Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657168
   « Vissza

Látogatás Kistarcsán egy különleges családnál

 « Portaszolgálat 
2012. február 23.
 

 

kist1 Dombi csontrendszerének hibája miatt törpe alkatú, Dávid három végtaghiánnyal született, csak jobb keze ép


      „Már a tanfolyamon mondtam, hogy sérült gyereket szeretnék…” – ha ez a mondat egy átlag leendő anyuka szájából hangzott volna el, igencsak megdöbbentő kijelentés lenne. De Kati – kistarcsai vendéglátóm – közel sem átlag anyuka, hanem egy hivatásos nevelőszülő, és a fenti mondat a nevelőszülői tanfolyamon hangzott el 2003 decemberében. És a sors úgy hozta, hogy 2004 januárjában megszületett Dombi, akit aránytalan törpeként diagnosztizáltak. Fiatal szülei megrettentek a rájuk váró jövőtől, és lemondtak a kisfiúról – nem tudják, mit veszítettek... Itt léptek képbe Katiék, akiket rögtön értesítettek a sérült kisfiúról. Így került a két hónapos, 47 centis, 3 kilós kisbaba abba az otthonba, ahol őt az egész család boldogan fogadta: anya, apa, és az akkor 13 éves (örökbefogadott) nagylány. A szülőknek korábban egy nagyon nehezen összejött terhességből született egy kisfiuk, aki 14 naposan többszörös fejlődési rendellenesség következtében, az elvégzett műtét ellenére meghalt. Talán ez is indokolja választásukat, de még inkább az az odaadás és szeretetteljeség, amely Anyát és Apát jellemzi. Kati korábban dolgozott csecsemőgondozóként, mozgásjavító intézetben majd gyengénlátók között – mindig fogyatékos gyermekek mellett.
      Dombi tehát hazakerült, igazi családjába. „Amikor megmutattam egy orvosi könyvben, hogy milyen is lesz Dombi, és megkérdeztem a családomat, hogy akarják-e, a válasz egyöntetű volt: IGEN!” Még egy ilyen határozott „igen” döntötte el, hogy Dombi után másfél évvel még egy kisfiú érkezzen a családba: Dávid. Az ő szülőanyjának volt már egy egészséges gyermeke, s mikor megtudta, hogy milyen kisbabát hord a szíve alatt, egy idegösszeomlás után azonnal lemondott róla. Dávidnak ugyanis a jobb keze az egyetlen ép végtagja, a másik háromnak hiányzik a fele. Katiék nála jobban körbejárták a lehetőségeket, hogyan tudják majd megoldani a speciális gondozást igénylő kisfiú nevelését, fejlesztését, de mivel megoldhatónak látszott, őt is bevállalták.
Miközben beszélgettünk, egyszer csak megjelent a két fiúcska. Dombi incselkedve futott Dávid elől, aki – nehéz elképzelni, ezt látni kellene – hallatlan ügyességgel, fürgén „kergette” bátyját a két combcsonkon és ép kezén közlekedve. Persze azért nem ilyen egyszerű mindig az élet, Dávidnak mostanra lett végre műlába (a harmadik sikerült csak használhatóra), amit csak egy műtét után lehetett megcsinálni. El kellett először távolítani azt a két csonkot, amely a térde helyén nőtt, attól ugyanis nem lehetett volna műlábat rögzíteni a combokra. A mindennapi elboldoguláshoz Dávid így használ kerekes széket és műlábat is egy bottal. De otthon, ahogy más leveti a cipőjét, ő is lazára veszi a dolgokat…
        Hétfőtől péntekig azonban a Mexikói úti intézetben betlakásosként él, ahol fantasztikus, minden szempontból alkalmas környezet várja Dávidot és sorstársait. Ott minden személyi és tárgyi feltétel adott a sérült gyerekek testi-, lelki-, szellemi fejlődéséhez. Úszómedence is van, péntek délután Dombit is ide hozza Kati úszni, ami neki nagyon fontos a fejlődéséhez, majd együtt mennek haza, ahol végre együtt a család!
Dombi járt rendes óvodába Kistarcsán, ahol befogadták, szerették. Általános iskolába is ide jár, és nagyon jól érzi magát, az egészséges közösség teljesen elfogadta a különleges kisfiút. A tanító néni elvállalta a vele járó plusz feladatokat, ami a kisfiú aránytalanul rövid végtagjaiból adódik (most 18 kg és 100 cm). A szükséges speciális széket a család szerezte be, hogy Dombi egyáltalán felérje az iskolapadot…
      Testi fogyatékosságaik ellenére mindkét fiú rendkívül értelmes, kiegyensúlyozott, kedves és alkalmazkodó. Dombit az iskolában nagy szeretet és elfogadás övezi, nagyon jó tanuló, hemzseg az ötösöktől az értesítő. Dávid a hetes bentlakásos életmód ellenére is nyitott és érdeklődő, nagyon szeretik a közösségben, sőt, el is kényeztetik kissé… Bent teljesen önállóan ellátja magát, ott ehhez minden körülmény adott. Otthon is igyekeztek a szülők mindent a gyerekek igényeinek megfelelően alakítani (kis WC és mosdó is van), de azért kell egy a segítség a fürdőszobában, a kádba is úgy kell be- és kiemelni Dávidot.
      Minden nehézség ellenére ebben a családban hihetetlen kellemes, kiegyensúlyozott légkör uralkodik. Kati akkor lett hivatásos nevelőszülő, amikor Dávid került hozzájuk, a speciális feladatokat nem lehet hagyományos munkahely mellett ellátni, immáron két gyerekkel. Ez egy 24 órás szolgálat, amit nem lehet letenni, ha elfárad az ember. Amit a vér szerinti szülők nem vállaltak be, azt Kati és férje, Dezső igen, mert elhivatottak. Egy olyan feladatra, amelyhez minimum két dolog elengedhetetlen: a határtalan szeretet és elfogadás. Az összes többi ezek függvényében magától jön. Kati így fogalmaz: „Nekem jutalom a sorstól, hogy ilyen gyerekeim lehetnek. Valamivel kiérdemeltem, és valahogy mindig úgy alakultak a dolgok, ahogy kellett.” Szeretnének még gyermeket hozni a családba, de a két kicsi melletti teendők miatt még nem tudják, hogyan lehetne megoldani. De ha itt az ideje, a sors majd hozza a megoldást is… (Szőke Kati)

Az érdeklődők a nevelőszülőségről többet a Fővárosi Módszertani Tegyesz honlapján tudhatnak meg: www.tegyesz.hu, telefonon pedig Vida Zsuzsát (20/967-0294) vagy Nagyné Erdély Ildikó képzési felelőst kereshetik: 20/530-8857

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez