Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28784643
   « Vissza

Táplálkozás és a rák

 « Archívum 
2006. június 14.
 

 


A Kistarcsai Kulturális Egyesület szervezésében a „Deáktanyán” megint egy kitűnő szakember tartott előadást, Tóth Gábor, táplálkozástudománnyal foglalkozó élelmiszeripari mérnök, akinek több témában is jelent már meg könyve. Az előadás témája igen közérdekű, ugyanis a rákbetegséget kiváltó tényezőket vizsgálva szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy az öröklődés mindössze 10-20 százalékban, az életmód és táplálkozás viszont 80-90 százalékban járul hozzá a ma már népbetegségnek számító rák kialakulásához.

 

     pscn0797

Az összes halálozás egynegyede a rák számlájára írható, plusz a szövődményes halálozások! Az elmúlt 25 évben megkétszereződött a rákos megbetegedések száma, ami feltétlenül az életmód rovására írható, nem magyarázható a génekkel. Ami különösen elszomorító, hogy a 30-50 éves korosztály körében rendkívüli mértékben terjed e pusztító kór.

Öngyilkos daganat

Mit érdemes tudni a ráksejtről? Nem erős, gyengébb, mint a testi sejt, de folyamatosan szaporodik. Hiányzik belőle a program, ami megállítaná a szaporodást, s a „sok lúd disznót győz”. Függetlenül dolgozik, mindig rosszindulatú, áttéteket képez – ebben különbözik a miómától és a cisztától. A ráksejt a gazdaszervezetből táplálkozik. De nem gondolkozik, mivel a „kenyéradó gazdáját” is felemészti. Az önzést testesíti meg, és értelmetlen, megmagyarázhatatlan, hiszen az emberrel együtt a daganat is meghal.
A leggyakoribb ráktípusok a hámrétegen alakulnak ki: a vastagbél-, a végbél-, a tüdőrák és hörgőrák, a prosztatarák, a méhnyak-, az emlőrák, nyirokmirigyrák, gyomorrák, a vérképzőszervi és májrák. (A felsorolás egyfajta sorrendiséget is mutat.)
A rák kialakulásához vezető tényezőkön belül bizonyos dolgokról tilos beszélni, hiszen komoly érdekellentétek vannak, de a gazdaság és egészség érdekellentétéből többnyire a gazdaság kerül ki győztesen. Bizonyos keresletek visszaesése akár gazdasági válsághoz is vezethet egyes területeken – mint ahogy erre már volt is példa.
Egyik komoly probléma, hogy az állatok súlyosan rákosak. Ha belegondolunk, hogy a stresszhatásnak milyen komoly szerepe van az embereknél a rák kialakulásában, rögtön érthető, hogy az állatok, amelyeket manapság nagyságrendekkel nagyobb stresszhatás ér a nagyüzemi tartás miatt, még nagyobb arányban betegednek meg. Míg kézzel ment a feldolgozás, addig a sokszor boncmesterből átképzett hentes kikanyarintotta a húsból a rákos daganatot, s kidobta. Ám manapság a gépi feldolgozás ezt a kreativitást nem teszi lehetővé, s a darált húsban bizony ott lehetnek ezek a nem kívánatos részek is, amelyekben pedig benne vannak a rákkeltő vírusok. Ezt azért fontos tudni, mert hiába szűrik pl. a leukémiára az állatokat – annak a vírusát az állat már akkor hordozza (szubklinikai jelleggel), mikor még meg sem betegedett.

Ehető hulladékraktár

A zsírszalonna-részek elraktározzák a zsírban oldódó vegyszereket, a máj pedig mint méregtelenítő szerv, egyfajta hulladékraktár, gyermekeknek félelmetesen veszélyes! Fordult is a világ, ma már nem is ajánlják a felkészültebb védőnők a májat a kicsiknek. A mangalica genetikailag jobb fajta, de csak akkor tud ez érvényre jutni, ha speciális táppal van etetve. De ha a normál zsírsertés is lenmagolajat kapna, az is sokkal egészségesebb lenne. Sajnos a mangalica is egyfajta biznisz...
A szójáról is terjesztenek mindenfélét. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy az egyszerű, kicsapatással készített szója termékek, mint például a tofu nagyon egészégesek, és sokféle módon felhasználhatók. A textrudált termékek, mint a granulátum azonban nehezen emészthetők, jól meg kell rágni.
A rák nagyon sok tényezős, nincs orvos, aki meg tudná mondani, kinél mi volt az oka. Persze vannak egyértelműbb esetek, mint például, ha a gumigyárban dolgozó, az aszfaltmunkás, vagy az azbesztlapokat ácsoló, fűrészelő dolgozó betegszik meg rákban.

Mindenki másként

De minden ember másképp reagál ugyanarra hatásra. Például egy mesterséges színezék okozhat egyszerű allergiát, másnál már allergiás asztmát, de van, akinél DNS károsodást indít el, és rákos betegséget alakít ki több tényezővel együtt. Eléggé elhúzódó a lappangási idő is: egy aszfaltmunkásnál pl. 15-20 év is eltelhet, mire az aszfalt gőzölgése, s a nap UV sugárzása együttesen bőrrákhoz vezet (melanoma). A dohányzás okozta rák a statisztika szerint 16-20 év alatt lakul ki, de van, akinél 8 év is elég, a másik embernél meg a 30 év dohányzás sem okoz megbetegedést.
A rák kialakulásánál kétlépcsős mechanizmus működik. Van egy iniciátor tényező, ilyen volt például a csernobili katasztrófa. Sokan emlékszünk még arra a bizonyos május elsejére, ahol mindenki gyanútlanul felvonult. Aztán megkaptuk az áldást a jó kis esővel az éppen felénk ért „atomos” felhőből. Majd 15-20 év után robbanásszerűen megnövekedett a bőrrák a lakosság körében. A csernobili katasztrófa annak idején alvó tumorsejteket hozott létre, amelyek bármikor beindulhatnak valamilyen hatásra.
Rémisztő, de a vírusos megbetegedések is okozhatnak rákot. Ezért a fertőzések lecsengése után az antioxidáns, illetve vitaminkúrát nem szabad abbahagyni még egy hétig: C-vitamin, nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség is nagyon jó erre.
Kiváló megoldás még a belső hulladékraktárak kitakarítására a tisztítókúrák, böjtök. Ez nem divat, hanem nagyon hasznos módszer a betokosodott ráksejtek kiszűrésére, a ciszták kinyitására, a méreganyagoktól terhelt szervezet tisztítására. Egy pár napos léböjt, vagy 1-2 zöldség- vagy gyümölcsnap beiktatása, desztilláltvíz kúra (de nem hosszú ideig!) sokat segíthet, hiszen a mai embernél az immunrendszer 30-40 százalékban csak azzal foglalkozik, hogy a betokosodott cisztákat, ráksejteket ne engedje kinyílni. Tisztítás után az immunrendszer fellélegezhet, és végre hivatásának megfelelően tud működni.
A védekező rendszer általános legyengülését kiválthatják az irritációk. Az ezt okozó anyagok a legtöbb édesipari termékben megtalálhatóak, pl. a cukorkákban, jégkrémekben, fagylaltokban, a színezett termékekben. Ezek az agresszív, rákkeltő anyagok az alvó tumorsejtekkel találkozva – amely majdnem mindenkiben van – felébreszthetik azokat. Az emberi szervezet legalább 7-8 lépcsőben védekezik, ahol képes megállítani a folyamatot, még akkor, amikor még nem képződött metasztázis. Létezik egy Aloe ültetvény Zugligetben, ahol Laci bácsi, a tulajdonos pusztán elhivatottságból friss aloe-nektárt készít (tormalével tartósítva), mely önköltségen kapható, és képes olyan segítséget nyújtani a szervezetnek a védekezésben, hogy hatására visszafejlődnek rákos daganatok, ha még nem alakult ki áttét!

Keringő tumorok

A tumor akkor válik halálos betegséggé, ha saját keringést alakít ki, és ez összekapcsolódik a gazdaszervezet saját vérkeringésével. Ekkor alakulnak ki az áttétek, s innen nincs visszaút. Amíg nincs saját vérkeringés és összekapcsolódás, addig a tumor visszafejleszthető, eltávolítható. Olyan étrenddel olyan életmódot kell folytatnunk, hogy ne támogassuk a tumort ebben a folyamatban.
Mint már említettük, a rák kialakulásában 80-90 százalékban a helytelen életmód okolható.
De mit is együnk, mit is tegyünk? Először is, aki csökkenti az idegen anyagok, pl. az E-számok mennyiségét, aki figyeli a táplálékok összetételét, aki nem nassolgat rendszeresen, nem vacsorázik be este, az sokat tesz az emésztőrendszeri daganatok megelőzéséért.

A víz minőségéért érdemes a legegyszerűbb víztisztítót felszerelnünk, hiszen a klór is rákkeltő anyag. Itt érdemes megemlíteni, hogy az ásványvízzel is csínján kell bánnunk, mert a nyomelemekben gazdag víz felboríthatja a szervezet vízháztartását. Nyugodtan isszuk, hiszen nincs íze, pedig az ásványvizet úgy kell tekintenünk mint egy sűrítményt.
Az éltető légzés
A másik éltetőnk, a levegő: nem mindegy, hogyan lélegzünk. Míg a sportolók, úszók tüdeje erős, megfelelően cseréli a levegőt, az átlag embernek rossz a tartása, pihegve veszi a levegőt, s a tüdeje alsó részében mindig marad használt levegő. Meg kellene tanulnunk helyesen lélegezni, hogy a tüdőnk teljes levegőtartalma kicserélődjön. Sokan hangoztatják az éjfél előtti alvás fontosságát, de kevesen tudják, hogy a szervezetben kb. este 9 és hajnali 1 óra között a gyökfogó, atioxidáns-termelő, illetve a rákmegelőző mechanizmusok nagyobb sebességgel zajlanak. (A három műszakban dolgozó emberek nagyobb valószínűséggel betegednek meg emiatt.) De nem elég lefeküdni, aludni is kell! Nyugodtan, nem egy krimi után hánykolódva. A lelki stressz hatása: nem csak öregít, meg is betegít! A stressz hatására a szervezetben savas kémhatás alakul ki, s a rákbetegség a savas közegben többszörös sebességgel jön létre. Ráadásul egy stresszhelyzetet többször is megélünk, mert még el is meséljük néhányszor...
Míg a hal egészséges, jól emészthető, addig a füstölt hal pont az ellenkezője. A halat tilos füstölni, mert toxinok, allergének képződnek benne.

A rákkeltő sütés

Ne fogyasszunk „felfújt” ételeket, mint amit az amerikaiak zacskóból esznek szinte folyamatosan: sült krumplit, hamburgereket, chipseket. Ezek semmit nem adnak, csak energiát. Mint a vajas zsemle, párizsival: víz, zsír, levegő. Mit együnk helyette: ha lesütünk csirke vagy pulykamellet, felszeletelve teljes őrlésű lisztből készült kenyérre, abban legalább vannak vitaminok, nyomelemek.
A víz pótlása is nagyon fontos. Minél kevesebb a víz a szervezetben, annál nagyobb az esély a rákbetegségre, ezért is veszélyeztetettebb az idősebb korosztály. A zsiradékokból naponta legfeljebb 50-60 grammot kellene fogyasztanunk az átlagos 150 gramm helyett. Ugyanis a zsír emésztésénél epesav választódik ki, amely a munkája befejeztével rákkeltővé válva pang a bélben. Ha nem eszünk elég rostot, nincs, ami megkösse. Ehhez 2 kanálnyi zabkorpa elegendő. Míg az állati zsír „csak” szívproblémákat okozhat, az olaj rákot. Ne süssünk olajban, nyílt lángon, rengeteg rákkeltő anyag szívódik az ételbe. Inkább sütőben, hidegen sajtolt olajat használva, ugyanolyan finom lesz az étel. Aki sok fehérjét fogyaszt, életenergiája 20 százalékát elveszíti, azon kívül savasítja a szervezetet, kivonja a csontokból a kalciumot, köszvényt, meszesedést okoz. A sok cukorfogyasztás felborítja a bélflórát, veszélyeztetve a belek egészségét. A felnőtt lakosság döntő többségénél probléma ez, érdemes évente legalább egyszer bélflóra regeneráló kúrát tartani, melyhez gyógyszertárban, gyógynövényboltban kapható többféle készítmény is – ez antibiotikum kezelés után is ajánlott.
Kétszer forralva jó a házi tej
Szó esett a tejfogyasztásról is, és a manapság egyre több helyen kapható friss házitejről. Megtudtuk, hogy a házitejet legalább kétszer kell felforralni, mert a bélrendszerre veszélyes erősebb baktériumok az első forralást többnyire túlélik, és új erőre kapva szaporodásnak indulnak. A második forralásnál azonban nekik is annyi! A savanyított tejtermékek viszont egészségesek, és azért nem veszélyesek, mert a savas közegben ezek a baktériumok nem életképesek. Az ultramagas hőmérsékleten kezelt tejben semmi baktérium nincs, ezért is nem tud megaludni, de ez nem baj.

Halálos kolbász

Megtudtuk, miért haltak ki családok régen a házikolbásztól: a botulizmust, a kolbászmérgezést egy idegbénulást okozó mérget termelő baktérium idézi elő, a baktérium ellenszere a nitrites pác-só, melyet ezért minden húskészítmény tartalmaz. A nitrites pác-só viszont rákot okoz. Tessék választani... Egyedül a konzervkészítményeket tudják olyan hőmérsékleten és eljárással kezelni, amelyen elpusztul ez a veszélyes baktérium. Paradicsomkészítményt azonban nem érdemes konzervben venni, mert a savas termékek nemkívánatos anyagokat oldanak ki a fémdoboz anyagából, akár fémallergiát is okozva ezzel.
Fogyasszunk bőven antioxi­dán­sokat, melyek kémiai védelmet nyújtanak a szervezetnek: sok C vitamint, illetve ennek forrásait, gyümölcsöket, zöldségeket, savanyú káposztát, E vitamint, ami főleg a teljes őrlésű gabonákban, korpában, csírázott gabonákban, olajos magvakban található. Nagyon egészségesek – aki bírja – a keresztes virágúak: a brokkoli, káposzta, karfiol, kel, valamint a citrusfélék, ananász, papaja. Érdemes 2-3 hetente egy üveg biozöldséglét is elfogyasztani. Az áfonyalekvár nem csak nagyon jó antioxidáns forrás, de az egyik legnagyobb vasforrás is.
Végül, de nem utolsó sorban szó esett az étkezés mentális oldaláról is, a ráhangolódás, a nyugodt, nem kapkodó evés, az alapos rágás fontosságáról.
Minden emberben más és más információ marad meg egy ilyen előadásból, de ha csak egy-két fontos dolog megragad, akkor már nem volt hiábavaló – mondta befejezésül az előadó.

                                                                                                               Szőke Kati
 

                                                                                                                                                      

Információk az előadóról:

Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök – táplálkozási szakértő és életmód oktató – nemrégiben a kistarcsai Deáktanyán tartott előadást a „Táplálkozás és a rák” témakörében. Erről az előadásról legutóbbi számunkban egy cikk is megjelent, mely kapcsán az olvasók közül többen is érdeklődtek telefonon és levélben szerkesztőségünkben. Felvettük a kapcsolatot az előadóval, s az ő beleegyezésével közöljük róla az alábbiakat. Tóth Gábor 1998-ban élelmiszertechnológus-mérnöki főiskolai, 2000-ben okl. élelmiszeripari mérnöki egyetemi diplomát szerzett. Az egyetem elvégzése után az Oltalom Alapítvány meghívta egészségvédelmi prevenciós szakértőnek, táplálkozás- és élelmiszer-tudományi területen. Az alapítvány országos szinten megelőzést szolgáló, non-profit jellegű egészségvédelmi előadásokat szervez, és felkérte Tót Gábort ezek megtartására. Tevékenységének célja: az egészségtudatosság népszerűsítése, szemléletformálás, preventív gondolkodás tudatosítása, szakmai ismeretterjesztés, szakmai és népszerűsítő publikációk, médiakapcsolatok fenntartása, életmódtáborok lebonyolítása. Több könyvet is írt azokban a témákban, melyekkel behatóan foglalkozik – igen olvasmányos, közérthető stílusban.

Eddig megjelent könyvei: Az E-számokról őszintén (Pilis-Vet Kiadó, Pilisvörösvár, 2003); Allergia- és Candida kalauz (2004); Génháború (2004); Ne veszítsd el a csontjaidat! (2004) Kézben tartott idő (2005) A könyvekhez a LIBRI, ALEXANDRA könvesboltokban, a könyvtárakban és Biobolt-hálózatban lehet hozzájutni, vagy a szerzőnél megrendelhetők e-mailen, telefonon.

Elérhetőségei:
Levelezési cím: 1144 Bp., Zsivora park 2-4. I/45
Mobil: 06-30 530-9329 • Fax: 06-29-323-629 • e-mail:
toth-gabor@freemail.hu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez