Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28802907
   « Vissza

A hely szelleme, avagy oroszul a volt orosz bázison

 « Archívum 
2009. december 17.
 

Az csak a véletlen műve volt, hogy november 19-én éppen a volt szovjet főparancsnokság épületében tartották meg az Orosz nyelv és kultúra napját.

A XVI. kerületi Diósy Lajos utcában (volt Lenin utca) a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Külkereskedelmi Kara és a Régiók Interkulturális és Orosz Nyelvi Egyesület közös szervezésében zajlott le az a több programból álló szakmai nap, mely ez évben kiegészült az orosz kulturális élet megismerésével, megismertetésével is.

A szakmai nap első állomásaként megnyitóbeszédének elmondása után Dr. Trombitás Endre főiskolai docens tartott előadást arról, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskolán miként történik az orosz nyelv oktatása. Az előadásokon az orosz kultúra bemutatására a költészeten, a képzőművészeten, a zenén, a turisztikai nevezetességeken, a gasztronómia és a nyelvi kvíz játékon át került sor. A klasszikus és kortárs művek egy-egy szeletkéjének ismertetése, bemutatása csak ízelítő lehet a fiatalok számára az orosz kultúra egy-egy szegmensének – a képzőművészetek, a festészetnek, irodalomnak, zenének, gasztronómiának – elsajátításához. Az iskola könyvtárában lévő szakirodalmi kiadványokból és saját készítésű jegyzetekből, tankönyvekből álló kiállítás is színesítette a rendezvény sikerességét. A szakmai nap záró eseményeként Sipos Mihály az orosz költészet és zene összefonódásának egyik legismertebb alakjának, Viszockijnak dalaiból nívós gitárelőadást adott a jelenlévők nagy örömére (képünkön).

Lapunknak adott interjújában a főiskola docense, Dr. Trombitás Endre elmondta, hogy jelenleg 171 hallgató tanulja az orosz nyelvet, ami egy nyugati nyelv ismerete mellett komoly előnyt jelenthet egy fiatal számára a gazdasági életben való elhelyezkedésben. A lecsökkent nyelvi óraszám mellett is, három féléven át csak az általános nyelvi ismereteket, a negyedik félévtől újabb három féléven át gazdasági szaknyelvet tanulnak, majd ezt követően úgynevezett mini szakvizsgát tesznek, mely a diploma megszerzésének egyik alapfeltétele. Vonzerőt jelent és sikeres a fiatalok körében az a lehetőség, hogy ösztöndíjasként (államközi egyezmény alapján, államilag finanszírozott formában) kiscsoportban történő intenzív nyelvtanulással három hónapot töltsenek a moszkvai Puskin Intézetben.

Boros Eszter

                                 orosz

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez