Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28783369
   « Vissza

Torlódás várható a Csömöri úton – csapadékcsatorna kerül az út alá

 « Archívum 
2009. január 21.
 

 

Ha az időjárás is engedi, akkor február elejétől megkezdődhet a 2009-es esztendő egyik nagyszabású kertvárosi beruházása, a Csömöri út csapadékvíz-elvezetésének modernizálása. A jelenlegi árkos megoldás több szempontból is elavult. Egyrészt jelentős mértékben leszűkíti a kerület egyik legterheltebb útját. Ráadásul balesetek esetén (ilyenből nagyon sok van a Csömöri úton) külön veszélyt jelent az út menti széles árok. Arról nem is beszélve, hogy komolyabb esőzés esetén a jelenlegi árok a Csömöri útról sem tudja elvezetni a csapadékvizet, a környék magasabban fekvő utcáiról lezúduló vízmennyiségről nem is beszélve. Az árkok befedése tehát régóta időszerű volt. Az önkormányzat az első adandó alkalommal (2008. áprilisában) be is adta az erről szóló pályázatát az Európai Unióhoz. A kiírás értelmében a jelentkezők a tervezett beruházás 90%-át igényelhették meg. Ez a Csömöri út esetében 443,5 millió forint támogatást jelenthetne.

    csomoiut 

A Csömöri úti rekonstrukció olyannyira szükségessé vált, hogy a kerületi önkormányzat azt is elhatározta, amennyiben mégsem nyerne a pályázaton, akkor saját költségvetéséből próbálja meg fedezni a beruházás költségeit. Ennek megfelelően már tavaly ősszel kiírta a kivitelezésre a közbeszerzési pályázatot. Az is eldőlt, hogy, amint az időjárás megengedi, a munkákat is elkezdik. A sietségre azért lesz szükség, mert a másfél kilométeres útszakaszon (Eperjes utca – Akácfa között) az úttest burkolata alatt elhelyezendő nagy áteresztő képességű csövek elhelyezése, illetve az úttest két oldalán levő árkok betemetése valószínűleg hónapokat vesz majd igénybe. Az önkormányzat szakaszos útlezárásokat tervez (az első ütemben valószínűleg az Eperjes utca – Rákóczi út közötti útszakaszt zárják majd le), és a környék útfelújításait (a Petőfi utca és a Szent Korona utca is érintett ebben) a tervezett terelések miatt már a január végén elkészítendő ütemtervben a Csömöri úti munkálatokhoz fogják igazítani.
Mint, ahogy azt az illetékesektől megtudtuk, a Csömöri út burkolata alá (nagyjából az úttest közepén) egy olyan nagy méretű csapadékvíz-elvezető csövet helyeznek majd, amelynek az áteresztő-képessége lehetővé teszi, hogy a környék utcáinak csapadékvíz-elvezető rendszerét is egy későbbi ütemben ráköthessék majd. Ezzel akár a Rákosi út víztelenítése is megoldódhatna. A kétoldali bekötés azonban nem ebben az etapban történik majd.
2008. december 23-án kapta meg az önkormányzat azt az értesítést, hogy az Európai Unió támogatja a Csömöri út felújítását. Ez azt jelenti tehát, hogy a beruházás költségeinek 90%-t nem az idei költségvetésből kell majd finanszírozni. Ez jó hír, ugyanakkor van a beruházásnak egy árnyoldala is. A Csömöri úton ugyanis nem csak a csapadékvíz elvezetése időszerű, hanem az útburkolat rekonstrukciója, illetve az útpálya kiszélesítése is. Egy ilyen volumenű beruházást úgy érdemes megvalósítani, ha egyszerre minden munkálatot elvégeznek. A Csömöri út kezelője azonban nem a kerületi önkormányzat, hanem a főváros, a felújítás ezen feladatait tehát nekik kellene kiviteleztetniük. A fővárosnak azonban nem áll szándékában a Csömöri út felújítása – a véglegesen elfogadott idei koncepcióban nem szerepel aa Csömöri út rekonstrukciója.
Februártól tehát érdemes lesz elkerülni ezt az útszakaszt, s mivel kevés bevezető útja van a kerületnek, a Csömöri utat ráadásul az agglomerációból érkezők is szívesen használják, biztos, hogy torlódásokra lehet majd számítani. A nehézségekre pedig célszerű előre felkészülni. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez