Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28825385
   « Vissza

Tavaszi csíra-kavalkád

 « Archívum 
2009. március 27.
 

 

Ilyenkor már mindnyájan nagyon várjuk, hogy vége legyen a télnek és beköszöntsön a várva várt tavasz. Hogy kisüssön a nap és langyos sugaraival felmelegítsen minket, s felébressze mély álmából a természetet. Szinte ki vagyunk éhezve a megújulást hordozó tavaszra, szervezetünk pedig a számára nélkülözhetetlen vitaminokra, ásványi sókra.

    a310108

Ilyenkor már mindnyájan nagyon várjuk, hogy vége legyen a télnek és beköszöntsön a várva várt tavasz. Hogy kisüssön a nap és langyos sugaraival felmelegítsen minket, s felébressze mély álmából a természetet. Szinte ki vagyunk éhezve a megújulást hordozó tavaszra, szervezetünk pedig a számára nélkülözhetetlen vitaminokra, ásványi sókra.

    konyv

A különféle csírákat, eltérő ízük miatt lehet változatosan felhasználni. A lágyabb, semleges ízű csírákból nem csak sós, hanem édes ételeket is készíthetünk. Bátran használjuk „őket” és fantáziánkat. Mindenféle étrendbe könnyedén beilleszthető, és harmonikusan gazdagíthatja azok ízvilágát. Sültek mellé érdemes olyat tálalni, mely a húsok ízét kiemeli. Kedvenc salátáink készítésénél használhatjuk a már bevált alapanyagainak kiegészítésére, vagy helyettesítésére. Zöldségek nélkül, „csak” csírákból is nagyon finom salátákat készíthetünk, amelyeket vagy savanyúságként, vagy öntetekkel leöntve önálló fogásként tálalhatunk. A csírákból készíthetünk vajkrémeket, önteteket, süthetjük kenyér tésztájába, vagy sütemények töltelékébe keverve. Vendégek fogadására készített hidegtálaknak nem csak az ízét gazdagíthatja, hanem azok attraktív megjelenéshez is nagyban hozzájárulhat a sok színes csírahalom, szálacska, levélkezdemény.
Rendszeres fogyasztásukkal az új ízvilág és gyönyörű látvány mellett hozzájárulunk egészségünk megóvásához is, mivel a csírák egy komplex BIO-BOMBÁT alkotnak. Nemcsak vitamintartalmuk magas, hanem gazdag enzim, aminosav, antioxidáns, Q10, flavonoid, mikro- és makroelem források. Az enzimek testünkben betöltött feladata rendkívüli, hiszen minden egyes sejtünkben, még a legapróbban végbemenő kémiai változásokat is ezek „irányítják”. Az aminosavak szervezetünk fehérjéinek építőkövei. Az antioxidánsok pedig a sejtjeink öregedését és a daganatok kialakulását akadályozzák. Sok esetben a kifejlett növény már csak töredékét tartalmazza azoknak a hasznos anyagoknak, amelyekben csírázáskor bővelkedett.
De mindezek ellenére ne úgy tekintsünk a csírákra, mint egy kötelezően beszedendő gyógyszerre, hiszen akkor elvesztik varázsukat, bájukat és finom ízük sem fog élményt nyújtani számunkra. A csíráztatás módszere rendkívül egyszerű és a manapság kapható zöldségek árához viszonyítva nagyon olcsónak tekinthető. Például 1 kg uborka, vagy paprika áráért már meg tudjuk venni a csíráztató tálat, vagy 3-4 csomag magot, amelyből otthon nagy mennyiségű és rendkívül tápláló csírát termelhetünk. Szórakozásnak is nagyon jó és a mai, természettől elszakadt gyerekeknek igazi látványosság.
Napokban jelent meg Bükkerdő Gergely: Csíra ABC című könyve, mely az egész témát átöleli. A mű a csírákról és a csíráztatás módszereiről szól. Megtudhatjuk belőle, hogy mit, mikor, hogyan, hol és miben csíráztassunk. Továbbá, mintegy 40-féle mag csírájának (gabonafélék, olajosmagvak, zöldségek, hüvelyesek, fű- és fűszerfélék) értékes tulajdonságairól, felhasználási módjáról, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól nyerhetünk információkat. Külön fejezetben olvashatunk a csírák daganatos betegségek elleni küzdelemben betöltött szerepéről. Ötleteket és segítséget kapunk a csíráztatás módszeréhez.
Azt is megtudhatjuk, hogyan kell búzafűlét készíteni. Ezenkívül olvashatunk korunk alternatív táplálkozási irányzatainak előnyeiről és hátrányairól. Izgalmas érdekességek tárulnak elénk a vitaminok, ásványi anyagok és enzimek világáról. A könyv laikusok számára is érthető nyelven íródott, és számtalan meglepetést tartogat még a nagyobb gyakorlattal rendelkező csíráztatóknak is. A XVI. kerületi szerző 20 éves gyakorlati tapasztalataira és e téren végzett nemzetközi szakirodalmi kutatómunkájára épül. Igazi ABC-s könyv. Az igényes tartalomhoz igényes megjelenés társul, ami a több mint 120 színes fotónak, diagramoknak és az összehasonlítást megkönnyítő táblázatoknak köszönhető. Ajánljuk mindazoknak, akik nem csak szeretnének egészségesek lenni, hanem tenni is hajlandók érte! Ajándéknak is kitűnő ez a mutatós és igazi értéket képviselő könyv. Ne feledjék – legjobb befektetés az egészség. (G)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez