Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28756160
   « Vissza

Ázsia volt a vendég a Szent-Györgyiben

 « Portaszolgálat 
2011. február 2.
 

 

Bár a küzdősportok nagy többsége még csak álmodozik az olimpiai részvételről, azért ezeket a sportokat sem szabad lebecsülni. A népszerűségük ugyanis vetekszik az olimpiai sportágakkal, s, mivel többségük egy egyszerű iskolai tornateremben is űzhető, a küzdősportoknak az elmúlt évtizedekben rendkívül nagy tömegbázisa lett.

A XVI. kerület szinte valamennyi iskolájában oktatják már a küzdősportot. Leggyakrabban a karate valamelyik stílusirányzatát, de találni a taekwondora és kick-boxra is példát. A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöksége úgy gondolta, ha már ennyi küzdősport vesz körül bennünket, akkor nekik is illik komolyan venni ezeket a sportokat. Januárban, a baráti kör idei első rendezvényén tehát a távol-keleti harcművészetekről volt szó.

A január 13-i rendezvény egyik díszvendége – aki mellesleg a moderátor szerepét is betöltötte – az a Patakfalvy Miklós volt, aki a rendkívül eredményes sportmúltja mellett sportvezetőként is komoly karriert futott be. Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes sportoló egyike volt azon úttörőknek, akik a 70-es évek végén a taekwondot meghonosították Magyarországon. A Sashalmon élő Patakfalvy Miklós első nagy sikerét 1984-ben Glasgow-i világbajnokságon érte el, ahol első magyar taekwondosként érmet (egy bronzot) szerzett. Egy évvel később Athénban, a vébén pedig már a dobogó második fokára állhatott fel. 1984-ben Budapest rendezte a taekwondo Európa-bajnokságot, mely eseményen Patakfalvy 3 ezüstérmet és egy bronzot szerzett. 1987-ben részt vett a kick-box Európa-bajnokságon is, ahol viszont nem talált legyőzőre. Sportpályafutását befejezve edzősködni kezdett, tanítványai között több világ- és Európa-bajnok, illetve helyezett akadt. Többedmagával alapítója a Magyar Taekwondo Szövetségnek, melynek azóta is megszakítás nélkül az elnöke. Külföldön is elismerik, ezért még az Európai Taekwondo Szövetség elnökségébe is beválasztották.

– A taekwondo nem mindig volt ennyire népszerű – mondta a szakember –, a 70-es években sokat kellett dolgoznunk, hogy elfogadtassuk magunkat. Akkoriban a politika sem szerette ezeket a küzdősportokat. A taekwondot sokáig csak egy koreai népi táncnak tartották. Aztán, mikor látták, hogy mekkora tömegeket vonz a sportág, már jobban hagytak bennünket érvényesülni. Ám támogatni akkor sem támogattak minket.

Karate, taekwondo, sport­kara­te, kick-box, majd a karate különböző stílusai. Nagyjából ebben a sorrendben honosodtak meg ezek a sportágak nálunk. A XVI. kerület palettája is igen színes. A karatét több iskolában is oktatják, sőt több mint másfél évtizeden keresztül a Kertvárosban működött az ország egyik legeredményesebb sportklubja, a Fighter SE is. Ez utóbbi esetében azonban már múlt időt kell használnunk, a versenysportra szakosodott egyesület ugyanis pont a január 13-i rendezvény előtt egy nappal fuzionált a BVSC karate-szakosztályával, és költözött át végleg a Szőnyi úti sporttelepre. Taekwondot is több helyen oktatnak a kerületben: a Batthyány Ilona Általános Iskola a Sárga-tenger Taekwondo Klub bázisa, míg az MLTC klubházában az ország legeredményesebb taekwondo egyesületének, a Tájfun SE-nek az egyik edzőterme található. A harmadik távol-keleti küzdősport, a kick-box is jelen van a kerületben. Ráadásul nem is akárki oktatja ezt a sportot. Szranyovszky Zsolt a 80-as években a sportág egyik alapítója volt, aki Európa- és világbajnokok sorát adta a sportágnak. Jelenleg a RAFC színeiben neveli a fiatalokat.

DSCF2776

Szranyovszky Zsolt és Patakfalvy Miklós

 

– A küzdősportokkal nem csak edzeni, hanem nevelni is lehet a fiatalokat – mondta a mester. – Sőt, a drogprevenció terén is ez lehet a legeredményesebb módszer. Ezért fontos, hogy támogassák ezeket a sportágakat.

A küzdősportok népszerűsé­gé­nek az is jót tett, hogy sok magyar sportoló komoly eredményeket ért el. Az éremhalmozók közül többen is részt vettek a baráti kör januári rendezvényén. A már említett Patakfalvy Miklóson kívül, a taekwondot képviselte a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Fábián Éva, a kick-boxban 2-szeres világ- és 4-szeres Európa-bajnok Katona Barnabás, és a szintén világ- és Európa-bajnok, nem mellesleg 2 súlycsoportban is profi Európa-bajnok Balogh Oszkár, illetve jó néhány fiatal tehetség is.

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör soron következő rendezvényére február 10-én kerül majd sor. Akkor a Móra Ferenc Általános Iskolában a vívók lesznek a kerületi sportbarátok vendégei. (M)

DSCF2773

Fábián Éva öltözteti be a tanítványait

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez