Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28783293
   « Vissza

A Móra a világ tetején

 « Portaszolgálat 
2011. november 15.
 

  dscf2828

     Ritkán fordul elő, hogy egy általános iskola elmondhassa magáról, egy valamiben ő a világ legjobbja. Nos, ez a ritka pillanat történt nemrégiben a kerületben. Vukman Andrea, a Móra Ferenc Általános Iskola tanítója ugyanis november 7-én késő este kapta a hivatalos értesítést, hogy az általa szervezett áprilisi PET palackos vonatépítés a nemzetközi zsűri szerint a hulladék újrahasznosítás kategóriájában 2011-ben Guiness-rekordnak számít.

     – Nagyon nagy örömöt okozott ez a hír – mesélte a büszke tanítónő –, mert, bár tudtuk, hogy esélyesek vagyunk rá, azt nem gondoltuk, hogy senkinek sem sikerült megdöntenie a mi a rekordunkat.

    Mint, ahogy arról tavasszal magunk is hírt adtunk, Andrea néni és tanítványai, az akkori 2. b osztály és még sok gyerek (összesen 106 fő), illetve a szülők és a pedagógusok egy csoportja (80 fő) április 29-én mindössze 13 óra alatt körülbelül 35 ezer PET palackból egy 22,15 méter hosszú, 15,12 méter széles és 8,9 méter magas vasúti szerelvényt (mozdonyt és kocsikat) épített. Azóta ezt a rekordot sokan akarták már megdönteni, de a nemzetközi zsűri tájékoztatása szerint ez senkinek sem sikerült. Ez pedig azt jelenti, hogy 2011-ben a PET palackok újrahasznosításában a Móra Ferenc Általános Iskola a világ legjobbja.

 dscf7127

     Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella igazgatónő november 8-án egy ünnepélyes iskolagyűlés keretében hirdette ki az immár hivatalossá vált rekordot, majd a nevelőtestület tagjainak beleegyezésével Vukman Andrea tanítónőt és a 3. b osztályt nevelőtestületi dicséretben részesítette. Ilyen elismerésben az elmúlt 15 évben senki sem részesült az Ida utcai iskolában. Az intézmény vezetője szerint azért volt indokolt ez az elismerés, mert a Móra-vonat olyan példaértékű kezdeményezés volt, amely egyrészt közösséget teremtett, másrészt az intézménynek is kiváló propagandát jelentett. Ráadásul az áprilisi vonatépítés óta egyre több szülő keresi az iskolát, és ajánlja fel a segítségét. A Móra Ferenc Általános Iskola pedagógiai programjában mindig kiemelt szerepet kapott a környezetvédelem és a környezettudatos nevelés. A vonatépítő osztály azonban az átlagnál is nagyobb aktivitással rendelkezik. A nyolc-kilencéves diákok ősszel maguktól szoktak levelet szedni az iskolaudvaron, mert gyerekfejjel is tehermentesíteni szeretnék az iskola karbantartóját. Éppen ezért a nevelőtestületi dicséret a legjobb helyre került.

     Információink szerint a Móra-vonat ahhoz is kedvet csinált az iskolában, hogy újabb rekordkísérletbe vágjanak bele. Ennek részleteiről azonban egyelőre még nem kívántak nyilatkozni.(teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez