Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28824333
   « Vissza

Kertvárosi segítség Ivád buszához

 « Archívum 
2008. október 29.
 

 

Ha föltennék a kérdést, hogy merre található Ivád nevű község, biztos, hogy sokan (köztük e sorok írója is) a térkép segítségére szorulnának. A 400 fős település, mely mellesleg a Mátra takarásában van, és zsákfalu lévén átutazó forgalommal sem rendelkezik, nem szerepel a magyar emberek köztudatában. Nemrégiben azonban ez a picinyke Heves megyei falucska hallatott magáról. Pontosabban Ivády Gábor, a település polgármestere, aki október közepén felutazott Budapestre, majd egy nagy persellyel és egy, a szükséges információkat tartalmazó transzparenssel kiült a Kossuth térre koldulni. Az esemény természetesen felkeltette az országos média érdeklődését, és innentől kezdve már jóval többen tudták, hogy merre is található Ivád, mint néhány nappal korábban.

       ivadpm

Most fordítsuk meg a helyzetet, és azon gondolkodjunk el, hogy Ivádon tudják-e az emberek, hogy merre található a Kertváros. Biztosak lehetünk abban, hogy néhány nappal ezelőtt, az ott élőket ez a téma cseppet sem izgatta, ám október 15. óta a 400 fős településen is megnőtt az érdeklődés a főváros XVI. kerülete iránt. Történt ugyanis, hogy Ivád bajba jutott. No, nem olyan nagy bajba, csak olyanba, mint amilyenbe bármelyik kis település juthatott volna az országban. Először is bezárták a postahivatalát, majd megszüntették az iskoláját, most pedig az ovijuk önállóságát szeretnék megszüntetni. A lakosokra tehát rákényszerítették, hogy minden ügyes-bajos dolgukért minimum 3 km-t utazzanak. A szomszéd településen, Pétervásárán ugyanis még volt posta, iskola és gyógyszertár. Ivádra azonban a Volán buszok is csak ritkán járnak, így bizony egy-egy ilyen ügy elintézése néha órákat is igénybe vett.
Mit tehet egy ilyen helyzetben levő falucska polgármestere? Megpróbál egy járművet szerezni. Azt, hogy vegyen a falu egy kis buszt, mellyel a 3 km leküzdése sokkal könnyebben áthidalható lenne, mindenki elfogadta, ugyanakkor a miből kérdésre már kevesebben tudtak válaszolni. Ivád ugyanis évi szinten mindössze 48 millió Ft-ból gazdálkodik, márpedig ekkora költségvetésből lehetetlen egy körülbelül 10 millió Ft-os jármű megvásárlását finanszírozni.
Ivády Gábor polgármester tehát lépett egy merészet, és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül pályázatot nyújtott be az Európai Unióhoz. A döntéshozók szerint Ivád buszvásárlási terve támogathatónak tűnt, ezért közel 10 millió Ft-ot ítéltek meg a kistelepülésnek. Az Unió azonban nem árul zsákbamacskát, csak akkor fizet, ha már látja a produktumot. Ivádnak tehát, hiába nyerte meg a pályázatot, meg kellett előlegeznie ezt az összeget. Pontosabban meg kellett volna, mert a 48 millió Ft-os költségvetésből ez lehetetlennek bizonyult. A pályázatnak pedig határideje volt, ami viszont az ivádiakat sürgette. Ellenkező esetben mind a busztól, mind pedig a támogatástól eleshettek volna. Ivády Gábor ekkor határozta el, hogy segítségért folyamodik. Egyrészt levelet írt Magyarország valamennyi polgármesterének, másrészt, ahogy azt már bevezetőnkben írtuk, felutazott Budapestre, és a perselyével kiült a Kossuth térre.

                 ivadp3

Ha egy polgármester koldul, annak mindenképpen bulvárértéke van. Ivády Gábor akcióját fel is kapta a média. Olyannyira, hogy dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter is felfigyelt az esetre, és tárgyalt is az ivádi polgármesterrel, akit arról biztosított, hogy az állam a jövőben garanciát vállal az ilyen esetekben, kvázi megelőlegezi a kistelepülések számára az Unió által utólag finanszírozott összeget. Ivády Gábor egyrészt megnyugodhatott, hisz az erkölcsi győzelmet megszerezte, másrészt azonban az igazi célját, a 10 millió Ft körüli összeg összegyűjtését nem sikerült elérnie. A kormánytól ugyanis egyetlen fillért sem kapott.
Ugyanakkor a polgármesterekhez írott levele segítő szándékú településekhez is eljutott. Például a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyű, vagy éppen a Kertváros vezetőjéhez. Mindkét polgármester komolyan gondolta a segítőszándékot, ezért az előbbi település vezetője rendkívüli testületi ülést hívott össze, az utóbbi pedig sürgősséggel az éppen aktuális plénum elé vitte az ügyet. A XVI. kerületben nem volt nagy vita, a képviselők pártállás nélkül elfogadták az ivádiaknak nyújtandó segítséget. Így október 15-én Kovács Péter polgármester (Gönyű vezetőjét megelőzve) már jelezni is tudta kolduló kollégájának, hogy a Kertváros megelőlegezi számára a kívánt összeget.
A két település vezetője erről a segítségnyújtásról október 16-án a sajtó nyilvánossága előtt is beszámolt. Eszerint a Kertváros 10.245.000 Ft kamatmentes támogatást nyújt Ivád községnek a buszvásárláshoz. A támogatás visszatérítésének az ütemezése pedig a következőképpen alakul: 8.538.000 Ft-ot az ivádi önkormányzat a támogatási összeg kifizetését követően 15 napon belül átutal majd a XVI. kerületi önkormányzat számlájára, a fennmaradó 1.707.600 Ft-ot (az ÁFA összegét) pedig 24 havi részletben, 71.150 Ft/hó részletekben törlesztenék.
Ezen felül a két önkormányzat polgármestere egy úgynevezett szolidaritáson alapuló határon belüli testvér-települési megállapodást is kötött egymással, melynek Ivády Gábor szerint nem az a célja, hogy a Heves megyei kisfalu állandóan a „nagytestvérhez” forduljon, ha pénzre van szüksége, hanem egyrészt figyelemfelhívó jelleggel köttetett a megállapodás, melyhez remélhetőleg más települések is csatlakozni fognak, másrészt a gyakorlatban is kivitelezhető segítségnyújtásra is lehetőséget biztosít. Mert, ha mondjuk a fővárosban egy óvodának a tetőcserepét kicserélik, a régi cserepeket egy Ivádhoz hasonló kisközség örömmel átveszi, hisz azok között akad annyi ép elem, amennyiből a saját ovijuknak a tetőzetét felújíthatják. Már ameddig van óvodájuk, mert Ivádtól, és több 400 lakosú kisfalutól már ezt a szolgáltatást is el akarják venni. (M)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez