Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659107
   « Vissza

Párbeszéd a gazdaságról

 « Archívum 
2006. június 14.
 

 

A helyi gazdasági élet szereplőinek szóló rendezvényekre került sor június első felében Zuglóban és a XVI. kerületben. Elsőként június 8-án tartottak vállalkozói fórumot a Regnum Katolikus iskolában, amely a sokat sejtető Gazdasági helyzetkép címet viselte. Szatmáryné Jähl Angéla, a Vállalkozók Pártja kerületi elnökének köszöntője után Rozgonyi Zoltán alpolgármester tartott előadást (képünkön), melynek témája a meghívó szerint a XIV. kerület vállalkozásfejlesztési koncepciója lett volna. Kiderült azonban, hogy ez a koncepció a valóságban nem létezik, s ha az önkormányzat egyáltalán valamivel tudja támogatni a vállalkozókat, akkor az az önkormányzati helyiségek kedvezőbb bérleti díja lenne, de még ez is csak terv. A helyi vállalkozók preferálása ellentétes az EU szabályozással, de ez csak egy elméleti probléma. Az önkormányzat a vállalkozásokban mint ingatlantulajdonos tudna részt venni, de az ingatlanok általában eladásra kerülnek. A legújabb fejlemény, hogy a képviselőtestület 4 milliárd forintért eladta a Bosnyák téri új kerületközpont területét egy lengyel vállalkozói csoportnak, akik ott majd egy gigantikus beruházással üzleti, közösségi központot hoznak majd létre, várhatóan itt kap helyet az új polgármesteri hivatal is. (Fontos információ, hogy a Bosnyák téri piac megmarad.)
Dr. Vadász György, a BKIK általános alelnöke a gazdaság helyzetéről tartott előadást, s élénken ecsetelte, milyen helyzetben vannak a hazai kis- és középvállalkozások, amelyek a munkavállalók mintegy 70 százalékát foglalkoztatják (akkor még nem volt nyilvános a Gyurcsány-csomag). A Vállalkozók Pártja kerületi elnöke a vállalkozók összefogásának szükségességéről beszélt, s eredményként említette, hogy a párt négy képviselője jutott be a parlamentbe a Fidesszel való összefogás eredményeként.

 

     p1040947

A XVI. kerület vállalkozásfejlesztési lehetőségei volt a címe annak a tanácskozásnak, amelyet június 12-én tartottak a Mátyás Hotel konferenciatermében. A háziasszony itt is Szatmáryné Jähl Angéla volt, mint a BKIK tagcsoport elnöke. A meghívott négy parlamenti képviselőből csak egy: dr. Vidorné dr. Szabó Györgyi jött el, aki elsősorban a szociális ügyek kiváló ismerője, de prímán meg lehetett vele azt is beszélni, hogy milyen kár, hogy ennek a kerületnek sincs vállalkozásfejlesztési koncepciója. Immár területe sem lenne hozzá, de ami van, azt úgy kellene hasznosítani, hogy a lakókörnyezetből kiszoruló vállalkozások tulajdonosi pozícióban vehessenek részt az ipari parkokban.
Amint ezzel megvoltunk, amint az várható volt, a Gyurcsány-csomag megvitatása következett. Ezt egy jelen lévő, számviteli kérdésekben járatos vállalkozó nemes egyszerűséggel csak toplák és pitiáner ötletek garmadájaként jellemezte, utalva itt a házipénztár megadóztatására, a mobiltelefonok járulékára, a vélelmezett nyereség után fizetendő adóra, és hasonlókra. Vidorné arra vállalkozott, hogy szívesen továbbítja a helyben felvetett problémákat parlamenti szintre, s bár nála van a csomag részletes leírása, minderről ő is (éppúgy mint képviselőtársai) csak pár nappal korábban értesült. Ezután jegyzetelte a felhozott gondokat, amelyek nagyjából arról szóltak, hogy ezek a megszorítások a tisztességes vállalkozásoktól próbálnak többet elvenni, és a feketegazdaság kifehérítésére kísérlet sem történik. A legirritálóbbnak a hozzászólók a külföl­dön tartott illegális pénzek hazahozatalát ítélték 10 százalék adó fejében – a csomagban ugyanis ez a legkisebb mértékű elvonás.

 

    p1050076



A képviselőasszony mintegy másfél óra elteltével elköszönt, mivel az Albán utcai MSZP székházba várták, ahol aznap este dőlt volna el, hogy ki is lesz a párt polgármesterjelöltje, de kár volt sietnie, hiszen olyan sokan gyűltek ott össze (részben a pártba újonnan belépő friss MSZP-tagok), hogy fizikailag kicsi lett a nagyterem, még az udvaron se fértek, így a nagy eseményt június 28-ra kellett halasztani. (F) 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez