Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28758019
   « Vissza

Kertvárosi évértékelés – ez történt a múlt évben

 « Portaszolgálat 
2012. február 9.
 

 

  evertekeles

Dr. Környeiné Rátz Katalin, a Szívvel-lélekkel Polgári Egyesület elnöke, Kovács Péter polgármester és Dr. Csomor Ervin alpolgármester a kertvárosi évértékelésen. A fejlődés változatlan ütemben folytatódott

      Az idén nyáron átadott Napsugár Bölcsődében került sor február 2-án a Szívvel-lélekkel Polgári Egyesület által szervezett évértékelőre. Dr. Környeiné Rátz Katalin az egyesület nevében köszöntötte a megjelenteket, majd Gáspár Laura szavalata következett.
   Elsőként Dr. Csomor Ervin alpolgármester számolt be a szakterületéről, amely eléggé széleskörű, az újszülöttektől a szépkorúakig terjed. A Cinkota és Árpádföld határán épült bölcsőde terve még a 2006-2010 közötti időszakból származik, amikor a kerület a legtöbb uniós pályázati pénzt nyerte el a fővárosban, s mindenki láthatja, milyen szépre sikerült ez a beruházás. Az alpolgármester egyébként intézmény-párti, hiszen a korán közösségbe szokott gyermek olyan szociális készségeket sajátít el, amelyek pótolhatatlanok a későbbi életben (pl. türelmesnek kell lenni másokkal, nem minden az enyém, stb.).
     Az intézményhálózat egyébként növekedni fog, hiszen 2014-től minden 3 év feletti gyermeket fel kell venni az óvodába. Ezért 2 csoporttal bővítik a Baross Gábor utcai ovit, de egyéb intézkedésekre is szükség lesz az igények kielégítésére. A múlt évben is folytatódott az óvoda-iskola felújítási program, a Centi tagóvoda mellett a Jókai iskola nyílászáró-cseréje történt meg. Kísérleti jelleggel két óvodában napkollektoros rendszert telepítettek, melyek a szükséges meleg víz 70 százalékát megújuló energiával állítják elő. Igen kedvezőek a tapasztalatok, a programot idén folytatják.
    A kerületben működik az úgynevezett költségelvű bérlakás-program. Ebben bérlakásokra lehet pályázni, melyek lakbére kb. fele a piaci lakbéreknek, s a beköltözők a bérlet időszaka alatt megtakarítást tudnak elérni a saját otthon megteremtése érdekében. (Az éppen most meghirdetett pályázatot lapunk 2. oldalán olvashatják. A szerk.)
      Nagyon nagy sikere lett a Kattints, Nagyi! programnak, melynek keretében a múlt évben 146 nyugdíjas férfi és nő tanulhatta a számítógépet az önkormányzat által finanszírozott ingyenes tanfolyamon. Az ötlet onnan adódott, hogy korábban egyszer egy nyugdíjas férfinek nyújtott segítséget az alpolgármester, ugyanis az illető telefonon nem tudta a kárbejelentését megtenni az előírt határidőben, mert senki nem vette fel a telefont. Az internetes felületen viszont 5 perc alatt sikerült. Be kellett látni, hogy az élet egyre nagyobb területén kikerülhetetlen az internetes tudás, s ezért is indították ezt az ingyenes képzést. További terv, hogy az év második felében létrehoznak egy internetes közösségi portált, ahol a gyermekes szülők a védőnőktől az orvosokon át a gyermekintézményekig minden információhoz hozzáférnek, s ha problémájuk van, választ is kaphatnak az internetes portálon keresztül.
     Ezután Kovács Péter polgármester következett, aki a más ügyben elfoglalt Kovács Raymund alpolgármester helyett is beszámolt az elmúlt évről. Előbb az országos változásokról beszélt, mert ezek egy része közvetlenül is érinti az önkormányzati területeket, s várhatóan időbe telik, mire bejáratódnak a dolgok.
      A helyi ügyekről szólva kiemelte, hogy 2011-ben változatlan ütemben folyt a munka, és olyan igényeket sikerült kielégíteni, amelyre évek, évtizedek óta vártak az emberek. Ilyen volt például a Sashalmi piac, amelyet jórészt EU-s forrásból sikerült teljesen átépíteni, s a beruházás része lett egy nagyméretű közösségi csarnok, amely különféle sportesemények rendezésére is alkalmas. Hogy erre milyen igény van, azt az mutatja, hogy már szinte teljesen le van kötve a terem kapacitása.
      A másik ilyen beruházás a strand. Korábban volt strand Cinkotán, Mátyásföldön, Sashalmon, s az idősek még emlékezhetnek a szentmihályi strandra a József utcában. Ezek mindegyike bezárt. Először az uszodákat építette meg a kerület, most jött el az ideje a strandépítésnek: a mátyásföldi uszoda melletti területen már folyik a beruházás, és remélhetőleg éppen olyan szép lesz, mint a látványterveken. Az igényeket Kovács Raymund alpolgármester mérte fel, így lesz gyerekmedence, melegebb víz az üldögélni, beszélgetni vágyó idősebbeknek, és lesz pancsolós, csúszdás medence a strandolóknak, ha minden igaz, akkor már az idei nyáron.
      Folytatódott az őszi lombgyűjtési akció, amelyre eredetileg azért került sor, hogy ne égessék el az emberek a lehullott lombokat. Mátyásföld után már az egész kerületből elviszik a lombos zsákokat, s a komposztot meg lehetett venni a Sashalmi piacon. Terv, hogy itt a kerületben végeznék el a komposztálást, s a komposztot részben visszajuttatnák a lakóknak. Ebben nagy szerepe lehetne a Kerületgazda Szolgáltató Szervezetnek, ahol a közmunkásokat is foglalkoztatják.
      Folytatódtak az útépítések is. A korábban vállalt 150 utca helyett 162 épült meg, a mostani ciklusra vállalt 50 utcából 12 készült el. A Jókai lakótelep után térfigyelő rendszer kerül a Centenáriumi lakótelepre, s remélhetőleg itt is jelentősen visszaszorul a bűncselekmények száma. Jelentős, EU-által támogatott projekt volt a múlt évben az Állás utca és környéke vízelvezető csatornájának átadása, s ez a munka még folytatódik idén is. Ez megoldja a dombos terület vízelvezetési problémáit, s az Állás utcát sikerült ennek kapcsán kerítéstől kerítésig felújítani, mint azt tervezték korábban a Csömöri út csapadékcsatornája építése során (csak ott ebben nem volt partner a főváros).
     Igen sikeres beruházás volt az Ikarus pályán a rekortán borítású nyolcsávos futópálya kialakítása, mert ez igencsak hiányzik a fővárosnak. A Bozsik stadion átépítése következtében 2012-ben a fővárosban csak az Ikarus sporttelepen lehet majd nemzetközi versenyt rendezni, s ezért nem győz hálát adni a kerületnek az Atlétikai Szövetség. Várhatóan több jelentős nemzetközi versenynek ad majd helyet idén a XVI. kerület. Az is megemlítendő, hogy az Ikarus Atlétikai centrumban edz Kiss Dani, aki gátfutásban EB bronzérmes, s biztos résztvevője a londoni olimpiának.
      A kerület hosszú távú befektetésnek tekinti a sportolási lehetőségek és a sport támogatását, ezt mutatja a múlt évben bevezetett tehetség-támogatási rendszer. Két kategóriára lehetett pályázni, a sporton kívül az irodalmi, képzőművészeti, zeneművészeti tehetségek kaphattak támogatást. A döntés szerint három művészt és 12 sportolót támogat a kerület havi 30-150 ezer forint közötti összeggel. A támogatás 12-35 év között pályázható, egy év időtartamra. Ez a támogatási rendszer valószínűleg országosan kiemelkedő, s mutatja, hogy az önkormányzat hosszú távú befektetésnek tekinti a XVI. kerületi tehetségek támogatását. Igen eredményes sportolók jelentkeztek a pályázaton, akiket helyben nem is ismert senki, például egy súlyemelő család, vagy egy kung-fu világbajnok – ők mind ott vannak az élen, s a támogatás következtében remélhetőleg nem fognak elkallódni. A magyar embereket a sport tudja igazán összehozni – emelte ki egyik nemzeti sajátosságunkat Kovács Péter polgármester.
      Befejezésül megtudhattuk, hogy nagy szükség lenne egy kerületi sportcsarnokra lelátóval, de erre állami vagy EU-s forrásokat kellene szerezni, vagy nekünk kell összerakni rá a pénzt, és ez viszont időbe telik. Az önkormányzati törvény következtében a kerülethez kerül nagyon sok olyan közterület, amiről eddig (úgy-ahogy) a főváros gondoskodott. A polgármester elmondta, hogy ezeknek az utaknak, parkok a kerület igyekszik jó gazdája lenni.
     A 2012. év nem lesz tejjel-mézzel folyó Kánaán, kevesebb pénz jut, szorosabban kell gazdálkodni, de aggódni senkinek nem kell, mindenki tegye a dolgát, és minden rendben lesz – mondta befejezésül Kovács Péter polgármester.

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez