Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28811487
   « Vissza

Novellapályázat

 « Archívum 
2009. december 18.
 
 

A XVI. kerületben működő Aposztróf kiadó és a Corvin Művelődési Ház közös novellapályázatot hirdetett, amelyre közel száz írói vénával rendelkező jelentkezett. Az ünnepélyes eredményhirdetésre december 2-án került sor a művelődési ház Harmónia termében, ahol a művek dramatizált változatát mutatták be a közönségnek az Ascher Oszkár Színház Társulatának művészei. A pályázaton a kövekező eredmények születtek:

I. Rutkai Zsuzsanna: Egy szakítás margójára

II. Balázs László: A szó

III. Kormos Franciska: Gondolatok egy életúton

III. Tatár Rózsa: Házassági évforduló

Különdíjak a Corvin Művelődési Ház felajánlásából: Penna különdíjban részesült Kormos Franciska: Kötél című novellája; Lyotard különdíjban részesül, Varga Katalin Mindig Van kiút című novellája; Origino különdíjban részesül, Pálfi Nikolett: Hanyas vagy? 74-es? című novellája; Sajtó különdíjban részesül Kurucz Dénes Paneltűz helyett című novellája; Telekommunikációs különdíjban részesül Schuminszky Nándor: Rendhagyó önéletrajz című novellája. Az Aposztróf kiadó a pályázatra beérkezett művekből Betűk, szavak, mondatok címmel 33 novellát önálló kötetben megjelentetett, amely megvásárolható a kiadónál (www.aposztrof.hu).

            IMG_0031

 

A sajtódíjas novellát alább közöljük, a sajtódíjat lapunk főszerkesztője, Szőke Katalin adta át Nagy Milada, a kiadó munkatársa társaságában Kurucz Dénesnek, a díj nyertesének.

Kurucz Dénes:

Paneltűz helyett

Ülök egy szűk cellában, és töprengek: hogy kerülök ide egyáltalán? Ha fél évvel korábban valaki azt mondja nekem, hogy hamarosan börtönbe zárnak, biztosan kinevetem, de legalábbis nem veszem komolyan, és nagyon furcsán nézek vissza rá. Sőt mi több, azt a kijelentést is meg merem kockáztatni, hogy mások, akik egy kicsit is ismernek, sem gondolták volna rólam soha, hogy mindez megtörténhet velem.

 

Az egész akkor kezdődött, amikor egyre-másra kigyulladtak a különböző tárgyak a tízemeletes panelházban, ahol laktam. Először egy szemeteskuka égett ki a ház előtt, majd egy szilveszteri éjszaka során fogott tüzet a postaládák alatt elhelyezett papírdoboz, melybe a lakók a felesleges hirdetéseket, papírlapokat és fecniket dobálták. Utóbbi eredményeként a leégett linóleumpadló helyén jó nagy folt maradt a sarokban, az alul lévő postaládák megolvadtak, az eredetileg fehér fal pedig tiszta fekete lett a koromtól közöttük. Valaki nyilván bedobott egy petárdát a dobozba alkoholos jókedvében, a kocsmából hazafelé jövet, gondolta a legtöbb lakó, magukban szidva a semmirekellő suhancot, de nem kerekített nagyobb feneket a dolognak. Az eset azonban néhány héttel később megismétlődött, ekkor viszont már nehéz lett volna ártatlan szilveszteri vagy egyéb hasonló megnyilvánulásnak elkönyvelni a történteket – a szándékos gyújtogatás ténye immár nyilvánvalóvá vált.

Egy éjjel, mikor szokás szerint második emeleti lakásomban aludtam az igazak álmát, arra ébredtem, hogy szokatlan zajt hallok lentről, az ablak alól. Kinézve döbbenten – bár a kábulattól még kissé tompán – állapítottam meg, hogy egy tűzoltókocsi áll kicsit odébb, a ház másik végénél, odalent pedig egy egész csomó ember beszélget, főleg férfiak, egy locsolócső mellett, ami a kapun át eltűnt a házunkban. Ekkor már tudtam, hogy megint kigyulladt valami, az erkélyről azonban semmi különöset nem lehetett látni, leszámítva azt az egy-két, védőruhás és gázmaszkos tűzoltót, akik ki-be jártak a kapun keresztül. Ekkor odamentem a bejárati ajtóhoz, ahol rögtön megcsapta az orromat a füst jellegzetes, csípős szaga. Amikor egyik kezemmel megérintettem az ajtó belső oldalát, meglepődve konstatáltam, hogy egész meleg. Vajon milyen lehet kívülről? – töprengtem. Kíváncsian kilestem a kukucskálón, látni viszont semmit sem láttam – a lépcsőházban jóformán teljes sötétség honolt, csak a vészvilágítás fényében derengett valami. Az a valami azonban szintén vészjóslóan feketének tűnt, s ekkor megértettem: az égés következtében a lépcsőház megtelt korommal és füsttel, az ajtó is ettől lett meleg. Azt hiszem, bölcs döntés volt, hogy nem próbáltam meg kinyitni a bejáratot, inkább az erkélyről szemléltem tovább az eseményeket.

Mint utóbb kiderült, ezúttal a pincefordulóban elhelyezett, valószínűleg a lomtalanításra váró dívány gyulladt ki. Ez okozta a tüzet, ami végül nem terjedt tovább a pincénél, illetve a földszint magasságánál. Ha nem kapcsolt volna be egy füstjelző készülék, aligha lettünk volna ilyen szerencsések… Ekkor már nem volt semmi kétségem afelől, hogy az illető, aki az összes addigi tűzesetet okozta, a mi házunkból való – úgy tippeltem, tizenéves fiú vagy fiatal felnőtt lehetett, és valahol a harmadik emelet fölött lakhatott, mert a jelek arra utaltak, hogy nem gyalog, hanem lifttel járt. Józan paraszti ésszel átgondolva legalábbis erre a következtetésre jutottam, azonban, mint faluról származó munkásembernek, számomra elképzelhetetlen volt, hogyan lehet képes valaki arra, hogy a saját portáján felelőtlenül gyújtogasson – nemhogy ne tartsa rendben, de még fel is akarja égetni azt, az összes benne lakó emberrel és történetesen saját magával együtt. Ha én ilyesmit tettem volna a házunk udvarában, a szüleim egészen biztosan eltörték volna a kezemet érte, hiszen már azért is szóltak, ha valaki szanaszét szórta a cigarettacsikket. Ott aztán mindig rend és tisztaság volt, el se tudtam volna képzelni, hogy felvessen minket a kosz, mint ezekben a gondnok nélküli társasházakban.

 

Az eset utáni hét egyik reggelén ismét hangos szóváltásra lettem figyelmes, mire kimentem az erkélyre, és két fiatal férfit láttam odalenn a ház előtt veszekedni. Nálam fiatalabbak lehettek néhány évvel, s mindkettő egy-egy kutya pórázát tartotta a kezében. Láthatóan parázs vita kerekedett köztük, olyannyira, hogy az egyikük, egy magas, nyurga gyerek, egyszercsak flegma mozdulattal a válla fölött felcsapta a pórázt a hátára, hogy a szerencsétlen kutya a póráz másik végén még csak nyikkanni sem tudott. Viszonylag kicsi, tacskónál alig nagyobb jószág volt, és szegény még levegőt is alig kapott a nyakára feszülő bőrövtől, ahogy gazdája hátán vergődött, miközben kezét-lábát jóformán meg se mozdította.

Ekkor a másik, joggal megbotránkozó és dühös képet vágó fiatalember határozottan rákiáltott a félkegyelműre:

– Tedd le azt a kutyát, mert hívom a rendőrséget meg az állatvédőket!

– Ez az én kutyám, és azt csinálok vele, amit akarok! – hangzott a szemlátomást némi beütéssel rendelkező gyerek válasza.

– Hát nem, nem csinálhatsz vele azt, amit csak akarsz! – replikázott a másik srác, azzal elővette a mobiltelefonját, és nyomkodni kezdte a gombokat. Majd a füléhez emelte a telefont, de nem úgy tűnt, hogy tényleg telefonál, vagy hogy sikerült bárkit is felhívnia.

Eközben a dilinós fazon végre leeresztette a földre a jobb sorsa érdemes kutyát, durván húzni kezdte a pórázt, és magában zsörtölődve odébbállt. A fogai között elmorzsolt szavak után ismét felemelte a hangját, hátrafordult, és azt ordította:

– Elegem van ebből a kurva házból! Egyszer még rátok gyújtom, megérdemlitek!

                   novella3 

                                    (A kép illusztráció)

Azzal elsomfordált, dúlva-fúlva és a kutyáját maga után ráncigálva, bőszen félrerugdosva az útjába kerülő kavicsokat és fadarabokat.

Így tudtam meg, ki az a senkiházi, aki az addigi tüzeket okozta, és az azután következőket is okozhatja, mert egyáltalán nem látszott kizártnak a folytatás. Ha azt mondom, enyhén szólva nem tűnt normálisnak, alighanem túl finoman fogalmazok. A felettem lakó idős hölgytől – akivel néha jókat szoktunk beszélgetni – hallottam az eset után, hogy piromán barátunk a nyolcadik emeleten lakik egy tanácsi lakásban, és nemcsak a tűznek meg az italnak, hanem a kábítószernek is rabja. Amikor felönt a garatra vagy belövi magát – vagy mindkettő –, gyakran előfordul vele, hogy felgyújtja az első jól éghető tárgyat, ami az útjába kerül, legyen az egy út mellett, fák között, közterületen vagy valaki portáján, sőt akár az ő maga által is lakott épületben. Aznap, amikor a díványt felgyújtotta a pincelejáróban, állítólag egy szelektív hulladékgyűjtő is égett a házunktól nem messze. Nem volt nehéz elképzelni, azért vajon ki lehetett a felelős.

Azt is megtudtam, hogy visszaeső természete miatt a rendőrséggel már többször akadt dolga a fiatalembernek, mint ahogy az utóbbi eset miatt is felkeresték. Azon kívül, hogy figyelmeztették, és egyszer talán pénzbüntetést is kapott, illetőleg, hogy az apjával is beszéltek – akivel együtt lakott, és aki szintén nem a mintapolgári viselkedéséről volt híres –, semmi érdemlegeset nem tettek vele. Vallomást nyilván nem tett, így még csak rábizonyítani sem tudták az összes hasonló cselekményt, nemhogy puszta szabálysértésen kívül bármiért is felelősségre vonhatták volna, vagy elzárhatták volna. Dühösnek és tehetetlennek éreztem magam, de a kedves idős nénivel mindketten abban reménykedtünk, csak abbahagyja a gyújtogatást, ha már érzi, hogy igencsak feszül a nyakán a hurok.

 

Mint utóbb kiderült, túlbecsültem a gyagyás gyerek értelmi képességeit. Úgy két héttel a pincelejáróban történt eset után, amikor már majdnem elkészült a pincében keletkezett károk kijavítása, illetve az alsó emeletek kitakarítása és újrafestése, szem- és fültanúja lettem, amint a liftből égő cigarettavéggel a szájában kilépve a srác egy középkorú nő orra előtt nyomja el a csikket a papírokkal teli hirdetőtáblán. A hölgy nem tudta megállni, hogy mérgesen rászóljon, mire az volt a válasz:

– Mi közöd van neked ahhoz? Te hülye picsa!

– Mit nem merészelsz, te szarzsák! – szakadt ki a nőből. – Még neked áll feljebb? Még a közös költséget sem fizeted, úgyhogy a károkat nekünk kell helyrehozni, ha megint tűz lesz!

– Menj anyádba, nyanyus! – fröcsögte a félnótás, majd flegma mozdulattal a tőle karnyújtásnyira álló nőre pöckölte a bagó maradványait.

Több se kellett az asszonynak – egy pillanat alatt felment benne a pumpa, meglendítette a karját, és lekevert egy cseppet sem finom pofont annak a kreténnek. Ugyan a keze végül lecsúszott a srác védekezőn felemelt karjáról, az ütés így is eltalálta a képét, amit a csattanásból jól lehetett hallani. A bolond gyerek erre kikelt magából, és két kézzel, teljes erőből ellökte a gyanútlan nőt, majd heves káromkodások közepette a kapu felé masírozott. Amikor a hölgy mellé érve láttam, hogy nem esett komoly baja, a félkegyelmű után kiáltottam:

– Ezt meg ne próbáld még egyszer, te köcsög, mert megbánod!

Erre visszafordult a kapuból, és azt ordította:

– Hát te meg mit ugatsz bele? Kuss legyen, vagy kinyírlak!

– Na azt próbáld meg!

– Kinyírlak én, esküszöm! Elegem van belőletek! Rátok gyújtom ezt a rohadt házat, meglátjátok, még ha én is megdöglök veletek!

Azzal kivágta a kaput, és elviharzott. Az eset utáni napokban újabb kukák estek gyújtogatás áldozatául, és a lakók közül többen hallották, ahogy a hülyegyerek az apjával üvöltözik a lakásukban. Az öreg nyilván megpróbálta észre téríteni a fiát, amennyire tőle telt, az azonban egyre jobban eszét vesztette elmebeteg dühében – legalábbis úgy tűnt a szomszédok elmondása alapján. A történtek miatt összehívott rendkívüli lakógyűlésen többen voltak jelen, mint korábban bármikor a ház közös ügyeiről szóló találkozókon. Kiderült, hogy egyre több lakó tart attól, hogy az az őrült megint elkövet valamit. Már nem is igen akadt senki, aki még rá mert volna szólni. A nők attól féltek, még nekik esik, míg a férfiak inkább attól, hogy még jobban elborul az agya – attól viszont mindenki egyre jobban félt, hogy végül valóra váltja a fenyegetését, és egy sötét pillanatában tényleg ránk gyújtja az egész házat. De hiába a megbeszélés, hiába a tanakodás, hogy mit lehetne csinálni ebben a helyzetben, senki sem tudta, mi tévők legyünk. Még a rendőrséget is megkérdeztük, akik sajnálattal közölték, hogy amíg nem történik személyi sérülés vagy haláleset, addig nem tehetnek semmit, mint ahogy a legutóbbi incidensért is csupán figyelmeztetéssel és pénzbírsággal sújthatták a gyanúsítottat.

 

Amikor csak eszembe jutott, mit művelt a félkegyelmű a szemem láttára azzal a szegény nővel a liftnél, és utána még pimaszul vissza is ordított, újra meg újra felszökött a vérnyomásom, és kimondhatatlanul dühös lettem. Másrészt el kellett ismernem, hogy én magam is egyre jobban féltem attól, mi lesz, ha valóban megteszi, amit ígért, és leég a ház, beleértve az én lakásomat. Azt a lakást, amire több évi keserves munkával és nélkülözéssel gyűjtöttem össze annyi pénzt, hogy egyáltalán hitelből megvehessem, miután a szűkös vidéki munkalehetőség miatt a szülői házból egy pesti albérletbe költöztem. A saját otthonomat, ahol minden tárgy vagy régi emlék, már-már családi ereklye volt, vagy a két kezemmel és a verítékemmel megkeresett holmi, ruha, bútor, miegymás. Amit mindezek ellenére ez a kretén egy cseppet sem tisztelt, és készen állt rá, hogy egyetlen mozdulattal elpusztítsa, semmivé tegye. Az életemről, amiről szerettem volna hinni, hogy javarészt még előttem áll, már nem is beszélve.

Tudtam, hogy képes rá, hiszen benne volt a természetében. Előre nem lehetett kiszámítani, mikor mi jut az eszébe. Valahányszor az agyamba villant, hogy mindenemet elveszíthetem miatta, olyan ideges lettem, hogy remegni kezdett kezem-lábam. Szörnyű hatást gyakorolt rám a kiszolgáltatottság – ez valami olyasmi volt, amit azelőtt még sohasem éreztem, de annyi biztos, hogy semmi máshoz nem volt fogható. Esténként egyre nehezebben tudtam elaludni, félve attól, mire ébredek. Többször előfordult, hogy éjjel felriadtam álmomból, és rohantam volna kifelé a lakásból, hogy megnézzem, ég-e már a ház, aztán rájöttem, hogy csupán a fantáziám űz gúnyos tréfát belőlem. A nyugtalan éjszakák miatt nappal kialvatlan és fáradt voltam, s még munka közben is gyakran elfogott az idegesség. Néha odáig jutottam, hogy szívem szerint csapot-papot hagyva rohantam volna hazafelé ellenőrizni, minden rendben van-e, ha nem szégyelltem volna magam utána, hogy mégse történt semmi. A tévéhíradókban bemutatott paneltüzek pedig csak fokozták bennem a félelmet.

Nem vagyok egy jogi szakértő, de az nyilvánvaló volt, hogy a törvény adta lehetőségek alapján semmit sem tehettem annak érdekében, hogy változtassak a helyzeten. Amikor viszont már elegem lett abból, hogy rettegésben élem az életem, s hogy a házban mindenki, akivel csak találkozom, hasonló félelmeiről beszél, feltettem magamnak a kérdést: hát fogok én egy ilyen félnótástól függeni? Hagyhatom-e, hogy rettegésben tartson egy egész házat, több száz embert? Talán normális dolog, hogy annyian ki vagyunk szolgáltatva egy közveszélyes őrült szeszélyeinek, miközben senki nem tehet semmit? Nem, ezt nem engedhetem… Ha ebben a hatalmas demokráciában mindenkinek olyan sok joga van, akkor nekem és a tisztességes lakótársaknak is joguk van békében és nyugalomban élni! Mi költözzünk el, ha csak ennyit szeretnénk? Az a kretén sajnos nem tette meg ezt a szívességet – gyanítom pénzük se lett volna rá.

Végül sikerült annyira felhergelnem magam, hogy elhatároztam, mindenképpen teszek valamit, hogy ennek vége legyen. És aki ismer, az tudja: ha én egyszer a fejembe veszek valamit, azt előbb-utóbb véghez is viszem…

Esténként figyelni kezdtem a srácot – mikor megy el otthonról, merrefelé jár, mikor jön haza, mit csinál. A házunk környékén elég sok volt a fa, bokor és sövény, melyek árnyékában meghúzódhattam, bár a márciusi kora este részben így is eltakart. Hamarosan azon kaptam magam, hogy nap nap után követem, egészen addig, míg felszállt egy járműre vagy betért valahová. Úti célja nem egyszer a lakótelep másik szélén álló kocsma volt, ahol hasonlóan kétes elemekkel piáltak, cigiztek és óbégattak. Ilyenkor rendszerint meg sem álltak addig, míg le nem itták magukat a sárga földig – ráadásul a gyagyás gyerek mozgásán és gesztusain már az érkezése előtt látszott, hogy minden bizonnyal belőtte már magának az aznapi adagot. Részeges haverjai előtt szintén előszeretettel szidta a „kurva házat”, ahol „mindenki utálja és cseszegeti” őt. A felmenőink meglehetősen durva emlegetése mellett egyszer azt is kijelentette, hogy ha kiteszik a szűrét a házból, akkor egészen biztos, hogy egy éjjel a lakókra gyújtja azt. S mintha csak gyakorolna, úgy gyújtogatott fel sorra újságpapírt, ruhát, rongyokat, szemeteskukákat – ami csak éghető volt, és a keze ügyébe került.

– Abból ugyan nem eszel – gondoltam magamban, és szinte forrt a vér az ereimben, ahogy lüktettek a bőröm alatt. Hazáig követtem a bizonytalan mozgású gyereket, árgus szemekkel figyelve minden lépését, egészen addig, míg bement a kapun és eltűnt a liftben. Ezúttal lehet, hogy nem talált semmit a lépcsőházban, amit érdemes lenne meggyújtani, vagy egyszerűen csak nem látta még elérkezettnek az időt, hogy mindenkire rágyújtsa a házat – nem tudtam, de nem is állt szándékomban kivárni.

 

Másnap este ugyanúgy lesben álltam a ház melletti sövény mögött, mint azon a héten minden nap, de a dilis csak nem jött, pedig elég sokat vártam rá. A következő este azonban ismét feltűnt valamikor fél tíz körül, a szokásos formájában, sután lépdelve, de törtetve, mint egy tulok. Látszott rajta, hogy az agya el van borulva, és nincs teljesen tisztában a környezetével, mint az általában lenni szokott kábítószer-fogyasztás után. Az útja, ahogy előre sejtettem, megint a kocsmába vezetett, ahol vagy másfél órán át tombolt a többi jómadárral. Bár az éjszaka hideg volt, türelmesen vártam – az idő amúgy száraz volt, ami megkönnyítette a dolgomat. Tizenegy óra után, amikor a srác végre otthagyta a kocsmát, szorosan a nyomába szegődtem.

A hazafelé vezető úton, miközben olyan közel haladtam mögötte, amennyire csak mertem, igyekeztem végig csendben mozogni és takarásban maradni. Talán túlzásba is vittem a nagy óvatosságot, hiszen a kretén valószínűleg még azt sem vette volna észre, ha véletlenül megbotlok, és orra esek, de nem akartam feleslegesen kockáztatni. Amikor a házunktól nem messze lévő kiserdő széléhez érkeztünk, ahol egy szakaszon a fák között vezetett az út, az utca felől pedig a magasra nőtt sövény borította ránk jótékony árnyékát a lámpák fénye elől, megnyújtottam a lépteimet, és amilyen halkan csak tudtam, a részeg gyerek mögé lopóztam. Ahogy körülnéztem, megnyugodva konstatáltam, hogy egyetlen árva lélek sem jár a közelben. Áldozatom még akkor sem vett észre, amikor már csak egy méterrel jártam mögötte. Ekkor vettem egy nagy levegőt, és hátulról rávetettem magam.

Kiáltani sem volt ideje, ahogy hirtelen lerántottam és teljes súlyommal ránehezedtem, a fejét pedig a földhöz csaptam, hogy az orra törött belé. Nem ájult el a piszok, de mire feleszmélt volna már rajta térdeltem és mindkét kezemmel olyan erősen szorítottam a torkát, ahogy csak bírtam. Hamar rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan egyszerű valakit hátulról megfojtani… A fickó ugyan egyetlen hangos szót sem tudott kipréselni magából, a bőrkesztyű viszont kissé csúszott a kezemen az izzadtságtól, így nem tudtam elég erőt kifejteni. Ekkor egyik karommal hátulról átkulcsoltam a nyakát, míg a másik kezemet a szájára tapasztottam, nehogy segítségért kiálthasson. Ahogy tiszta erőből szorítottam és húztam hátrafelé a nyakát, éreztem, hogy lassan a végét járja. Addig nem nagyon kapálózott, mivel ideje sem igen volt rá, de akkor, mintegy utolsó leheletével, minden maradék erejét összeszedve próbált lerázni magáról. Erre én jó keményen beletérdeltem a gerincoszlopába, és még határozottabban szorítottam a torkát a karommal, egyre jobban hátrafeszítve, hogy szinte roppant. A fickó nyilvánvalóan szenvedett – tudtam, hogy a haláltusáját vívja, mégsem voltam képes igazán sajnálni.

Furcsa mód az jutott eszembe, hogy még régen, a falunkban tartott disznóvágások alkalmával mennyire sajnáltam szegény állatokat, amikor levágták őket, s milyen nehezen viseltem a sírásukat, mielőtt végzett velük a kés. Jómagam csupán egyszer öltem disznót, azt is csak a barátok unszolására, de olyan mély nyomot hagyott bennem a dolog, hogy elhatároztam, soha többé nem fogom megismételni. Ezt az embert azonban mégsem tudtam őszintén sajnálni – inkább arra gondoltam, hogy rengeteg másikat szabadítok meg egy ilyen közveszélyes őrülttől, ettől a semmirekellőtől, aki egyáltalán nem tisztel másokat, inkább csak élősködik rajtuk. Végre úgy éreztem, a saját kezemben van a sorsom, nem valaki máséban, akit önmagán kívül senki sem érdekel. Ez a gondolat erőt adott, hogy véghezvigyem, amibe belekezdtem, s egészen addig szorítsam a fickót, míg ki nem leheli a lelkét. Amikor már egyáltalán nem mozdult, elengedtem, és ellenőriztem az életjeleit – nem volt kétségem felőle, hogy halott volt.

Bármennyire nem tudtam sajnálni, egy fél percig csak térdeltem mellette, magam elé bámulva. Még fel kellett fognom, mit tettem – de ami történt, megtörtént, már nem lehetett visszacsinálni.

– Megérdemelte a szemét – gondoltam magamban. – Lehet, hogy néhány embernek hiányozni fog, a többieknek viszont csak szívességet tettem azzal, hogy megöltem. Többé senkinek sem kell félnie tőle.

Aztán hirtelen feleszméltem, hogy megláthatnak – ahogy felkaptam a fejem, a távolból egy autó reflektorának fényét láttam átszűrődni a sövény sűrű ágai között, s nem is olyan messziről beszélgetés hangjai hallatszottak. Továbbra is laposan kúszva megragadtam a hulla grabancát, és behúztam a bokrok közé, nehogy túl hamar észrevegyék. Körülnéztem, majd egy utolsó pillantást vetettem a mozdulatlan testre, és az árnyékban settenkedve kilopóztam a kiserdőből. Azután már normális léptekkel tettem meg az utat hazáig, s úgy tűnt, senki sem vett észre. Az összes ruhámat bedobtam a mosógépbe, és azonnal kimostam őket, közben háztartási kekszet majszoltam elmélyülten. A gondolataim természetesen az elmúlt egy óra eseményei körül forogtak, és még lefekvés után sem hagytak nyugodni. Talán mondanom sem kell, hogy aznap éjjel egy percet sem aludtam…

 

 

                             novella2

Másnapra azonban olyan, számomra is megmagyarázhatatlan nyugalom telepedett rám, amit talán még sohasem éreztem azelőtt. A holttestet persze hamar felfedezték – már kora reggel láttam az ablakból a helyszínelésre kiérkezett rendőrautókat, és a körülöttük összegyűlt, izgatottan társalgó embereket. Én azonban nem tettem úgy, ahogy gyakran a fifikás gyilkosok a tévében: nem mentem le kíváncsiskodni közéjük, úgy téve, mintha nem tudnám, mi történt, és az esetet megvitató lakók társaságát sem kerestem. Nem voltam büszke arra, amit tettem, de különösebben nem is éreztem magam bűnösnek. Csak szerettem volna úgy élni, ahogyan azelőtt. Ennek fényében nem tettem semmi mást, mint hogy a szokásos időben elmentem dolgozni, mint minden hétköznap reggel.

Mire délután hazaértem már nyoma sem volt a reggeli felhajtásnak. Megkönnyebbülten sóhajtottam, remélve, hogy most már tényleg elfelejthetem az egészet, és mindannyian békésen és nyugalomban élhetünk tovább a házban. Már éppen szerény kis vacsorám elkészítéséhez fogtam, amikor csengettek. Két, civil ruhás nyomozó volt az. Én persze nem döbbentem meg a megjelenésükön, hiszen számítani lehetett rá, hogy végigjárják az épületet, ahol az elhunyt lakott. Mint mindenkitől, tőlem is megkérdezték, ismertem-e az áldozatot, mire azt feleltem, hogy csak futólag. Azt egy percig sem próbáltam tagadni, hogy nem volt a szívem csücske, de ezzel nagyon sokan voltak még így a házban. Amikor arról érdeklődtek, hol voltam előző este, azt válaszoltam, hogy otthon, mint általában. Erre a rendőrök még egyszer rákérdeztek, biztos vagyok-e benne – ezt már kissé furcsának találtam, de kitartottam az állításom mellett, noha elismertem, hogy senki sem tudja alátámasztani azt. Amikor viszont nekem szegezték, hogy az egyik lakó a negyedikről látott tizenegy után hazaérni, már nem tudtam mit mondani – a következő, nem túl meggyőző mondaton kívül: „Talán összetévesztett valakivel”. Mindkét nyomozó áthatóan nézett rám, mégsem kutatták át a lakást, mint számítottam. Csupán annyit kértek, mutassam meg a fürdőszobát, ahonnan egyikük egy zacskóba helyezett hajszállal bukkant elő – az én hajszálammal. Azután a másik szigorú tekintettel annyit mondott, hogy ne hagyjam el a tartózkodási helyem, amíg nem értesítenek, majd távoztak.

 

Ezek után már egyáltalán nem volt étvágyam. Tudtam, éreztem, hogy elkaptak, pedig én olyan óvatos voltam, amennyire csak lehetett. Kést vagy egyéb eszközt is azért nem használtam, hogy ne legyen gyilkos fegyver, ami nyomra vezet. És mégis, úgy tűnt, máris lelepleződtem.

– Hiába, aki amatőr, az amatőr – sóhajtottam. – Ha valakinek nincs gyakorlata valamiben, az könnyen hibázik – gondoltam magamban, és az ágyamon végigdőlve megadtam magam a sorsomnak.

Ahogy sejtettem, másnap jöttek is értem a rendőrök, ezúttal már letartóztatási paranccsal és egy pár bilinccsel, amit a hátam mögött a karomra tettek. Így vezettek végig a lépcsőházban, egy rendőr előttem, egy pedig mögöttem, miközben a lakótársak közül néhányan megrökönyödött arccal, meredten néztek felém. Ekkor szégyelltem magam igazán először, s nem mertem viszonozni a tekintetüket, inkább lehajtott fejjel ballagtam tovább, egészen a rendőrautóig. A kocsi ablaka mögül még visszanéztem a ház felé, és arra gondoltam, hogy ha én nem is, de legalább a többiek békében és valóban szabadon élhetnek tovább.

 

A bírósági tárgyalás rövid volt, hisz voltaképpen nem volt miről tárgyalni. A rendőrök által a fürdőszobámból elhozott és a holttesten talált hajszálaim összehasonlítása során a DNS-teszt egyértelműen kimutatta, hogy én követtem el a gyilkosságot, amit nem is tagadtam. Még csak ügyvédet sem kértem, teljesen felesleges formalitás lett volna. Az ítélet kihirdetése előtt még szólhattam a saját érdekemben az utolsó szó jogán, amivel éltem is. Elmondtam a halott srác apja és még néhány lakótársunk előtt, hogy őszintén sajnálom, amit tettem, de sohasem vetemedtem volna ilyesmire, ha a fickó nem tartja rettegésben az egész házat. Mintegy költői kérdésként felvetettem:

– Vajon mit tehet az ember, ha a törvény lehetővé teszi, hogy egy labilis és elmeállapotában alaposan megkérdőjelezhető ember szabadon tevékenykedjen, ugyanakkor a tisztességes állampolgárokat nem képes megvédeni az általa képviselt veszélytől?

Néma csend volt a válasz. Ennek ellenére bűnösnek találtak előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés tettében, és az arra minimálisan kiszabható nyolc évet kaptam. Mintha csak én lettem volna a visszaeső bűnöző, a hidegfejű gyilkos, aki bármikor újra ölhet, és akitől félni kell, nem pedig az az őrült, aki beszámíthatatlanságával és kiszámíthatatlan viselkedésével közveszélyes volt az egész társadalom számára…

Amikor kivezettek a teremből, a fiú apja szúrós szemmel, de némán bámult rám – bár úgy tűnt, legszívesebben ott helyben nekem ugrana. Egy páran a jelenlévő hat-hét lakótárs közül ellenben felém mosolyogtak, és halkan azt rebegték: „Köszönjük!” Láttam rajtuk, hogy tényleg hálásak nekem, és őszintén sajnálják, hogy ezért nekem kell bűnhődnöm. A meghatottságtól könnyek szöktek a szemembe, és valahogy én is kipréseltem magamból egy halovány mosolyt. Majd visszapillantottam az apára, aki továbbra is mereven nézett, majd miután álltam a tekintetét, lehajtotta a fejét, és szomorúan elballagott.

 

Így hát van, aki számára hóhér, mások számára pedig hős lett belőlem, holott egyikre sem vágytam sohasem. Nem akartam én ártani senkinek, csak tisztességben és nyugalomban élni és dolgozni, semmi több. A lényegen azonban ez mit sem változtat: egy cellában ülök még vagy nyolc évig, miközben a lakásom és vele együtt szinte mindenem oda, beleértve a fiatalságomat. Egy lehetséges paneltüzet ugyan sikeresen megakadályoztam, de most rengeteg időm lesz azon gondolkodni: vajon megérte?

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez