Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28810745
   « Vissza

Október 23 – Csömör: Elítélték a kommunista bűnöket

 « Archívum 
2008. október 29.
 

 

Október 23 – Csömör: Elítélték a kommunista bűnöket
Október 23-án avatták fel a csömöri Gloria Victis Emlékhely világfalának hátoldalára vésett határozatot, melyet 2006. január 25-én fogadott el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése. Az irat – ez idáig egyedülállóan – a totalitárius kommunista rezsimek által elkövetett bűnök nemzetközi elítélésének szükségességét mondja ki. Az ünnepi eseményen felszólalt Latchezar Toshev bolgár parlamenti képviselő, az 1481/2006-os határozat egyik előkészítője, Göran Lindblad svéd honatya, az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke. Beszédet mondott még Szöőr Anna jogász, pszichológus, az Október 23. Bizottság Alapítvány elnöke, Weisz Péter a Barankovits Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke, Wittner Mária 1956-os forradalmár, Bátovszki György csömöri és Vécsey László szadai polgármesterek.

        pa234496 

Csömör polgármesterének rövid beszéde után Latchezar Toshev szófiai parlamenti képviselő, a Bolgár Egyesült Erők küldötte következett. Hangsúlyozta, ez a határozat régóta várt nemzetközi ítélet a kommunista rendszerek bűnei fölött, melyek óriási társadalmi szakadékot hoztak létre, s ezt kizárólag e vétkek együttes elítélése számolhatja fel végérvényesen. Hozzátette, a közerkölcs ragaszkodik az igazsághoz, a bűnök elítéléséhez, másképp a társadalom intézménye összeomlana. A politikus felidézte a bolgár történelem kommunista vészkorszakának szörnyű eseményeit is. Kitért arra, hogy Bulgáriában a kommunista hatalomátvétel idején 30 000 embert gyilkoltak meg, 200 000 honfitársa került vádemelés és bírósági eljárás nélkül koncentrációs táborba, tíz­ezreket nyilvánítottak eltűntnek. Végül a Csömörön immár kőbe vésett határozat születésének történetét elevenítette fel a képviselő. Elmondta, 2003. májusában meghívást kapott az egyik legkegyetlenebb, leghírhedtebb koncentrációs táborba, Beléne-be, ott fogadta meg, hogy az Európa Parlament tagjaként előterjesztést nyújt be a kommunista rendszerek bűneinek nemzetközi elítélésének szükségességéről.
Göran Lindblad – aki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnökeként igen sokat tett a határozat létrejöttéért – kiemelte, nem szabad felejteni, fontos az állandó éberség, hiszen napjainkban egyre többen gondolják „jó dolognak” a kommunizmust, holott ez a gonosz és rossz ideológia ma is emberek millióit nyomorítja meg, ejti áldozatul.

pa234427

 

Szöőr Anna megdöbbenését fejezte ki, hogy a vörös csillag napjainkban is használatos szimbólum, miközben pontosan ugyanolyan borzalmas ideológiát jelképez, mint a náci nyilaskereszt. Hozzátette, mozgalmat indítottak a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyével közösen, hogy a jövőben ne lehessen különbséget tenni áldozat és áldozat között, hogy mindkét önkényuralmi rendszer bűneit ugyanúgy ítélje el a társadalom.
Békét, hitet, szeretetet, összefogást hirdetek – mondta Weisz Péter, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke. Megismételte harcostársa, Szöőr Anna gondolatait, mi szerint nem szabad különbséget tenni diktatúra és diktatúra között. Weisz Péter az összefogás fontosságát hangsúlyozta, meggyőződése, ilyen morális válság idejében csak az segíthet az országon, ha rátalálunk egymásra és közös értékeinkre. Zárásképp elmondta, a magyar zsidóság hisz a változásban, s részese is akar lenni, hiszen csak együtt menthetjük meg az országot, van közös jövőnk, miképp közös a múltunk is.
Az avató ünnepség utolsó szónoka Wittner Mária volt, aki megindultan beszélt arról, hogy ezekben a zaklatott időkben összemosódik múlt és jelen, hamis és valós, és már azt is elhazudják ki volt hóhér, s ki áldozat…
A Gloria Victis Alapítvány november 2-án délelőtt 11 órakor emléktáblát avat a nácizmus és a kommunizmus cigány és zsidó áldozatainak emlékére, fellép Mága Zoltán hegedűművész és a Kodály Kórus. November 4-én az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtásának szomorú évfordulójának alkalmából várnak minden békésen emlékezni vágyót Csömörön, felszólal Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Franka Tibor, Kerepes polgármestere.
                                                                                                            Várszegi Viktória

   

pa234462

 

A Gloria Victis Alapítvány anyagi gondokkal küszködik megalakulása óta, az ikeremlékmű felépítéséhez semmilyen állami támogatást nem kapott, ezért hálás szívvel fogad bármilyen felajánlást, segítséget. Tel. : 06-20-444-4200 • Levelezési cím: H-2141 Csömör, Szérűskert u. 8. Bankszámlaszám: Gloria Victis Közhasznú Alapítvány, Pécel és Vidéke Takarékszövetkezet Csömöri Kirendeltség, 65600144-11048053


 

 


 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez