Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663254
   « Vissza

Elbúcsúzott a rendőrkapitány

 « Portaszolgálat 
2012. február 9.
 

 

  terdik

Dr. Terdik Tamás beszámol a múlt évről a testületi ülésen, mellette Kovács Péter polgármester és Ancsin László jegyző    

     Mindenkit, rendőröket, képviselőket, állampolgárokat váratlanul ért a hír: dr. Terdik Tamás százados, kerületi rendőrkapitány február 1-től már nem a kertvárosi, hanem az újpesti kapitányságot vezeti. A fiatal kapitány mindenképpen nagy szakmai kihívás előtt áll: a főváros IV. kerületében jóval több rutint és szakmai tapasztalatot szerezhet, mint a nyugodt, csöndes XVI. kerületben. Arról nem is beszélve, hogy a IV. kerületben egy kiemelt kapitányság munkáját irányíthatja majd, ami jobban ráirányíthatja a felettesei figyelmét. Nekünk, XVI. kerületi állampolgároknak azonban megint csak a kétségek maradtak: vajon az utódja megugorja majd a Terdik Tamás által magasra tett lécet?
     Dr. Terdik Tamás 2010. október 4-től irányította a kertvárosi rendőrséget. Személyében a főváros legifjabb kapitányát tisztelhettük, aki nagy elánnal vetette magát a munkába. A mentora az a Balázs Norbert alezredes volt, aki a XVI. kerület rendszerváltás utáni legjobb rendőrkapitánya címet is kiérdemelhette volna. Terdik Tamás egyik nagy érdeme, hogy 16 hónap alatt sikerült elhomályosítania a legendás rendőrkapitány emlékét. Ám ennél is nagyobb hőstette volt, hogy sikerült a kerületet ismét a legbékésebb, legbiztonságosabb városrésszé tennie. Pedig nem rendelkezett több rendőrrel, mint az elődje, csak éppen úgy szervezte a szolgálatokat, hogy azok a legésszerűbbek és leghatékonyabbak legyenek.
      2011-ben Budapesten a legkevesebb bűncselekmény a XVI. kerületben történt. Márpedig ez mindenképpen a nagyobb közterületi jelenlétnek (illetve a térfigyelő kamerák megjelenésének) köszönhető. Ennek, valamint annak köszönhetően, hogy a Kertvárosban derítették fel a legnagyobb arányban a bűncselekményeket, a XVI. kerület 2011-ben a legbiztonságosabb városrész volt. Erre pedig tíz éve nem volt már példa. Itt bele lehetne menni a statisztikákba, hogy mennyivel csökkent a rablások, a gépkocsi-feltörések és betörések száma, s hogy az egyes bűncselekménytípusokon belül mennyit sikerült felderíteni, s mennyit nem, de úgy gondolom, ezzel csalóka képet kapnánk. A számok ugyanis túl jók, aki viszont bűncselekmény áldozata volt, az ettől még nem érzi majd biztonságban magát. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni az olyan nagy fogásokat, mint például a pince-feltörő banda lefülelése, akikre 8 kerületben potom 170 lopást sikerült rábizonyítaniuk a rendőröknek.
      De a nagyobb rendőri jelenlétet olyan egyszerű tényezők is bizonyítják, mint a szabálysértési vagy helyszíni bírságok drasztikus megnövekedése, és az elfogások, tetten érések számának jelentős növekedése. Dr. Terdik Tamás és csapata számlájára írható az első kerületi térfigyelő kamera-rendszer hatékony üzemeltetése is. A kamerák hatására a Jókai lakótelepen egy év alatt 60%-kal csökkent a bűncselekmények száma. Talán valamicskét a közlekedési morál is javult a kerületben. A halálos balesetek száma egy volt, a személyi sérüléses balesetek száma stagnált, egyedül az anyagi káros balesetek növekedtek egy kicsit. Ugyanakkor megnőtt a sebesség-túllépés miatt kiszabott büntetések száma, köszönhetően a traffipaxnak, mely 2011-ben háromszor annyit volt használva, mint egy esztendővel korábban.
       Dr. Terdik Tamás tehát nem csak jól dolgozott, hanem mindjárt követendő mintát is állított az utódja számára. A szakmai munkán kívül ugyanis jó viszonyt sikerült kialakítania az önkormányzattal, a lokálisan működő polgárőrségekkel és az állampolgárokkal is. Visszaállította, és működtette a körzeti megbízotti rendszert, aminek köszönhetően néhány rendőr már ismerőssé vált lakosok számára. Neki köszönhető, hogy az egyéni önkormányzati képviselők napi kapcsolatban állnak a választási körzetük rendőri megbízottjával. Nagy hangsúlyt helyezett a bűnmegelőzésre is. Ő, illetve a munkatársai 2011-ben 28 rendezvényen vettek részt, amelyeken az óvodásoktól kezdve egészen a nyugdíjasokig minden korosztállyal találkozhattak.
      Nagy bánatára azonban két dolgot már nem fejezhetett be. 2012-ben a térfigyelő rendszer újabb 16 kamerával egészül majd ki. A Centenáriumi lakótelep bekamerázását már Terdik Tamás kezdeményezte, sőt a kamerák elhelyezését is ő dolgozta ki. Ugyancsak az utódjára marad a Jókai téri rendőrség épületének karbantartása is. Mert bár néhány dolog már megvalósult az előző évben, azért a rossz állapotú épület tetejének a felújítása még nagy feladatot jelent majd az önkormányzat és a BRFK számára.
Hogy ezeket a feladatokat ki fogja majd irányítani, arról egyelőre nincs információ. A gyakorlat szerint az új kapitányt a következő két hónapban fogják majd megnevezni. Információnk szerint az új vezető személyéről már megkezdődtek az egyeztetések. Dr. Terdik Tamás azonban február 1-től már az új állomáshelyén teljesít szolgálatot, mi pedig csak annyit tehetünk, hogy megköszönjük az eddigi munkáját, és sok sikert kívánjunk neki. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez