Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28823072
   « Vissza

Világbajnokot igazolt a Kertvárosi Vívó Sport Egyesület

 « Archívum 
2009. február 18.
 

 

Decsi István kardvívó, majd vívóedző 25 évvel ezelőtt telepedett le Árpádföldön. A környéket hamar megkedvelte, arról nem is beszélve, hogy éppen a házuk szomszédságában volt és van az Árpádföldi Tenisz Club, ami nem egy elhanyagolható szempont egy teniszezni szerető ember számára. A két fia, András és Tamás egyaránt a kerületben nevelkedtek, és apjukat követve mindketten kardvívók lettek, és mindketten imádtak teniszezni is. A vívóedzések miatt egy darabig a Belvárosba, az UTE vívótermébe, majd Budára, a BSE-be jártak. A két fiú időközben felcseperedett, és a korosztályos ranglétrát végigjárva rengeteg érmet, serleget szerzett.
András versenyzői pályafutását (pedig korábban kadet világbajnok, junior Európa-bajnok, felnőtt európa-bajnoki és Universiadé ezüstérmes is volt) egy sérülés derékba törte, de a vívástól nem szakadt el, jelenleg a hongkongi kardvívó-válogatott munkáját irányítja. Tamás azonban az utánpótláskorból kinőve a felnőttek között is folytatta remek és eredményes szereplését. 2007-ben például tagja volt annak a magyar kardcsapatnak, amelyik hosszú szünet után ismét világbajnoki címet tudott szerezni. Ráadásul éppen Szentpéterváron, a nagy rivális oroszok otthonában.

    img_5232-1

Kovács Péter polgármester ünnepélyesen átadja a világbajnoknak a kerületi sportegyesület tagkönyvét
 

A kerület azt követően fedezte fel őket. Vagy talán ők is akkortájt fedezték fel a kerületet. Az oroszországi hőstettet például 2007. októberében az önkormányzat képviselő-testülete a kerület nevében egy díszkarddal honorálta. A felek közti kommunikáció akkortájt kezdődött el. Tamás 2008-as kvalifikációs szerepléséről folyamatosan informálódott a kerület, és az önkormányzat a többi kerületi olimpikonhoz hasonlóan, az ő pekingi felkészülését is támogatta. A fiatal kardvívó ezt meghálálva nem csak jól szerepelt a Világkupa versenyeken, hanem rendszeresen elment mindenhova a kerületben, ahova őt meghívták.
A Decsi család nagy reményekkel utazott el Pekingbe. Akkortájt Tamás már nagyon előkelő helyen állt a világranglistán, és azt is tudták, hogy az olimpián egyik csapattársa, a magyar Szilágyi Áron ellen kell majd pástra lépnie. Sajnos, az az augusztusi verseny nem úgy sikerült, ahogy azt vártuk. Tamás nem tudott megbirkózni a szokatlan körülményekkel, s mire felpörgött a páston, addigra vége lett az asszónak. Maradt a csapatverseny, melyben a világbajnoki címvédő magyar gárda joggal reménykedett éremben. Aztán ott is minden álom szertefoszlott. A magyar csapat, melyben Decsi Tamás remekül vívott, a négy közé jutásért a verhető Amerikától kapott ki úgy, hogy az utolsó asszó előtt még jelentős volt az előnye. Az érem helyett csak egy hetedik hely jutott. Az olimpiai kudarc mind a mai napig fájó pont a család életében. De az élet ment tovább, Tamás ősszel újból vívni kezdett, és ismét egyre jobb eredményeket produkált, többek között megnyerte az 51. Luxardo-kupát is, amely diadal az előtte levő félévszázadban kevés magyar kardvívónak sikerült. Tamás az év végén már a legjobb tízben szerepelt a világranglistán.
De időközben egy másik történet is elkezdődött. Az olimpia után számos sportolónak lejárt a szerződése a klubjával. Decsi István és Decsi Tamás is 2008. végéig volt a BSE alkalmazásában. Két lehetőségük volt, vagy elfogadják a városmajori vívóklub ajánlatát, és belevágnak az újabb olimpiai ciklusba, vagy megpróbálnak önállósodni. Ők pedig ezt az utat választották. Otthonukban, a XVI. kerületben ugyanis egyre több biztatást kaptak, hogy hozzanak létre egy helyi vívóklubot. Decsi István, aki amúgy is ambíciózus embernek számít, utánajárt a lehetőségeknek, s miután az önkormányzat is biztatta őket, elkezdett érdeklődni a kerületi iskolákban. Aztán legnagyobb meglepetésére négyben is tárt karokkal fogadták őt. Elsősorban fia volt iskolájában, a Mórában, majd a Táncsicsban, az Aranyban és a Jókaiban is. A vívótanfolyam szeptember végén lett meghirdetve, és a szóróla­pok eredményeképpen október végére a négy iskolában 160 gyerek jelentkezett az edzésekre. A legtöbben, körülbelül 70-en a Mórában, itt ugyanis kiváló reklámnak bizonyult, hogy a világbajnok Decsi Tamás nem is olyan régen még maga is csak egy mórás kisdiák volt.

    imga0225

      Vívóedzés a világbajnok irányításával a Mórában – fegyelmet tanulnak a fiatalok
 

A történet pedig február 10-én újabb mérföldkövéhez érkezett. Aznap tartotta ugyanis a Kertvárosi Vívó Sport Egyesület az alakuló ülését, melyet az új klub vezetősége egy sajtótájékoztatón jelentett be. A rendezvény helyszíne természetesen a Móra Ferenc Általános Iskola volt, ahol a rengeteg vendég és a sajtó nyilvánossága előtt Decsi István és tanítványai közel hatvan kisgyerek részvételével előbb egy bemutató edzést tartottak, majd pedig beszámoltak a klubalapítás történetéről, és a KVSE tervezett működtetéséről. Tették mindezt olyan szakemberek jelenlétében, mint a világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó dr. Kamuti Jenő, aki mellesleg az Európai Vívó Szövetség jelenlegi elnöke, a Nemzetközi Vívó Szövetség Végrehajtó Bizottságának a tagja és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, illetve dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet igazgatója, a MOB alelnöke. A két sportdiplomata mellett természetesen az egyesület legfőbb támogatója, a XVI. kerületi Önkormányzat is képviseltette magát az eseményen. Kovács Péter polgármester, Kovács Raymund alpolgármester és Zsinka László az önkormányzat Kulturális és Sport Bizottságának az elnöke is sokat tett azért, hogy február 10-től a 160 kerületi kisgyerek már ne csak tanfolyami szinten, hanem egyesületi formában ismerkedhessen a vívással.
A rendezvénynek több fontos pillanata is volt. Azon túl, hogy valamennyi résztvevő elmondta, a sport mai helyzetében milyen fontos esemény, hogy egy városrészben az önkormányzat egy magánkezdeményezés mellé tudott állni, Kovács Péter polgármester először mutatta be a nyilvánosság előtt azt a tervet, mely az erzsébetligeti volt tisztikaszinó épületének felújítását és átalakítását tartalmazta. Az önkormányzat ugyanis úgy döntött, hogy a romos épületet sportcélokra alakítja át: a teremben majd egy birkózóközpont és egy vívóterem kapna helyet. Amennyiben sikerülne a beruházáshoz anyagi forrást találni, akkor akár már 2010-ben birtokukba vehetnék az edzők és a sportolók az új bázisukat.
A február 10-i sajtótájékoztatón egy másik fontos bejelentés is elhangzott. Decsi István, a KVSE újdonsült elnöke ugyanis elmondta, hogy szeretnék az új egyesületet minél előbb bevezetni a hazai köztudatba. Ennek érdekében, nem csak utánpótlás-neveléssel foglalkoznak, hanem a versenysporttal is.
Első nagy fogása az új klubnak a világbajnok Decsi Tamás leigazolása volt, aki innentől kezdve már nem a BSE-t, hanem a KVSE-t fogja képviselni a hazai és a nemzetközi pástokon. A kerület hazatérő vívójának elsőként Kovács Péter polgármester gratulált, aki egyrészt további sok sikert kívánt a fiatal vívónak, másrészt az önkormányzat további támogatásáról is biztosította a komoly célokat maga elé tűző árpádföldi versenyzőt. Tamás egyébként nem üres kézzel érkezett haza, a jogi procedúra miatt ugyanis mind a klubalapítás, mind pedig az átigazolás már néhány héttel a sajtótájékoztató előtt megtörtént, így a KVSE élversenyzője két hete Athénban már kerületi vívóként lett ezüstérmes egy rangos Világkupa viadalon, és ugyancsak kerületi vívóként volt tagja annak a magyar csapatnak, mely február elején a Budapesten megrendezett Gerevich – Kovács – Kárpáti Grand Prix és Csapat Világkupán a Grand Prix sorozat történetében először a rangos versenyben (világbajnoki mezőnyben) az első helyen végzett. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez