Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28781326
   « Vissza

Nem kapott ellátást a lázas beteg

 « Archívum 
2009. január 23.
 

 

Nagyon érdekes és tanulságos történettel kereste fel szerkesztőségünket egyik szentmihályi olvasónk. Mint elmondta, a múlt év végén, az ünnepek előtt nagyon beteg lett, felment 38 fok fölé a láza, s a tünetek, a fájdalom arcüreggyulladásra utalt. Nem mellékesen 34. hetes terhes volt akkor, s így férje kíséretében december 15-én este 6 óra körül elmentek a Jókai úti szakrendelőbe, azzal a szándékkal, hogy a beteg, állapotos hölgy bejusson a fül-orr-gége szakrendelésre.
A szakrendelőben a betegirányítónál rögtön átlátták a problémát, s felszóltak a rendelőbe, hogy itt van egy lázas beteg, állapotos asszony, akit meg kellene vizsgálni. A telefonbeszélgetés eléggé rövid ideig tartott, ugyanis odafentről csak annyit közöltek, hogy időpont-egyeztetés szükséges. Mivel pedig időpont csak két nap múlva lett volna, a beteg asszony férjével a szakrendelőből ellátás nélkül távozott.

     lazasbeteg

 Esti fényben a Jókai úti Szakrendelő. A sürgős eseteket soron kívül kell ellátásban részesíteni


Miután persze ellátásra volt szüksége, elindultak a kistarcsai kórházba. Itt szerencsével jártak: gyorsan felirányították őket a fül-orr-gége osztályra, ahol éppen rendelt az orvos, és így nem is kellett túl sokat várakozniuk. A vizsgálat során megállapították, hogy arcüreggyulladása van, az okozza a lázat is, és antibiotikumos kezelést írtak elő, ami aztán meg is hozta a kívánt eredményt.
A hölgy szerkesztőségünknél azt nehezményezte, hogy ha valóban sürgős ellátásra szorult, akkor vajon miért nem kapta meg a megfelelő ellátást a kerületi szakrendelőben, ahová egyébként tartozik kerületi lakosként. Sürgős ellátást igénylő betegeknek is valóban ki kell várnia több napot, hogy orvossal találkozhassanak, avagy az éppen rendelő orvos járt-e el szabálytalanul?
Az előbbi kérdéssel kerestük meg Dr. Csomor Ervin alpolgármestert, aki egyebek mellett a kerületi orvosi ellátást is felügyeli. Az alpolgármesternek előadtuk a hölgy panaszát. Miután figyelmesen végighallgatta a történetet, az a véleménye alakult ki, hogy valószínűleg hiba történt a szakrendelőben. A szabály ugyanis az, hogy a sürgős ellátásra szoruló betegeket a szakrendelőben is soron kívül kell ellátni. Hogy éppen ki minősül súlyos esetnek, azt természetesen az orvos tudja csak eldönteni, s ehhez neki a beteget meg kell vizsgálnia. Ha pedig már egyszer megvizsgálta, még ha nem is olyan súlyos esetleg a baj, akkor is ellátásban részesíti, ha már egyszer ott van. Ez eléggé érdekes helyzet, szerencsére ezzel általában nem szoktak visszaélni – tehát nem mondja magát súlyos betegnek az a páciens, aki csak egyszerűen el akarja kerülni a sorszám alapján történő (akár több napos) várakozást.
Ha az orvos valóban tudomást szerzett arról, hogy a hölgy (aki egyébként még állapotos is volt) magas lázzal jelentkezett a betegirányítóban, akkor neki fel kellett volna hívnia a rendelésre, és meg kellett volna vizsgálni – ha nem is azonnal, legkésőbb akkor, amikor elfogynak az aznapra felvett betegek. Ha ez nem így történt, akkor azt ki kell vizsgálni, ami a panaszos írásbeli bejelentésére meg is fog majd történni. Csomor Ervin alpolgármester egyébként felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki hasonló eljárást tapasztal, akkor arról tegyen bejelentést, mert minden írásos panaszt kivizsgálás követ. Elmondta azt is, hogy a kerületi szakrendelőben általában nagyon lelkiismeretesen bánnak a betegekkel az orvosok, s nagyon ritkán történik az eddigiekhez hasonló szabálytalanság. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez