Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28807339
   « Vissza

Tájékoztató az Új Széchenyi Tervről

 « Portaszolgálat 
2011. február 2.
 

 

Január 24-én a Jókai utcai székházban Szabó Ottó, a XVI. kerületi Önkormányzat pályázati referense tartott előadást az Új Széchenyi Tervről. A programot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XVI. és XVII. kerületi tagszervezetei közösen rendezték meg.

– A XVI. kerület is próbálja segíteni a vállalkozásokat – mondta Kovács Péter polgármester a rendezvényt megnyitó beszédében. – Két dologgal is segíteni kívánunk nekik. Egyrészt a Kertvárosi Kártyával, melyet a tervek szerint egy minimális hozzájárulás ellenében igényelhetnek majd a kerület lakói, s amely felmutatásával remélhetőleg minél több vállalkozótól kedvezményt kapnak majd. Az már biztos, hogy két leglátogatottabb intézményünkben, a Corvin Művelődési Házban és a két uszodánkban a kártya kedvezményre jogosítja fel a tulajdonosokat. De az igazi eredmény az lenne, ha sok vállalkozó is fontosnak tartaná, hogy részt vegyen a programban. Úgy kalkuláltunk, hogy ez a kártya a felnőtt lakosság 20%-át érdekli majd, ez pedig 12 ezer potenciális vásárlót, fogyasztót jelenthet a vállalkozások számára is. Január 10-től egy kolléganő már sorra látogatja a kerületi vállalkozásokat, és megpróbálja őket rábeszélni a csatlakozásra. Mi a csatlakozó vállalkozásnak egyrészt egy matricát adunk, melyet kiragaszthat a kirakatára, másrészt egy negyedévente megjelenő marketingkiadványunkban is helyet biztosítunk a számukra. A kiadványt a kerület valamennyi postaládájába bedobjuk, így ez a lehetőség komoly reklámértékkel bír.

– Van azonban egy másik tervünk is: szeretnénk a kerületi vállalkozásokat egyéb módon is támogatni. Amennyiben vállalják, hogy minimum egy fővel növelik az alkalmazottak számát, akkor az önkormányzattól valamilyen támogatást kapnak. A támogatás formájáról még viták vannak – ez lehet pénz vagy egyéb juttatás –, de ezt előbb a vállalkozók körében is monitoroztatnánk. Hamarosan egy kérdőívet juttatunk el hozzájuk, melyben erre is javaslatot tehetnének. De ugyancsak segítséget kívánunk nyújtani azoknak a vállalkozásoknak is, melyek vállalják, hogy jelenlegi lakókörnyezeten belüli telephelyükről olyan helyre költöznek – ipari parkba, vagy intézményi övezetbe –, ahol a lakosságot nem zavarják a vállalkozásuk működtetésével. Ezek a vállalkozók egyszeri anyagi támogatást kapnának. A vállalkozások támogatását még idén be szeretnénk vezetni, de ez függ attól is, hogy maguk a vállalkozók mennyire lesznek partnereink a támogatás rendszerének kidolgozásában.

A bevezetőt követően azonban már kizárólag az Új Széchenyi Tervről volt szó. Az előadásban elhangzott, hogy az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) segítségével közvetlenül, illetve közvetetten mintegy 2000 milliárd forint áramolhat a gazdaságba. A korábbi ígéretek szerint az ÚSZT keretében az egyszerűbb intézményrendszer, a kisebb adminisztrációs teher, a gyorsuló döntéshozatal és a gyors kifizetések növelni fogják a pályázói elégedettséget. Ismét kiírják a vállalati képzéseket támogató pályázat utódját. Támogatják az üzleti folyamatok hatékonyságát növelő vállalatirányítási információs rendszerek bevezetését és ahhoz kapcsolódóan hardverek beszerzését, a tanácsadás igénybevételét. Azok a kis- és középvállalkozások (kkv-k) is készülhetnek, amelyek eszközbeszerzéseket terveznek. Az ezt támogató pályázati kiírások is elindulnak. Lehetőséghez jutnak azon cégek is, amelyek komplex fejlesztéseket terveznek (eszközbeszerzés, ingatlanfejlesztés, informatikai fejlesztés, képzés, irányítási rendszerek bevezetése stb.). A kiírások jelentős része úgynevezett automatikus, gyorsított bírálatú lesz, és a szerencsés nyertesek a pályázat beadásától számítva 1-2 hónapon belül nemcsak az eredményt tudják meg, hanem a feltételek teljesülése esetén a Támogatási Szerződést is megköthetik.

DSCF3065

Szabó Ottó pályázati szakértő, Szatmáriné Jähl Angéla, a BKIK Elnöki kollégiumának elnöke és Kovács Péter polgármester

Az Új Széchenyi Terv keretében lesznek teljesen új konstrukciók is. Elindulhat egy gyorsított bírálatú és egyszerűsített innovációs pályázat a kkv-k számára. A kisebb méretű innovációs projektek támogatására az elmúlt években nem volt lehetőség. Teljesen újfajta kiírások is lesznek, megjelennek azok a pályázatok, amelyekben kombinálják a visszatérítendő (például hitel) és a vissza nem térítendő támogatásokat. Ezeknél a konstrukcióknál a kkv-k az önrész előteremtéséhez is hatalmas segítséget kapnak. Azon cégeknek sem kell sokat várniuk, amelyek telephelyfejlesztéshez, komolyabb innovációs projektekhez, turisztikai szolgáltatásaik fejlesztéséhez várnak vissza nem térítendő támogatást. A pályázni szándékozó vállalatoknak a legtöbb kiírásnál kötelezettséget kell majd vállalniuk a bázislétszámuk fenntartására, illetve új munkahelyek teremtésére. De nemcsak kötelezettségként jelenik meg a munkahelyteremtés. Lesznek olyan új kiírások, amelynek keretében kimondottan munkahelyteremtésre kapnak pénzt (vissza nem térítendő bértámogatást) az arra érdemes vállalkozások. A speciálisan hátrányos helyzetű célcsoportok számára munkahelyet teremtő vállalkozások is jelentős támogatást élvezhetnek majd.

DSCF3069
 

 

– Még nem minden részlet ismert az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatban – mondta Szabó Ottó –, de az már biztosnak tűnik, hogy jelentősebb támogatási összegek lesznek, mint voltak korábban. A prioritások is látszódnak: innovációk, technológiai fejlesztések, illetve munkahelyteremtések előnyt élveznek. Bővül a kínálat, várhatóan nő a támogatás intenzitása, egyszerűsödik a kérelmek beadása és kevesebb dokumentum-mellékletet igényelnek majd a pályázatok. Ígéret van arra is, hogy a kérelmek feldolgozása és elbírálása is felgyorsul majd.

Szabó Ottó szerint érdemes lesz pályázni, ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az unió nyakra-főre senkinek sem ad támogatást. Az Operatív Program nagyon szigorú pályázati feltételeket szab, ezekről érdemes a kérelmek beadása előtt tájékozódni.

– Az Új Széchenyi Terv nagy előnye, hogy elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozásokat kívánja segíteni, márpedig ez eddig hiányzott palettáról, vagy csak olyan szigorú vállalással volt igényelhető, mint mondjuk, az 50%-os nettó bevételnövekedés, melyet nagyon kevés vállalkozás tudott, vagy mert bevállalni. (S)

 

Az Új Széchenyi Terv pályázatai március 1-től adhatók be. Aki bővebb információhoz akar jutni, az megteheti a www.ujszechenyiterv.gov.hu weboldalon.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez