Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661720
   « Vissza

Guinness-rekordkísérlet a Mórában

 « Cikkek és hírek 
2011. május 4.
 

 

Megy a gőzős, megy a gőzös szelektívbe…

  vonat

Az alkotók csapata és a 25 ezer PET-palackból épített mozdony a kocsikkal a Móra Ferenc Általános Iskola tornatermében

Egy ködös őszi reggelen különös álomból ébredt Andrea néni (Vukman Andrea), az Ida utcai Móra Ferenc Általános Iskola egyik pedagógusa. Megálmodta, hogy Guinnes-rekordot kéne dönteni. Ezt a nem mindennapi ötletet karolta fel az iskola, élén Jeszenszkyné Gallai Gabriella igazgatónővel, és április utolsó hétvégéjén az álom megvalósulni látszott…

A különleges rekordkísérlet témája egy újrahasznosított anyagokból álló „szobor”, történetesen egy körülbelül 25 ezer (!) PET-palackból épített gőzös mozdony tehervagonokkal, amely az iskola hatalmas tornatermében készült el április 30-án.

Az iskola apraja-nagyja izgalommal teli lelkesedéssel készült a nagy eseményre: november óta gyűjtötték, hordták rendületlenül az iskolába a műanyag palackokat, amelyek csak gyűltek, gyűltek hatalmas zsákokban – egy új feladat reményében…

A Guinnes-rekord kísérletre – amelyet mindenféle kötelező adminisztráció, bejelentés, hivatalos papírmunka előzött meg – április 29-én 21 órai kezdettel került sor. A szervezők 24 órát adtak a kivitelezésnek, de a gyerekekből szülőkből és pedagógusokból álló lelkes csapat az egész éjszakát végigdolgozva (egymást váltva, közben pihenve) már délután 3 órára teljesen kész lett a nagy művel! Pedig nem kis munka volt például a sokezer palack alját levágni, mert csak így lehetett azokat összeillesztve tartást adni a szerkezetnek. A lelkesedés, összefogás és a kreatív ötletek meghozták az eredményt: a tornaterem teljes hosszában álló vonat igencsak esélyes a győzelemre, de hogy sikerül-e megdönteni a rekordot, az csak néhány hét múlva fog kiderülni.

Az este 8 órai záróünnepségre, eredményhirdetésre mindenki összegyűlt, aki részt vett a nagy munkában, a sajtó és a TV képviselőit is meghívták, így hivatalosan is dokumentálva lett a „szobor”. A köszöntések után következett az est fénypontja, a vonat pontos felmérése: szélte, hossza, magassága darabonként. Ezekből a méretekből fogják majd a pontos számítások alapján eldönteni, hogy sikerült-e a rekordot megdönteni?

Akár sikerül, akár nem, ez a sok gyerek és felnőtt egy hatalmas élménnyel lett gazdagabb, amelynek emléke már az övék, ezt nem veheti el tőlük senki. A gyerekek és a felnőttek közösen dolgozva egy monumentális alkotást hoztak létre. A palackok pedig e különleges kitérő után mehetnek a szelektívbe – miután a gyerekek szét is szedik vasárnap a nagy művet, hiszen hétfőn már az oktatásé a tornaterem. A hatalmas mennyiségű kupak pedig, ami a palackokról lejött, az úgynevezett kupakgyűjtő akció része lesz, amellyel beteg gyermekek gyógyulásához járulnak hozzá.

                                                                                                                         Szőke Kati

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez