Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664397
   « Vissza

Gyászol a zuglói oktatás

 « Archívum 
2009. október 7.
 
 

Fekete zászló lobog a Csanádi Árpád Általános Iskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet homlokzatán, azt hirdetve, hogy valaki egy másik dimenzióba vezető hosszú úton indult el. A zuglói iskola dolgozói mély fájdalommal vették tudomásul, hogy Schlegel Oszkár testnevelő tanár, címzetes igazgató, az iskola megálmodója és megvalósítója 2009. szeptember 16-án az esti órákban elhunyt.

             gyaszol a zugloi oktatas 

Schlegel Oszkár rendkívül gazdag életpályát futott be, amelyben a sport meghatározó szerepet kapott. A méltán híres Petőfi Sándor Gimnáziumban nevelkedett, az országos hírű testnevelő, Paulinyi Jenő nagy hatással volt rá. Bár számos sportágban otthonosan mozgott, a kézilabda különösen közel állt hozzá. A gimnázium csapatában Csom István későbbi nemzetközi sakknagymesterrel és Schmitt Pállal, ma MOB jelenlegi elnökével együtt dobták a gólokat. Érettségi után a Testnevelési Főiskolán tanult tovább, hogy a diploma megszerzését követően az oktatásnak és nevelésnek szentelje egész életét. 1970-től 35 éven át a zuglói Őrnagy utcai iskolában tanított. Igazgatóhelyettes, majd tizenöt évig igazgató volt. Az 1983-ban elhunyt NOB-tag, Csanádi Árpád emlékének egyik legkövetkezetesebb ápolójaként az ő kezdeményezésére lett 1989-től az iskola névadója Csanádi Árpád, és az intézmény valamennyi tantermét eltávozott olimpiai bajnokainkról nevezte el, majd élő olimpiai bajnokainkat a nevelő munkát segítő helyettes osztályfőnököknek nyerte meg.

Mindig nagy örömmel beszélt a Csanádi iskoláról, arról a sokoldalú és fáradságos munkáról, amellyel a leendő élsportolókat kollégáival minél teljesebb emberekké akarta nevelni. Az eredmények nem is maradtak el: a 2000-es olimpián, Sydneyben egyszerre három volt tanítványuk lett ötkarikás bajnok a Dömötör Zoltán vezette KSI vízilabda szakosztályából: Martz Tamás, Székely Bulcsu és Vári Attila.

Schlegel Oszkár évtizedeken át tagja volt a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának, s ugyancsak évtizedekig élvonalbeli kézilabda csapatoknál edzősködött. Néhány éve Hídverő Olimpiai Baráti Kört hozott létre a Komárom megyei Neszmélyen, majd élő hidat építve, a Duna szlovákiai oldalán, a magyarok lakta Karva községben életre hívta a neszmélyi klub ikertestvérét is. Több tucat olimpiai- és világbajnokot vitt magával a klubok összejöveteleire, visszatérő örömöt szerezve hallgatóságának.

Következetesen küzdött népbetegségünk, a hirtelen feledés gyarlósága ellen. Rengeteget tett azért, hogy a tegnap sporthőseire a következő nemzedékek is emlékezzenek. Ezért is volt aktív tagja a Fradi Baráti Körének és a Magyar Atlétikai Club Baráti Körének egyaránt.

A sors kegyes volt hozzá, hiszen legutolsó munkájával megkoronázhatta addigi tevékenységét. Az értékek megőrzéséért folytatott harc jegyében emlékkönyvet írt Kocsis Sándorról, az aranycsapat egyik legjobbjáról „Volt egyszer egy csatár – Kocsis Sándor emlékkönyv” címmel. Most nekünk, a hátramaradottaknak kell emlékeznünk rá, a csupa szív testnevelőre, a kivételesen eredményes pedagógusra, az olimpiai eszme sokoldalú és élethosszig tartó elkötelezettjére.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Nyugodjék békében!

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez