Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658666
   « Vissza

Beteggondozás internetes felületen

 « Portaszolgálat 
2011. május 18.
 

 

  IMG_0266 

Minden kerületi lakos hozzáférhet a saját egészségügyi adataihoz

Érdekes sajtótájékoztatóra került sor május 6-án a Jókai úti szakrendelőben, ahol Dr. Schiszler István igazgató és Kovács Péter polgármester a számítástechnikai rendszer felépítő cég képviselőjével, Kelemen Péterrel együtt bemutatta azt az integrált gondozási rendszert, ami jelentős újdonságnak számít, hiszen a XVI. kerület lakói az internetes kapcsolaton keresztül interaktív kommunikációt végezhetnek a kerületi szakrendelővel. Mint megtudhattuk, a fejlesztési folyamat alapvetően a cukorbetegek gondozásának érdekében indult. Mint Schiszler István elmondta, a cukorbetegség immár szinte népbetegségnek számít a modern társadalmakban, s e betegség megfelelő kezelése nyomán javul a betegek életminősége, csökken a szövődmények kialakulásának esélye. A XVI. kerületben ezért kezdtek el ezzel kiemelten foglalkozni, s első lépésben a megfelelő szakszemélyzet biztosítását kellett megoldani. Erre egy EU-s pályázat nyújtott lehetőséget. Az elnyert forrásból sikerült megduplázni a diabetológiai szakorvosi rendelési időt az intézetben, valamint főállású szakápolót, dietetikust és pszichológust alkalmazni. A cukorbeteg oktatásával és gondozásával így egy teljes szakmai team foglalkozik a szakrendelőben.

Ezt követte a gondozási munkát támogató informatikai rendszer fejlesztése, s ennek bemutatója történt meg a sajtótájékoztató alkalmával. A cukorbetegek „internetes” gondozása teljesen személyre szabottan, interaktív módon történik. A beteg és a gondozó a netes felületen hozzáfér a korábbi vizsgálati adatokhoz, megnézhetik a felírt gyógyszereket. Az egyes betegekhez személyre szabott gondozási protokoll rendelhető, amely a beteget figyelmezteti az előírt vizsgálatok, szűrések esedékességére, ellenőrzi, hogy ezek megtörténtek-e, és ha nem, akkor erről e-mail útján értesíti a beteget. A betegnek lehetősége van a szakrendelő rendszerében az önellenőrzéssel mért vércukor, vérnyomás, testsúly értékek rögzítésére. A gondozotti állomány szűrésekkel csoportokba rendezhető, a gondozók így elemezhetik az ellátási előzményeket, egy-egy csoport tagjainak üzenetben javaslatokat is küldhetnek. A rendszer mindezeken felül méri a gondozás hatékonyságát. Ennek során megismerhetővé válik a betegek cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteinek szintje, a gondozott betegek anyagcsere paramétereinek megfelelőssége, a kialakult szövődmények gyakorisága és a betegek megélt életminősége.

De az internetes rendszer nem csupán a cukorbetegek számára elérhető. A XVI. kerület valamennyi lakójának módja nyílik arra, hogy (egy regisztrációs eljárás után) saját kódjával belépjen a rendszerbe. Ekkor bárki megtekintheti a saját korábbi vizsgálati eredményeit, amit akár a háziorvos is felhasználhat a gyógykezelés során. Lehetőség van arra, hogy egy adott rendelésre, egy kiválasztott orvoshoz előzetesen időpontot foglaljanak az interneten keresztül, tehát ezért már nem kell sem telefonálni, se bemenni a szakrendelőbe. A belépési kód ismeretében az időpont-foglalást akár a háziorvos is elintézheti – tudhattuk meg a sajtótájékoztatón. A regisztrációs lap letölthető a szakrendelő honlapjáról (www.szakrendelo16.hu). A kitöltött nyomtatvány a betegirányítónál leadható, a regisztrációhoz TAJ-kártya és személyi azonosító szükséges.

Legvégül pedig azt is megtudhatták a sajtó képviselői, hogy a szakrendelő igazgatóját, Dr. Schiszler Istvánt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettesének nevezték ki, rövidesen el is foglalja új beosztását. Reméljük, hogy ilyen élenjáró fejlesztések így országos szinten is beindulnak majd. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez