Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28834560
   « Vissza

TŐKÉS LÁSZLÓ VOLT A FIDESZ-DISZNÓVÁGÁS DÍSZVENDÉGE – 2009. január 31.

 « Archívum 
2009. január 31.
 

 

Webvideó IDE KATTINTVA indul.


A videóanyag letölthető Média Playerrel lejátszható formátumban
IDE KATTINTVA (Ha a lejátszó hibát jelez, az IDE KATTINTVA részen az egér jobb gombját kell lenyomni, majd a megjelenő menűből kiválasztani a Cél mentése más néven -- sort, majd a számítógére lementeni, és ott megnyitni a videoanyagot.

A helyi Fidesz idén 11. alkalommal rendezett disznóvágást a kerületben. A hagyományos programsorozat új évtizedének megnyitása mindjárt egy rendhagyó helyszínválasztással kezdődött. Korábban ugyanis a Petőfi kertben található Fidesz iroda udvarán tartották ezt az eseményt (sőt hajdanán még az is előfordult, hogy a RAFC Pirosrózsa utcai sporttelepe adott helyet ennek a programnak), ám a rendezvény az évek során kinőtte magát, így a szervezőknek új helyszín után kellett nézniük. Így merült fel idén a cinkotai tájház kertje, amely nem csak nagyobb teret, hanem autentikus környezetet is tud biztosítani egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező program számára.

A január 31-re meghirdetett rendezvény aztán a szervezőket igazolta. A tájház udvarára ugyanis reggeltől kezdve özönlött a nép. Mint utólag kiderült, a kerületi disznóvágások történetében soha nem látott érdeklődés mellett zajlott az idei esemény. Kovács Balázs kerületi Fidesz elnöktől megtudtuk, ennek egyik oka, hogy a kertvárosi szervezet mára az ország legnagyobb taglétszámával büszkélkedik. Ráadásul a helyi Fidesz erősödése 2002 óta töretlen, és nem úgy tűnik, hogy ennek a tendenciának a közeljövőben bármikor is vége szakadna.

De térjünk vissza a disznóvágáshoz, már csak azért is, mert január utolsó napjának hat „áldozata” volt. A hat malacot szokás szerint Glattfelder Béla európai uniós képviselő ajánlotta fel a szervezőknek. Az állatok leölésére Tápiószentmártonban került sor, ám a feldolgozásuk már a Kertvárosban történt. Ebben ismét nagy szerepet vállalt Lengyel László, kertvárosi hentes és családja. A szervezésből pedig leginkább Kovács Balázs, Szatmáry László, Szatmáry Kristóf és Szász József vette ki a részét, akiknek közel kéthetes előkészítő munkájába került, hogy ez a sokakat érdeklő program idén is zökkenőmentesen zajlódhasson le. A tájház múzeumi része természetesen a disznóvágás idején is múzeumként működött. A tót kultúra szerint berendezett konyhát, tisztaszobát bárki megtekinthette. A rendezvény az épület udvarán zajlott. A tetővel ellátott hangár alatt Vikol Kálmán és barátai húzták a talpalávalót, az udvaron nagy kondérokban sült a hurka, kolbász, és főtt a pörkölt meg a toroskáposzta, a kert hátsó részén pedig Serf András és csapata lovagoltatta a gyerekeket. A szervezők az időjárási viszontagságokra felkészülve egy fűthető sátrat is felállítottak, ám a nézők az enyhébb időre való tekintettel inkább a szabadteret részesítették előnyben.

     Imga0157

A kerületi disznóvágásoknak mindig akadnak illusztris vendégei. A helyi hurka ízére korábban már „kíváncsi volt”, dr. Schmitt Pál, a MOB elnöke, Kövér László, a Fidesz egyik alapítótagja, Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Szájer József európai uniós képviselő, Kerényi Imre rendező, színiigazgató, egyetemi tanár és politikus, vagy Wittner Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik hőse. A kerületi disznóvágás résztvevői azonban legszívesebben arra a két évvel ezelőtti programra emlékeznek, amikor személyesen Orbán Viktorral, a nemzeti oldal vezetőjével koccinthattak. Nos, ők idén ismét egy olyan ikonnal találkozhattak, aki eddigi pályafutásával már nem csak napjaink, hanem az egyetemes magyar történelmébe is beírta a nevét. A 2009. évi kertvárosi disznóvágás díszvendége ugyanis Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke volt, aki első külföldi vendégként (ezúttal a külföldi jelzővel mindössze Tőkés László állampolgárságát szeretnénk kifejezni) tisztelte meg a kerületi hagyományőrző programot. Az erdélyi püspök, aki mellesleg maga is tagja az európai parlamentnek, beszédében felidézte a pontosan húsz évvel ezelőtti román forradalmat. Déli szomszédunknál ugyanis fegyveres megmozdulások kísérték a rendszerváltást, ám a kommunista rezsim megdöntése felé az első lépést azok az emberek tették, akik 1989. december 16-án Temesváron kiálltak a deportálásra ítélt Tőkés László mellett. A református püspök nem először járt a XVI. kerületben, Pánczél Tivadar szentmihályi lelkész meghívására már húsz évvel ezelőtt is ellátogatott ebbe a városrészbe.

– Olyan sodró ereje volt a 23 milliós hazugságpropagandának, hogy az sokakat megtévesztett. Ezelőtt két héttel azonban Magyarország megnyitotta a munkaerő-piacát a külföldiek előtt, így most már nem 23 millió, hanem 500 millió munkavállalóra lehet majd számítani. De van olyan nagy a mi szívünk, hogy abba egész Európa beleférjen. Bele is férne, ha nem tiltanák a disznóvágást. De tiltják, ezért ezúton kérem Glattfelder Béla szakpolitikust, hogy az én szerény erőmet is figyelembe véve próbáljon meg fellépni a disznóvágás engedélyezése érdekében. Mert vannak olyan hagyományok, amelyeket kár volna veszni hagyni. Ráadásul az erdélyi lelkemet is sérti, hogy Brüsszel gyakran nagyobb gondot fordít az állatvédelemre, mint a kisebbségek védelmére.

Tőkés László mellett akadt még illusztris vendége az idei disznóvágásnak. Többek között dr. Bácskai János ferencvárosi országgyűlési képviselő, a rendszerváltás óta eltelt időszak első olyan politikusa, aki időközi választásokon jobboldali jelöltként a választók akaratából egy megüresedett baloldali mandátumot fog majd betölteni. A cinkotai tájház udvarán találkozhattak az érdeklődők Wittner Máriával, Németh Zsolttal, dr. Illés Zoltánnal, illetve a kerületi vezetőkkel, Kovács Péter polgármesterrel, Kovács Raymund és dr. Csomor Ervin alpolgármesterekkel, valamint a helyi közélet számos szereplőjével.

A több mint ezer vendég (ez is rekord volt a kerületi disznóvágások történetében) január 31-én 250 liter forralt bort, több mázsa hurkát és kolbászt, két nagy kondér pörköltet és toroskáposztát, számtalan kenyérlángost és sok-sok üveg pálinkát elfogyasztott. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy ekkora tömeg befogadására a tájház udvara is csak éppen hogy alkalmas, ezért a szervezők egy év haladékot kértek, amikor arról faggattuk őket, jövőre is a cinkotai múzeum ad-e majd otthont ennek a népszerű rendezvénynek. (F)


 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez