Ha valamit nagyon szeretnénk elérni, és hiszünk benne, hogy meg tudjuk csinálni, az előbb-utóbb valóra válik... Ebben bízik teljes szívével és lelkével Magyarné Valika, a Beatrix cukrászda tulajdonosa – és megálmodója. A Veres Péter úton, az Imre utcai megállónál nemrég felújítás alá került az ABC. A CBA Magyar Kft. tulajdonába került épületre ma már rá sem lehet ismerni. Először az ABC újult meg, majd februárra elkészült a cukrászda is az épület oldalában. Már a kerthelyiség is üzemel, a környezetét pedig folyamatosan építik-szépítik, de „még jócskán van mit tenni a készig” – mondja Valika. A cukrászda Valika álma volt, ő ugyanis a vendéglátásban érzi igazán otthon magát. De nem akármilyen cukrászdát álmodott meg nekünk Mátyásföldre. Már a neve is különleges és ideillő: Beatrix ugyanis Mátyás király felesége volt. Ezek után nem csoda, hogy a cukrászda előkelő, és ami benne fogyasztható, az igazán fenséges... Első osztályú a kialakítás, a berendezés, a felszerelés, ám ez a külső igényes kínálattal és felszolgálással párosul (nem mindenhol tudják manapság, hogy illik egy kávét szervírozni). Aki ide betér, úgy érezheti, őérte van itt minden. Kényelmesen, asztal mellett fogyaszthatja el a rendelt finomságot, kávét, teát, amit a kedves felszolgálók ízlésesen felszolgálnak neki. Ha reggeli időben tér be ide a vendég, fogyaszthat uzsonnasüteményeket forró csokival, de ha siet, el is viheti a frissen sütött túrós táskát, pozsonyi kiflit, kakaós tekercset. Kínálatukban megtalálhatók az ismert, hagyományos sütemények, torták, de érdemes megkóstolni a saját receptek alapján készített különlegességeket is: ilyenek például a Linzi torták túrós, diós, almás, meggyes ízesítéssel linzer alapon egybesütve, vagy a Ruswurm krémes, mely ugyan hasonlít külsőre a francia krémesre, de a különlegesen finom, tejszínnel megbolondított krémjének kóstolásakor már feledjük a rokonságot... Az úgynevezett nosztalgiasütemények is megtalálhatók a kínálatban, mint az indianer vagy a kávéfánk, ezek a sütemények a régi Zserbó kínálatából lehetnek ismerősek, és még sorolhatnám...
Ami a közös a sok finomságban, hogy különleges, egyedi receptek alapján készülnek a saját termelőüzemben, helyben. No és mint az igazi ínyenc, az újságíró is (majdnem) a végére hagyja a csattanót: ez a kézműves fagylalt, amiért érdemes akár messzebbről is ideutazni! Az eredeti olasz alapanyagokkal, zártrendszerű, tökéletesen steril gépsorral, a cukrászok titkos receptjei alapján főzött kiváló minőségű, 24-26 féle fagylaltkülönlegesség gombócáért mindössze 100 forintot kell fizetni. Bevallom, a csodálatosan díszített, ínycsiklandó fagylaltköltemények közül szinte képtelen voltam dönteni, de a találomra kiválasztottak mindegyike igen finom volt!
No és a torták, melyeket szintén helyben készítenek, így a megrendelő igényeit maximálisan igyekeznek kielégíteni. A hagyományos jellegű tortákon kívül lehet rendelni parfétortát, de a most divatos figurális tortát akár fénykép alapján is el tudják készíteni (díszcukrász is dolgozik rajtuk), bármilyen különlegességet megcsinálnak, határ a képzelet ... Esküvői tortát kiszállítással együtt vállalnak, legyen az többemeletes, akár 80 szeletes. Ez azért nem mindennapi, mert a tortaköltemények csomagolása, hidegen tartása, állvánnyal együtt a helyszínre juttatása speciális feladat. Rendezvényekre, vagy rendezvényszolgálatok, éttermek, büfék, cukrászdák részére vállalják rendelések felvételét, kiszállításokat, nagyobb mennyiségben is. No és ne feledkezzünk meg azokról, akik nélkül ez az egész álom nem működhetne: Cziniel Tamás üzletvezető, aki családi hagyományként viszi tovább a cukrász mesterséget, valamint a cukrászok: Imre, Feri, Judit, Gizus. A felszolgálók, Zsuzsi, Edina, Ildikó és Annamari pedig eljuttatják az ő műveiket a kedves vendégekhez. És ha minden így megy tovább, nemsokára tényleg messze földön híres lesz a Beatrix cukrászda! Szőke Katalin
Beatrix Cukrászda • 1165 Bp. Imre u. 2. Tel: 407-2198 • Nyitva minden nap 10-21 óráig |