Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654161
   « Vissza

Kényszerűen költözik a bringapálya

 « Portaszolgálat 
2012. május 21.
 

kepfile


     Pichler Róbert eddigi élete fő művének tekinti a Centenáriumi lakótelepen létrehozott BMX track-et (földes terepen kialakított kerékpárpályát). Egyrészt azért, mert ilyen létesítménnyel kevés település rendelkezik, másrészt, mert még ebben a sportszerető kerületben is sokat kellett lobbizni érte. Ám az a látvány, amikor a pálya tele volt kerékpározó gyerekekkel, minden fáradságot megért a számára. A Testnevelési Egyetem rekreációs szakán idén végző fiatalember most azonban nagyon csalódottnak érzi magát. Az önkormányzat döntése értelmében a lakótelep közepén (az úgynevezett gödörben) kialakított pályát a közeljövőben elbontják, s a Szilas-patak mellé helyezik át.
    – A történet már a kivitelezés során rossz irányba indult el – mesélte a kerületi extrém sportpályák kialakításában aktívan résztvevő fiatalember. – Voltak egészen abszurd ötletek is, egy harmadik emeleten élő férfi például meg volt győződve arról, hogy az ugratókon átjutó kerékpárosok még az emeleti lakásokba is berepülhetnek. Észérvekkel nem tudtunk operálni, a lakók azonban odáig elmentek, hogy belenyúltak a kivitelezésbe, az egyik kanyarnak lekapták a felét, a másik ugratót is kisebbre vették. Pedig a pálya elkészültét komoly tervezés előzte meg. Olyan létesítményt szerettünk volna építeni, ahol minden gyerek biztonságos körülmények között hódolhat a szenvedélyének.
     A következő konfliktus a tavaly májusi megnyitó miatt alakult ki. Arra az egy napra Robiék hangosítást rendeltek. Kovács Péter polgármester is ezen keresztül mondta volna el a beszédét, de mire a kerület vezetője a helyszínre ért, a lakók már csendháborítás miatt kihívták a rendőrséget. Akkor az a kompromisszum született, hogy a pályát megnyitják, de az ünnepség csendben, hangosítás nélkül zajlott. A helyzet azonban egy jottányit sem változott. Sőt, a lakók körében alakult egy kemény mag, amelyik időt, energiát nem sajnálva küzdött azért, hogy bezárassa a pályát.
     – A Centi-pálya azontúl, hogy néhány lakót nagyon zavart, a legideálisabb helyszín volt. Ide ugyanis minden veszély nélkül jöhettek a lakótelep fiataljai, a szülők nyugodtan engedhették el a gyerekeiket, akik ahelyett, hogy a számítógép előtt gubbasztottak volna, a levegőn voltak, és sportoltak.
     A rekreációs hallgató elmondta, hogy ma már tendenciaként kell kezelni, hogy a fiatalok egyre inkább elfordulnak a tradicionális sportoktól, és helyette újfajta mozgáslehetőségeket keresnek. Ezt az igényt szolgálja ki a Havashalom parkban létrehozott betonteknő, valamint ezt szolgálta ki a Centi track is.
     – Volt olyan nap, hogy több mint negyvenen kerékpároztak folyamatosan a pályán, a pénteki másfél órás ingyenes oktatásokon pedig alkalmanként 15-20 gyerek vett részt. Egy egész kis közösség alakult itt ki, amelyet most néhány lakó miatt meg kell szüntetni. Információim szerint ugyanezeket a lakókat nem csak a track, hanem a játszótér és a kutyafuttató is zavarja, de a leginkább támadható pont a mi pályánk volt.
     Tavaly ősszel egy esetben az egyik lakó odáig ment, hogy el akarta venni az egyik nagyobb gyerek bringáját, mire a fiatal megfogta a kezét. A lakó persze feljelentést tett a kerületi kapitányságon, a média pedig már úgy kezelte az ügyet, hogy a BMX-sek fojtogattak egy lakót a Centi lakótelepen.
     Az állandó feljelentésnek és támadásnak köszönhetően az önkormányzat úgy döntött, hogy még a nyár előtt bezárja az alig egy esztendeje megnyitott létesítményt. A tervek szerint a pályát nem megszüntetik, hanem egy másik területre helyezik át, de nehéz olyan területet találni, amely a fiatalok, a biztonság és a környékbeli lakók igényeinek is megfelelő. Valamikor régen Robiék a Szilas-patak mellett csináltak maguknak egy track pályát. Az persze olyan is volt, de a célnak megfelelt.
     Most úgy tűnik, hogy ismét a patak partján köthetnek majd ki. A legújabb tervek szerint a Hermina út patakparti végénél alakítanak ki egy pályát a játszótereket kinövő fiatalok számára. Hogy Robival vagy nélküle, azt még nem tudni. Ő ugyanis joggal érzi magát vesztesnek ebben a történetben. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez