Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28772787
   « Vissza

Mi lesz veled, Bosnyák tér?

 « Archívum 
2008. november 26.
 

 

imga0374
 

Rátonyi Gábor, Zugló korábi polgármestere és Weinek Leonárd jelenlegi polgármester a sajtótájékoztatón kisebb szócsatát vívott egymással

November 19-én dr. Weinek Leonárd zuglói polgármester, illetve a zuglói képviselő-testület több tagja rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak a Csömöri úti sportpálya előtt. A programot és a helyszínválasztást az indokolta, hogy a terület tulajdonosa, a lengyel Echo Investment megváltoztatva a korábbi terveit, egy plázát kíván építeni a sporttelep helyére. A zuglói képviselő-testület ugyanakkor ragaszkodni szeretne az eredeti tervekhez, mely szerint a Nagy Lajos király útja és a Rákospatak utca közti szakaszon ne egy bevásárló-központ, hanem egy új városközpont épüljön.
Az ügy mostanában sok fórumon is komoly viharokat kavart. Mint köztudott, a lengyel befektető 2006. júniusában vásárolta meg a területet a zuglói önkormányzattól. A vételár megközelítette a 4 milliárd forintot, mely összeget az Echo Investment 2007. elejéig teljes egészében átutalt a zuglói önkormányzat számlájára. A területen azonban sokáig nem történt semmi. Az idei nyáron először a napközis tábor lakói búcsúztak el a patinás sportteleptől. Majd a kerületi sportiroda is átköltözött a Kövér Lajos utcai létesítménybe. Szeptemberben még elvétve rendeztek egy-két szabadtéri programot a pályán, majd egyik napról a másikra végleg bezárta a kapuit a sportközpont. Hogy aztán októberben még ennél is nagyobb csöndben ledózerolják az irodáknak, a tornateremnek és az öltözőknek helyet adó épületet.
A beruházás apró, de annál biztosabb megkezdésére azért is irányult a vártnál kevesebb figyelem, mert közben a felek már az új tervekről vitatkoztak. Néhány hete ugyanis az Echo Investment bemutatta azt a prezentációt, amelynek megvalósítását 2009. tavaszán szeretné megkezdeni. A képviselő-testület tagjai ekkor szembesültek azzal, hogy az eladott területen az előzetesnél jóval nagyobb méretű bevásárló-központot kíván majd építeni a lengyel beruházó.
A cég vezetői, dr. Demszky Gábor budapesti, és dr. Weinek Leonárd zuglói polgármesterekkel közösen 2007. február 21-én már tartottak egy nagyszabású sajtótájékoztatót a Bosnyák tér jövőjével kapcsolatban. Akkor elhangzott, hogy a beruházás a Mundo nevet kapja, és a határideje egybeesik a metróépítés 2010-es céldátumával. A főpolgármester akkori mondatai szerint „a 26 hektáron zajló Bosnyák téri beruházás egyszerre fog kulturális és szolgáltató célokat kielégíteni”. Azóta annyi történt, hogy a 4-es metró vonalának Bosnyák térig való meghosszabbítását a főváros határozatlan időre elnapolta, sőt az is bizonytalanná vált, hogy az eredeti dátumig megépül-e a Keleti pályaudvarig tervezett rövidebb szakasz. A metrókérdés elnapolása pedig érzékenyen érintette a lengyeleket, akik fogták magukat, és átalakították a terveket. Az eredeti elképzelésből meghagyták, hogy a jelenlegi csarnokot hátrébb költöztetik és modernizálják. Elé irodaházat építenek, amit, ha a Polgármesteri Hivatal szeretne, akkor megfelelő bérleti díj ellenében használhat majd (a hírek szerint az Echo Investment majd egymilliárd forintos éves bérleti díjat kért az ingatlanhasználatért, mely ajánlat nem igazán tett jót a felek kapcsolatának). A jelenlegi sportpálya helyén azonban az eredeti parkos, tágas irodás, lakóházas és áruházas létesítmény-együttes helyére azonban az új tervben már valóban egy bevásárló-központ került. Míg a kulisszák mögött zajlott a vita, addig a zuglói emberek a szombati piacot és a Rákospatak utcai tanuszodát siratták.
November 19-én ennek megfelelően szép számú érdeklődő volt kíváncsi a polgármester demonstratív jellegű sajtótájékoztatójára. Dr. Weinek Leonárd először ismertette az alaphelyzetet: a magánbefektető öncélúan megváltoztatta az eredeti, szerződésben is rögzített terveket, melyhez az önkormányzat mind az öt frakció támogatottságát élvezve ragaszkodik. Éppen ezért megbeszélést kezdeményeztek a befektetővel annak érdekében, hogy térjen vissza a Mundo eredeti terveihez.
A november 19-i sajtótájékoztatón a Fővárosi Önkormányzatot Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet Mozgalom vezetője, a Fővárosi Önkormányzat Városarculati Tanácsnoka képviselte, aki szintén elmondta, hogy a plázák által amúgy is megterhelt Budapestnek nincs szüksége újabb létesítményekre. Dr. Weinek Leonárd ennél is továbbment, ígéretet tett rá, hogy a végsőkig harcolni fognak a Bosnyák téri piacért, és a római katolikus templom környékét is megpróbálják rendbe hozni.
Ekkor kért szót Rátonyi Gábor, aki a sajtótájékoztatón a Fidesz frakciót képviselte, és egyébként is, mint a kerület volt polgármestere érintettnek érezte magát az ügyben.
– Szeretnék néhány dolgot le­tisztázni. A Mundo második terve nem csak egy bevásárló-központot, hanem komoly fejlesztéseket tartalmaz. Megújul a környéken az úthálózat, és a közüzemi hálózatok rekonstrukciójára is sor kerül. Ráadásul a kivitelező továbbra sem mondott le a Polgármesteri Hivatalnak, az Egészségügyi Szolgálatnak és a Rendőrségnek a Bosnyák térre való költöztetéséről. Természetesen valamennyi zuglói képviselőnek az a célja, hogy minél több zöld terület maradjon ezen a részen, de összességében elmondható, hogy a lengyel befektető prezentációja nem olyan rossz, mint amilyennek beállítják.
Rátonyi Gábor és dr. Weinek Leonárd a sajtó jelenlétében egy kisebb szópárbajt is megvívott egymással. A volt polgármester ugyanis azzal indokolta, hogy a lengyel befektető módosította terveket, hogy, amikor 2006. nyarán megkötötték a szerződést, akkor még volt remény a Bosnyák téri metró-végállomásra. Utódja szerint azonban ez nem képezte alapját a szerződésnek. A másik vitatémát pedig a „sportpályáért sportpályát cserébe” gondolat jelentette. Rátonyi szerint az általa vezetett testület 2006-ban azzal a kitétellel ment bele az üzletbe, hogy a Rákos-patak túloldalán levő volt MTK-sporttelepet a Csömöri úti hasonló létesítmény eladásából származó bevételből sürgősen felújítják. A 1,5 milliárdos tervek műfüves nagypályát, sportcsarnokot és egy másik tanuszodát tartalmaztak. Weinek szerint az MTK-beruházást még mindig egy tulajdonvita hátráltatja. Ugyanakkor elismerte, hogy az önkormányzatnak nincs meg a fedezete egy új uszoda építésére. Rátonyi Gábor szerint ez azért furcsa, mert a Bosnyák téri területért a lengyel befektető már régen kifizette a 4 milliárd forintot, a zuglói önkormányzat emellett idén egy ötmilliárdos kötvényt is kibocsátott, akkor hogy hogy nem telik ennyi pénzből egy 1,5 milliárdos sportkomplexum megépítésére?
Weinek Leonárd a vitát lezárandó, azt a tervét osztotta meg a sajtó képviselőivel, hogy megpróbálja a területet visszavásárolni a lengyelektől, akik remélhetőleg egy ilyen recessziós időszakban hajlandóak lesznek elállni a plázaépítési terveiktől. A kerületi polgármester szerint a 26 hektár visszavásárlására megvan az elegendő tőkéje az önkormányzatnak. Hogy ebben az esetben mit kezdenének a területtel, arról egyelőre nem esett szó. (Valószínűleg ezt még a vezetők sem tudják.)
Ami a november 19-i sajtótájékoztatóból kiderült, nehezen hihető, hogy a zuglói frakciók mindenben egyetértenének. Emellett érződik, hogy a kerületi pártok sem látnak tisztán a Mundoval kapcsolatban. Harmadrészt várható, hogy a vita a jövő évet is áthidalja majd, 2010-ben pedig, a választások évében úgysem mer senki egy ilyen horderejű beruházásba belekezdeni. A sportpályán programot már nem lehet tartani, erről gondoskodott a beruházó, aki néhány hete lerombolta az épületet, az uszoda információink szerint jövő nyár elejéig húzhatja, a piac sorsát pedig elvileg nem befolyásolja majd a Bosnyák tér átalakítása. Persze, nehezen hihető, hogy egy bevásárló-központ közelében egy ilyen típusú piac tartósan megmaradhasson. (S)

Az Echo Investment immár 11 éve van jelen a lengyel piacon, és két éve már külföldön is részt vesz különböző méretű beruházásokban. A cég egyrészt a lakóparkokat épít, másrészt több irodakomplexum-projektjén vannak már eddig túl. Az egyik legjelentősebb beruházásuk a varsói Lengyel Olimpiai Bizottság épületének a megépítése volt. Az Echo Investment szállodaláncok és bevásárló- és szórakoztatóközpontok építésében is szerepet vállal. Wroclavban nemrégiben egy, a zuglóihoz hasonló nagyságú komplexumot adtak át.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez