Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659322
   « Vissza

Különleges zenei élmény két kertvárosi iskolában

 « Portaszolgálat 
2012. február 9.
 

  muzsikas

     A Muzsikás Együttes tagjai azon túl, hogy ők a magyar kultúra nagykövetei, s hogy rendszeresen a világ leghíresebb színpadain tolmácsolják a magyar népzenét, annyira komolyan veszik a magyar kulturális hagyományok őrzését és terjesztését, hogy hét évvel ezelőtt egy egészen különleges misszióba kezdtek bele. A zenekar elhatározta, hogy felkeresi az iskolákat, és ott rendhagyó énekórákat tart a diákoknak.
     – Köztudomású, hogy az iskolákban az énekórák száma ma már nagyon minimálisra csökkent – mondta Hamar Dániel, a zenekar „szóvivője”. – Még a zenei általános iskolákban is csak heti 3, a normál általános iskolákban pedig heti 1 énekóra a kötelező. Pedig a magyar zenei képzés korábban világhírű volt, ennek köszönhetően a világ valamennyi fontos zenei műhelyében mind a mai napig megtalálhatóak a magyar zenészek. Mi ezt a hiányosságot szerettük volna pótolni, és ennek érdekében 2004. decemberében önerőből elindítottuk a rendhagyó iskolai énekórák – programsorozatot. A tervünk az volt, hogy évente 50-60 iskolába ellátogatunk, és ott ingyen egy-egy rendhagyó énekórát tartunk. A célunk az volt, hogy legalább egy alkalommal ízelítőt nyújtsunk a gyerekeknek a rendkívül gazdag Kárpát-medencei népzenei hagyományokból, hogy megismertessük velük azokat a hangszereket, melyeket eleink – és mi is – a zenei hangok megszólaltatásához használtak, és nem utolsósorban az, hogy zenetörténetre, hangszertörténetre tanítsuk a diákokat. Szerencsénk volt, mert egy magyar óriásvállalat, a MOL támogatott, így a mai napig járni tudjuk az iskolákat.
     A Muzsikás még sosem járt a XVI. kerületben. Ezért számukra is izgalmas élményt jelentett a január 30-i fellépésük, amikor egymást követően két kertvárosi iskolában, a Jókai Mór és a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában varázsolhatták el a gyerekeket.
     – Hét év alatt közel 90.000 gyerekkel találkoztunk már. Most már évente körülbelül 65 iskolában lépünk fel. Ennél többet már fizikailag sem tudnánk vállalni. Ezek az énekórák sok energiát vesznek el az együttestől, de ugyanakkor olyan rutint adnak, hogy utána már egy Carnegie Hall-koncert ujjgyakorlatnak számít. Nem viccelek, mert a gyerekek a legkeményebb közönség, ott egy pillanatra sem szabad kiengedni, azonnal megszűnik a koncentráció, és elillan a varázs.
     Hamar Dániel elmondta, hogy a jövőben is bárhova szívesen mennek, ha hívják őket, mindössze annyit kérnek, hogy az iskolák az együttes honlapján jelezzék az ilyen típusú igényüket.
    A Muzsikás Együttes 35 évvel ezelőtt alakult. Tagjai: Sipos Mihály (hegedű, citera, ének), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének) és Hamar Dániel (nagybőgő, gardon, dob, ének). A Magyar Művészetért-díjas, Liszt Ferenc-, Kossuth-, Magyar Örökség- és Príma Primissima-díjas együttes 2008-ban a legrangosabb világzenei elismerést, a World Music Expo díját is megkapta. Az együttes tagjai a világ legnevesebb színpadain, a Royal Festival Hallban, a Royal Albert Hallban, a Théatre de la Ville-ben, a Santa Ceciclia Akadémián és a Carnegie Hallban is felléptek már. (teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez