Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655997
   « Vissza

Holdújév Mátyásföldön

 « Cikkek és hírek 
2011. február 2.
 

 

Budapest innenső oldalán a XVI. kerületben él a legtöbb vietnámi, és részben ennek a következménye, hogy az idei évben a Kertváros és Hanoi egyik kerülete testvéttelepülési kapcsolatot létesített egymással. Ez is elhangzott azokban az ünnepi köszöntőkben, amelyekre január 28-án, pénteken este került sor a mátyásföldi Erzsébet-ligeti Színházban, ahol a vietnámiak az idei Holdújév ünnepét tartották immár második alkalommal – remélhetőleg hagyományteremtő célzattal. A vendégek mintha idén kevesebben lettek volna, de a díszvendégek sora igen impozáns volt. A színház első sorában kaptak helyet a vietnámi nagykövetség vezetői (az első titkár, a kozul, a kereskedelmi tanácsos), élükön a nagykövettel és nejével, majd a sor másik felén taláhattuk Kovács Balázs zuglói alpolgármestert (mivel Zuglóban van a nagykövetség), Boi Imre miniszerelnök-helyettesi tanácsadót, Kovács Raymundot, a XVI. kerület alpolgármesterét, valamint Lévai István Zoltán XVIII. kerületi alpolgármestert (mivel abban a kerületben működik a Sárkány Center).

IMG_7846

IMG_7851

A mátyásföldi Holdújévi ünnepségen köszöntőt mondott Nguyen Quoc Dung, Vietnám magyarországi nagykövete, valamint Kovács Raymund, a XVI. kerület alpolgármestere, aki ékes vietnámi nyelven kívánt boldog új évet: Tôi mong muõn mõt năm mõi hąnh phúc! (Ezt nagyon óvatosan kell elmondani, mert másként hangsúlyozva egészen mást jelenthet, de alpolgármesterünknek jól sikerülhetett a dolog, mert lelkesen megtapsolták.)

 

Az ünnepi köszöntők után kedves műsor következett, amelyben – mint az elmúlt évben is – vietnámiak léptek színpadra különféle, elsősorban zenei produkciókkal. A színház előterében eközben fantasztikus orchidea-kiállítást lehetett megtekinteni, volt igazi vietnámi büfé is, ahol helyben készített eredeti vietnámi ételek is kaphatóak voltak, a valódi vietnámi rizspálinka mellett. Az egyik árus egzotikus gyümölcsöket kínált, nem csupán lédús narancsot és mandarint, hanem kapható volt például a szerelmesek gyümölcse, vagy a sárkánygyümölcs, igaz, eléggé borsos áron.

Nagy József Vietnám-szakértőtől egy folyósói beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy a Holdújév, mely az ázsiaiak körében a legnagyobb ünnep, gyakorta egy-két hétig is eltart, és ez idő alatt arrafelé szinte teljesen megáll az élet, az emberek rokonokat, barátokat látogatnak, ajándékokat adnak és kapnak. Jellemzője a petárdadurrogás, amely a rossz szellemek elűzésére hivatott – ezt jelképezte a színház előtt rendezett nagyszabású tűzijáték. Most a Macska (avagy a Nyúl) évébe lépünk be, s hagyományok szerint minden rosszat el kell hagyni az óesztendőben, és ha mindenki boldogan, elégedetten tekint a jövőbe, akkor a február 3-án kezdődő Holdújév is szerencsében és sikerekben igen gazdagon alakul majd. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez