Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28788873
   « Vissza

Rendszerváltás a polgárőröknél

 « Archívum 
2009. január 22.
 

 

A XVI. kerületben régóta gondot okoz, hogy az egykori öt településrész mindegyikén létrejöttek a polgárőrségek. Ezek a szervezetek amolyan önálló várként léteztek, saját ötletekkel, irányítással, s bizony nem volt egyszerűen megoldható közöttük az együttműködés. A széttagolt polgárőrségeknek egyetlen elvárásuk volt az önkormányzat felé: pénzzel támogassa a működésüket.
Miután a polgárőrségek teljesítménye gyakorlatilag nem volt mérhető, a pénzbeni támogatás az utóbbi években elapadt. Ugyanakkor a rendőrség részéről igény merült fel arra, hogy a létszámhiányos időben polgárőrök segítsék a rendőri munkát – egy rendőr és egy polgárőr egy autóval megfelelő járőri erőt képviselhet, így a szolgálatban lévő rendőrök száma gyakorlatilag megkétszereződik.
Ehhez viszont az szükséges, hogy a hadra fogható polgárőrök egy szervezetben legyenek vezényelhetők, hogy előre tervezhető legyen, mikor kire lehet számítani. A szentmihályon működő SMSV (sürgősségi mentők) vezetője, Csipán András vállalta fel azt a nem túl hálás feladatot, hogy egyetlen szervezetbe verbuválja a többfelé működő polgárőröket. Ezt a szervezőmunkát lelkesen támogatta a kerületi rendőrség, s az önkormányzat és a közbiztonsági alapítvány is úgy vélekedett, hogy támogatják a polgárőröket, ha annak van értelme.

     polgarorseg1

 Žunič László bűnügyi vezető, Tóth Ferenc rendőrkapitány és Csipán András a fehér asztal melletti megbeszélésen
 

Január 15-én előbb egy alakuló közgyűlést tartottak a Szent-Györgyi Albert általános iskolában, ahol mintegy 50 polgárőr jelezte csatlakozását az új szervezethez. A feszültségektől sem mentes folyamatban január 16-án egy fehér asztal melletti beszélgetésre került sor az Erzsébet-ligetben. Ennek főszereplője egy méretes vaddisznó volt, amelyet Szép Ernő polgárőr, az MLTC edzője terített le egy pontos lövéssel, s ebből készített vacsorát Lukács Gábor mesterszakács.
A vad elfogyasztása után szelíd hangulatban folytatódott a polémia. Tóth Ferenc rendőrkapitány bejelentette, hogy a közbiztonsági alapítvány 40 egyenruhára biztosított pénzt, s így egységesen tudnak majd megjelenni a kerületi polgárőrök. Döbrentei Attila, a rendőrség őr-járőr alosztályának vezetője elmondta, hogy csak olyan polgárőrökkel tud egyűttműködni a rendőrség, akik meghatározott időben jelentkeznek a rendőrségen, részt vesznek az eligazításon, és a szolgálat időtartama alatt vezényelhetők. Annak természetesen nincs akadálya, hogy egy polgárőr a lakóhelye közelében szabadidejében járőrözzön, még be is jelentkezhet a rendőrségre, de ezt a tevékenységet az érdemi munka szempontjából valójában nem tudják figyelembe venni.
A hozzászólások érdemben nem tudtak ehhez az elváráshoz mit hozzátenni, az egyenruha-használat gyakorlati kérdései merültek fel, illetve az, hogy az igencsak elszaporodott betörések miatt nagy szükség van a polgárőrök jelenlétére. Úgy tűnik tehát, hogy a hatékonyság szempontjából kigondolt központosítás végül is meghozza a kívánt eredményt, s az egységes polgárőrök jelentősen hozzájárulnak majd a kerületi közbiztonság javításához. (F)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez