Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28805386
   « Vissza

Van dolguk a mezőőröknek

 « Archívum 
2009. szeptember 18.
 

 


A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat egyelőre még csak rövid múltra tekinthet vissza. A szolgálat felállításának ötlete Ancsin László, XVI. kerületi jegyző nevéhez fűződik. Az már első pillanattól kezdve biztos volt, hogy a kerület önállóan nem tudna működtetni egy ilyen szervezetet, ezért a vezetők felvették a kapcsolatot a szomszédos kerületek, illetve agglomerációs települések döntéshozóival. A megkeresett önkormányzatok közül egyedül a XVII. kerület kívánt élni a lehetőséggel.
Tavasszal a XVI. és a XVII. kerületek társulás formájában hozták létre és azóta is így működtetik ezt a szolgálatot. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat június 5-én kezdte meg a működését. A két önkormányzat úgy egyezett meg, hogy a közös mezőőri szolgálatot a felügyelt területek arányában háromnegyedrészt a XVII, és egynegyed részt a XVI. kerület finanszírozza majd. A szervezet vezetője Oláh Csaba, fóti illetőségű környezetvédelmi szakmérnök lett, aki nyár elején nagy lendülettel hozzá is kezdett a szolgálat megszervezéséhez. Az őrszolgálat a két önkormányzattól kapott költségvetésből három terepjárót és két motorkerékpárt is beszerzett, majd a 12 fős állományt is felruházták és felfegyverezték. A csapathoz tartozott két lovas mezőőr is, ám az első három hónap tapasztalatai azt mutatták, hogy a lovas járőr kevésbé hatékony, mint a motorizált, ráadásul a lovak tárolása rendkívül nagy összeget emészt fel, ezért aztán a lovasoktól elköszöntek. A járőrök gyakorlatilag 24 órában cirkálnak a külterületeken. Elsődleges feladatuk a terménylopások megakadályozása, illetve az illegális hulladék-lerakatok felderítése. Ezen kívül számos dologra, falopásra, kábelégetésre és szabálytalan állattartásra is oda kell figyelniük.
A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat túl van a próbaidőn. Az első három hónap tapasztalatairól ennek megfelelően szeptember 7-én egy rögtönzött kis ünnepségen számoltak be a két fenntartó kerület képviselőinek. Az ünnepség helyszíne a szervezet cinkotai központja (Batthyány Ilona utca 2. szám alatt) volt. Itt a házigazda mezőőrök az alkalomhoz illó módon saját maguk főzte halászlével és őzpörkölttel várták a vendégeket. A rendezvényen a XVII. kerületet dr. Rúzsa Ágnes, a Polgármesteri Hivatal jegyzője és Rózsahegyi Péter képviselő, a XVI-t pedig Kovács Péter polgármester és Ancsin László jegyző képviselte. A rendezvényen még a XVI. kerületi Rendőrkapitányság, a GAMESZ és a Rákosmente Földtulajdonosok Közössége is képviseltette magát.
Oláh Csaba még a vacsora tálalása előtt elmondta, hogy az eddigi három hónap alatt közel 100 alkalommal intézkedtek a mezőőrök. Legtöbbször tűzeset miatt, de akadt, amikor terménylopást, illegális hulladék-lerakást vagy kábelégetést sikerült megakadályozniuk. Az esetekről fényképeket készítettek, amit a jelentéssel együtt minden esetben továbbítottak az adott önkormányzat szabálysértési osztályának. Augusztus legvégén aztán első ízben egy rendhagyó esetben is nekik kellett intézkedniük. A Naplás-tó melletti régi kavicsbánya közelében egy gépkocsira bukkantak, melynek a sofőrje bezárkózva a járműbe öngyilkosságot követett el. Ilyen eseménnyel szerencsére csak ritkán találkoznak, de így is akad bőven dolguk.
Létszámbővítésre egyelőre nincsen lehetőségük, így ezzel a tízfős állománnyal kell megoldaniuk a rájuk bízott 4200 hektáros külterület 24 órás védelmét. A környező települések közül Ecser és Csömör képviselői a szeptemberi ülésen tárgyalják meg, hogy csatlakozzanak-e a két fővárosi kerület társulásához. Amennyiben erre sor kerül, az őrszolgálat is új tagokkal bővülhet majd. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez