Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28804162
   « Vissza

MEGÚJULT ARCULATTAL... Csodálatos környezetben a Napocska bölcsőde és óvoda

 « Archívum 
2009. november 2.
 

A Napocska alapítványi óvoda és bölcsőde egészen különleges helyen található: Csömör legszebb, déli fekvésű dombjának tetején, csodálatos kilátással és még csodálatosabb levegővel. A természetközeli környezetben a csendet csak a madarak – és a gyerekek – csivitelése töri meg…

A 2000-ben nyitott, családi házból átalakított intézményben jelenleg 170 négyzetméteren három csoportszoba,

valamint a minden igényt kielégítő kiszolgáló helyiségek találhatók. A csoportszobák a gyermekek játék- és mozgásigényének megfelelően tágasak és világosak. A berendezésnél különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyermekeket természetes anyagok vegyék körül: a bútorzat és az egyéb berendezési tárgyak natúr fából készültek. Az udvar 1000 négyzetméter területű, nagyobb része parkosított, a többi felületen kialakított járdákon bőven van hely kerékpározásra, görkorcsolyázásra. A füves részen csúszdák, hinták, libikóka és homokozó nyújt számtalan játéklehetőséget a kis lurkóknak.

A főzés helyben megoldott, így mód van arra, hogy az egészséges táplálkozást szem előtt tartva figyelembe tudják venni a szülők és a gyermekek igényeit, s a lehetőségekhez képest bio-alapanyagokat használhassanak. Az intézmény valamennyi helyisége az ÁNTSZ előírásainak megfelelően lett kialakítva.

Az intézmény nagyobb számban a bölcsődés korú gyermekeket fogadja (18 hónapos kortól), maximum két csoportot (20 gyermek) tudnak elhelyezni. Az utóbbi években ugyanis egyre több szülő volt kénytelen minél hamarabb visszamenni dolgozni kicsi gyermeke mellett is, és ezt a megnövekedett igényt az állami bölcsődék nem tudják kielégíteni – nem egyet be is zártak. A Napocskába pedig egyre inkább a picik jöttek. Ám ők is megnőnek egyszer, s ha óvodások lesznek, maradhatnak helyben, a már megszokott, megszeretett helyen, az óvodás csoportban (15 főig). De gyakran van igény arra is, hogy a kisebb és nagyobb testvérek együtt lehessenek itt, ezért is jó, hogy egészen iskoláig lehet ide járni.

A gyermekek értelmi, szociális és intellektuális nevelése, valamint az iskolai életre történő felkészítése családias, biztonságérzetet nyújtó légkörben történik, melyre az itt dolgozók kedves, szeretetteljes személyisége a biztosíték – s az egyik legnagyobb értéke a „Napocskának”. A már több éve összeszokott, állandó személyzet lelkesen nevelgeti a rábízott kicsiket, nagy odafigyeléssel az egyéni fejlettségi szintjükre. Az egészséges életmódra nevelést, s a mozgáskultúra feljesztését szolgálják a különböző sportágak: az úszás, a lovaglás, a korcsolyázás, stb., amelyeket az évszaknak és az igényeknek megfelelően szerveznek a gyermekek számára.

Nevelési programjukban fontos szerepet kap a népi hagyományok és az ősi mesterségek elsajátítása, ahol szintén csak természetes anyagokkal dolgoznak: agyag, fonal, szárított növények, különböző termések, stb. – a kézügyesség fejlesztése és a kreativitás kibontakoztatása érdekében. A Napocska bölcsiben és oviban az ide járó gyermekek egész napját átszövik az énekes, mondókás, mozgásos játékok, kézműves tevékenységek, és főleg a játékon keresztül, amely a gyermek „főfoglalkozása”, fejlődnek a kicsik – testileg, lelkileg és szellemileg – nagyokká. (Sz. K.)

                 napocska1_400

 

              napocska2_400

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez