Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28807991
   « Vissza

Legendás sportegyesület a vitrinben

 « Archívum 
2009. március 27.
 

 

Március 4-étől néhány hét erejéig a Rákosszentmihályi Atlétikai és Football Club (RAFC) foglalta el a Polgármesteri Hivatal első emeleti vitrinjét. A kerület leglátogatottabb galériájának vendége ezúttal nem egy kertvárosi kisegyesület, hanem egy patinás, több mint százéves múlttal rendelkező sportklub volt. A vitrinekben fotók, serlegek, érmek, zászlók és könyvek bizonyították, hogy az egyetemes magyar sporttörténelem immár egy 108 éves szentmihályi fejezettel is rendelkezik.

     P1070799


S hogy március végéig mit is láthat az Önkormányzati Galéria közönsége? Nos, fontos dokumentumokat arra vonatkozóan, hogy Rákosszentmihályon már 1901-ben létezett egy sporttelep, melyhez az akkori időben ritkaságnak számító fatribün is tartozott. Ezen a telepen pedig működött egy focicsapat, mely az első labdarúgó-bajnokságban is részt vett. Ma már szinte hihetetlen, de a rákosszentmihályi csapat 1901. szeptember 8-án például 2-1-re legyőzte az UTE-t. Aztán ott van a vitrinben a RAFC 1913-as megalakulásáról szóló dokumentum. A két világháború közti sikerek mellett az 1979-es megszűnésről szóló tudósítás is olvasható, mint ahogyan a klub újjáélesztésének története is.
1991. november 11-én négy kerületi sportbarát, Hámori György, Saás András, Varga Ferenc és Ocskó József úgy döntött, hogy feléleszti a nagy múltú szentmihályi sportéletet. Az újjáalakult RAFC-nak 1997-ben Ocskó József lett az elnöke. A csapat szárnyalását (a Budapest-bajnokság III. osztályából 5,5 év alatt az NB III-ba jutott) 1993. augusztus 12-én egy szomorú tragédia árnyékolta be: egy edzőmérkőzésen összeesett, és elhunyt a csapat fiatal, tehetséges labdarúgója. Kovács Gábor emlékére a RAFC minden év augusztusában egy focitornát rendez. A vitrinben helyet kapott az a serleg is, mely a Budapest-kupa egymást követő háromszori megnyerésével végleg a RAFC tulajdonába került.
Ma a szentmihályi sportegyesületnek egy tartósan NB III-as, ám mind a mai napig amatőrökből álló focicsapata, egy öregfiúk és hét utánpótlás csapata van. Emellett 1997. januárjában a klub egy kézilabda, 2005-ben RAFC – Pingvinek néven egy amatőr jégkorong, nemrégiben pedig egy kick-box szakosztállyal egészült ki. És még egy fontos adalék az egyesület életéből (erről is fénykép tanúskodik a vitrinben): az egyesület 2001. december 7-én a szentmihályi sportélet centenáriuma alkalmából ünnepi közgyűlést tartott, melyen részt vett Deutsch Tamás akkori sportminiszter. Ma már csak áldani lehet eleink bölcsességét, hogy olyan jó időben alapozták meg Rákosszentmihályon a sportéletet. Még belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha a centenáriumi ünnepségre nem 2001-ben, hanem 2003-ban került volna sor. Akkor ugyanis úgy hívták a sportminisztert, hogy Gyurcsány Ferenc. És a folyton reformokban gondolkodó politikus első „sikeres akciója” éppen a magyar sportminisztérium megszűntetése volt. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez