Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28777149
   « Vissza

Tilos a járdák sózása

 « Archívum 
2009. január 21.
 

 

A gazdasági válság megoldásán töprengő kormányunkat a baj elhárítása szerencsére nem veszi annyira igénybe, hogy ne jusson idejük egyéb dolgokra. Ezt példázza az a december 30-án született kormányrendelet (346/2008.), amelyik a „fás szárú növények” védelméről szól. A fák és cserjék védelmében alkotott jogszabály jövő szeptemberi hatállyal betiltja a járdák sózását.
A rendelet ezt a következő módon fogalmazza meg: „Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.”
A konyhasó hagyományosan használt síkosságmentesítő anyag, mivel a jégre szórva egyhamar felolvasztja azt, s egyúttal könnyen beszerezhető. A közutakat is rendszeresen sózzák, pontosabban a szóróautók só és homok keverékével végzik el a síkosságmentesítést az autóbuszok által használt fontosabb főútvonalakon. A mérések szerint az út menti talajban emiatt egy évtized alatt közel két kilogrammnyi só halmozódik fel, s ez súlyosan veszélyezteti a növényeket. A konyhasó a talajba jutva ugyanis nátriumra és klórra bomlik – az előbbi szikesedést okoz, az utóbbi pedig sejtméregként működik. Példával élve ez olyan, mintha Domestosszal locsolnánk a földet – a klór mindent elpusztít a talajban.

    p1070558

Létezik a sózáson kívül más, egyszerű megoldás is – felvételünk Szentmihályon, a Diófa utcában készült


Az új rendelet az utak sózását nem tiltja meg, de a járdákét igen, ami ha nem is jelent teljes megoldást, valamicskét old a problémán. Most már csak az a kérdést, hogy a jól bevált só helyett mit szórhatunk a járdára, hogy az ne csússzon. Nos, a szakemberek szerint a legegyszerűbb megoldás a jég felolvasztása helyett a csúszósság megszüntetése. Erre alkalmas lehet a fűrészpor, a homok, vagy bármilyen kőörlemény. Ezen biztonságosan lehet járni, s ha bekövetkezik az olvadás, a homok, kőpor java részét össze lehet a járdáról seperni, és az csúszásmentesítésre újra felhasználható. A fűrészporral pedig nincs semmi teendő, mert az a talajba jutva lebomlik.
A XVI. kerületben az önkormányzat Közhasznú Szolgálata végez csúszásmentesítést a kerületi kezelésben lévő útszaka­szo­kon, illetve a közintézmények közelében. Már a múlt évben beszereztek egy újszerű anyagot, ami kiválthatja a sót, olvasztja a jeget és környezetbarát. A Murexin cég által forgalmazott Eis-ex jégolvasztó egyfajta speciális műtrágya, amely a hatás kifejtése után a talajba szivárogva nemhogy károsítja, hanem egyenesen táplálja a növényeket. Az Eis-ex jégolvasztó anyag (ammónium-szulfát) nem károsítja a növényeket és nem okoz sérüléseket a kutyák és macskák mancsán, nyálkahártyáján. Nátrium és kloridmentes. -11oC jéghőmérsékletig hatásos. Ez az anyag a lakosság részére is beszerezhető a Murexin mintaboltjában, amelyik Kőbányán, a Noszlopy út 2. szám alatt található (tel: 261-2059). Kilónkénti ára 150 Ft + Áfa, 10 és 25 kg-os kiszerelésben kapható. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez