Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655139
   « Vissza

Az energiatudatos építészet

 « Archívum 
2009. május 22.
 

 

... avagy 7 végzetes hiba, amit az emberek elkövetnek, miközben azt gondolják, környezettudatosan és energiatakarékosan építenek, felújítanak. Az energiaárak égbe szökése, a válság-hangulat arra ösztönöz, hogy minél előbb – még amíg lehet – korszerűsítésbe fogjunk. Az első, ami eszünkbe jut: szigetelés. Minden kőműves egyben „szigetelés-szakértő” is: megcsinálom magának ezt olcsón, és ragaszt 5 cm hungarocellt a falra. Vékony szigetelés esetén a szigetelés és a fal közt hőhíd keletkezik, párakicsapódás jön létre. A fal szép láthatatlanul elrohad.

                       18 Kompaktkeszulek beepitve


A következő, magától adódó lépés: kicseréljük a nyílászárókat műanyagokra? Jó minőségű, jól záródó és tökéletesen szigetelt nyílászáróra van szükség, nem az a fontos, hogy műanyag legyen! A szakszerű beépítésnél a tok is kellő szigetelést kap, kizárva itt is a hőhidat. A jól záródó ablakok benntartják a meleget, így sokat megspórolunk? Ez igaz, de a pára is bennmarad! (Ami az életünkkel keletkezik: főzünk, fürdünk, mosunk, lélegzünk…) Megszűnik az épület szellőzése, elkezdődik a penészedés, alattomosan: a sarkokban, a bútorok mögött… arról nem szól a fáma, hogy az új nyílászárókhoz szinte elengedhetetlen a hővisszanyerős szellőztetés!
Aztán veszünk egy modern kazánt. Mégpedig azt, amit legjobban akcióznak. Nem biztos, hogy ez lesz a legideálisabb a fűtésrendszerhez. Lehet, hogy csúcsrajáratva még többet fog fogyasztani! Akkor váltsuk ki a gázt alternatív energiával? Hogyan? Mivel? Az nem kerül pénzbe? A legolcsóbb energia az, amit nem használunk el! Inkább kérjünk tanácsot egy szakembertől, hiszen ésszerűsítéssel, apróbb ötletekkel, pontos számításokkal súlyos ezreket – százezreket! – takaríthatunk meg!
Ám jön a felmelegedés is: tetessünk fel klímákat, AAA osztályúakat? Az épület jól tervezett hőszigetelésével és megfelelő árnyékolással a klimatizálást el is kerülhetjük! Pénzt, energiát takarítunk meg – és egészségesebb környezetben élünk!
Az épület-felújításnál hosszú távra tervezünk. Azt nem tudjuk, meddig szöknek még az energiaárak, de ami biztos: az energiafaló házak forgalmi értéke a jövőben drasztikusan csökken, míg a passzívház-közelieké nő. Lehet, hogy a ma „kicsit” felújított ház 5 év múlva már korszerűtlen és értéktelen lesz.
Szóval inkább ésszel, mint ész nélkül! A Légkomfort Kft. szakemberei Gabula András vezetésével energiatudatos és gazdaságos megoldásokra törekednek. Ötleteket kaphatnak tőlük, hogyan lehet egy már meglévő épületet a mai kor kihívásaihoz igazítani. Választ adnak arra is, hogyan érdemes nekifogni egy energia-hatékony épület-felújításnak, milyen alternatívát kínál a légtechnika az allergiában szenvedők számára, és hogyan lehet ötvözni a vidéki romantikát az alacsony energiaigényű épület csúcstechnológiájával.
Érdemes ellátogatni a május 23-24-én Kistarcsára, ahol a Kistarcsai Napok keretében a Kölcsey Ferenc Iskolában kiállítást és bemutatót, valamint szaktanácsadást is tartanak. Szakmai előadásaikról és a korszerű épületgépészetről további információkat találnak honlapjukon:
www.legkomfort.eu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez