Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28838358
   « Vissza

„Szelektív” oktatás

 « Archívum 
2008. november 12.
 

 

November 4-én a zuglói Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola volt az ÖKO-Pannon Kht. pedagógiai oktatóprogram-sorozatának legújabb állomása. A Thököly úti középiskolában ismét pedagógusok (a XIV. a XV. és a XVI. kerületből érkeztek) ültek az iskolapa­dokban.
– A 2008/2009-es tanévben is folytatódik az ÖKO-Pannon Kht. pedagógiai oktatóprogram-sorozata – mondta Bajza Petra, a programot megszervező és lebonyolító Noguchi Porter Novelli cég munkatársa –, melynek keretében a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a környezettudatos gondolkodás oktatásához kapnak hasznos segítséget Budapest iskola- és óvodapedagógusai. 2008. őszén öt helyszínen 12 kerület óvodáinak, általános iskoláinak pedagógusai vesznek részt az előadássorozaton, amely minden esetben az ÖKO-Pannon Kht. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közös szervezésében valósul meg.

        okopannon1

A zuglói szakközépiskola immár a harmadik állomása volt a szelektív roadshow-nak. A kezdeményezés célja, hogy valamennyi óvodás és általános iskolás minél előbb megismerkedhessen a szelektív hulladékgyűjtés gondolatával, és a most felnövekvő generáció számára már értékké és mindennapi gyakorlattá váljon a környezettudatos magatartás. A fiatalok tanítása kiemelten fontos, mert hosszú távon az ő együttműködésükkel történhet hatékonyan a szelektív hulladékgyűjtés, a környezet terhelését minimalizáló hulladékgazdálkodás.
Az ÖKO-Pannon Kht. oktatóprogramja a 2002/2003-as tanévben három településen indult el, azóta folyamatosan bővül azokban a városokban, ahol már működik a szelektív hulladékgyűjtés. Az előző tanévben az oktatóprogram révén több mint 200 ezer óvodás és iskolás gyermek ismerkedhetett meg a szelektív hulladékgyűjtés alapismereteivel.
– A Petrik Lajos Szakközépiskolában megtartott előadáson a XIV., a XV. és a XVI. kerületek pedagógusai egyrészt megismerkedhettek Budapest szelektív hulladékgyűjtési rendszerével, a kht. tevékenységével és az oktatóprogrammal, másrészt ingyenesen megkapták azt az oktatócsomagot is, amely érdekes, játékos formában mutatja be a hulladékgazdálkodás alapjait, valamint a szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb gyakorlati szabályait – mondta Pribelszki Edina, az ÖKO-Pannon Kht. munkatársa.
Az oktatócsomag több korosztály számára is hasznos információkat tartalmaz. A legkisebbek kifestőfüzetből, mesekönyvből és óvodai feladatlapból, a nagyobbak pedig nekik szóló feladatgyűjteményből, képregényből, ismeretterjesztő szórólapból, oktatófilmből, valamint az osztályteremben kifüggeszthető tablóról szerezhetnek hasznos információkat. A pedagógusok a tanári segédkönyv és a prezentációs CD mellett módszertani támogatást is kapnak: kidolgozott óravázla­tok és játékötletek segítik a szelektív hulladékgyűjtés oktatását. A segédanyagok a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával készültek.
– A programban résztvevő pedagógusoknak egy verseny keretében lehetőségük van arra is, hogy osztályukkal városonként odaítélt szakmai kiránduláson vegyenek részt. Az ÖKO-Pannon Kht. ezzel a programmal is arra szeretné ösztönözni a tanárokat, hogy lehetőség szerint minél többen adják át ismereteiket a diákoknak, és aktívan vegyenek részt a fiatalok környezettudatának formálásában. A pedagógusok feladata, hogy a megtartott foglalkozások menetét és tapasztalatait összefoglalják, azt pedig elküldjék a Kht. címére (1146 Budapest, Hungária krt. 179-187.), ahol a szakmai Értékelő Bizottság kiválasztja a legjobbakat. Az óvodák külön díjazásban részesülnek. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez