Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28773773
   « Vissza

Balkán Hangocska a Bóbita Óvodában

 « Portaszolgálat 
2012. február 9.
 

Már évek óta – az egyik kisgyermekünk édesanyja által- kapcsolatban állunk a Balkán Hangocska Egyesülettel. A Balkán Hangocska Egyesület a gyermekek nyelvén szól, utánpótlást keresve. Ambrózy Gabriella  az egyesület elnökhelyettese megpályázta néhány nevelési-oktatási intézmény számára ezeket az igényes, magas színvonalú foglalkozásokat, így már 3 alkalommal térítésmentesen vehettek részt ebben a gyermekek a különféle jeles napok kapcsán és megismertettek bennünket a román, szerb, görög, bolgár, horvát néphagyománnyal, néptánccal, népviselettel, zenei- és hangszerbeli jellegzetességgel. Gyermekeink közül néhányan – minden találkozásunk alkalmával- felpróbálhatták e népek jellegzetes viseletét, a legegyszerűbb vászon ingektől a gyönyörű hímzésekkel kivarrott ruhákig.

A tradicionális népi gyermekjátékokat, gyerekdalokat, táncokat a saját országukból, szülő hazájukból érkezett zenészektől, táncosoktól tanulhattuk meg.

A dobos Szertaridisz Jannis görög, a harmonikás Agatity Krunoszláv szerb, a hegedűs pedig Szick Edit volt, aki bolgár szakon végzett az ELTE - én. 

Kovács Zsuzsi gyermektáncoktató vezetésével nagy élvezettel, izgalommal vettek részt óvodásaink a különféle balkáni énekes -  mozgásos körjátékokban.

Legutóbb szerb karácsonyt mutattak be nekünk 40-45 percben. Sok a hasonlóság a mi hagyományainkhoz képest, de van egy-két különbség is.  Számba vehettük a karácsonyi asztal kimaradhatatlan kellékeit, mint a búzát, asztal alatti szalmát, a pattogatott kukoricával feldíszített faágat, mely a szerencsét a jókívánságokat hozta a házakba. Ehettünk közösen az egészségvarázsló almából. Érdekességet jelentett számunkra, hogy ők nem decemberben tartják ezt az ünnepet, hanem január 6-án. Az időbeli eltolódás, a régi Júlián - naptárnak a Gergely - naptárhoz viszonyított 13 napos késéséből adódik. Ezt a sok tudást ezen szomszédos népek táncával kapcsoltuk össze, így válhattak szép egésszé a játszóházi délelőttünk programja, vígassága.

Gyermekeink az évek során több nép gazdag kultúrájával is megismerkedhettek. Összehasonlíthatták eddig a német, a lengyel, japán és a különböző balkáni szokásokat a mi hagyományainkkal.

A hagyomány olyan egy társadalom és az egyes ember életében, mint a folyónak a meder: keretet szab az élet folyamának.

„Önmagunkat becsüljük meg azzal, ha nem feledkezünk meg elődeinkről, akiktől nemcsak az életünket, de tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk. Olyan örökséget, melynek ismeretében emberibben, tartalmasabban tudunk élni.” (Gazda József: Mindenek mestere)

 

Szabó Ildikó és Tóth Andrea

óvodapedagógusok

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez