Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28807740
   « Vissza

Olimpiák magyar hangja Rákosszentmihályon

 « Archívum 
2009. május 22.
 

 

A kertvárosi Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör május 14-én tartotta idei ötödik rendezvényét. A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Kertvárosi Olimpikonokról elnevezett Emlékcsarnokában a tornászok, a röplabdások, a rallyversenyzők és a birkózók után ezúttal Novotny Zoltán személyében egy sportriporter volt a baráti kör vendége. A szervezők azonban az érdekesnek tűnő beszélgetést még egy másik, rendhagyó eseménnyel is megspékelték. A rendezvény előtt egy órával ugyanis Zsinka László nemzetközi mester, a helyi MLTC első osztályú sakkcsapatának a tagja játszott szimultánmérkőzést 15 amatőr sakkozó ellen. A kerület első szimultán sakkeseményén a túlerőben levő amatőrök mindössze 1,5 pontot szereztek az ismert sakkozó (és politikus) ellen. Az egyetlen győzelmet Szikszai János aratta, míg a döntetlen Győri Imre nevéhez fűződik. A másik 13 partiban Zsinka László diadalmaskodott.

              

Novotny Zoltán érdeklődve figyelte az eseményt, és ugyanilyen érdeklődéssel tekintette meg az emlékcsarnok falán elhelyezett kertvárosi sportképeket. A legnagyobb örömöt azonban az jelentette a számára, amikor Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok labdarúgóval szembetalálkozott. Az idén 69 esztendős sportriporter legendás közvetítői múlttal rendelkezik. 1963-ban ugyan az ELTE-n magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett, de aztán mégsem a katedra, hanem egy rádiómikrofon mögött találta magát. A kiváló orgánummal rendelkező, nagy intelligenciájú szakember előbb bemondóként kezdte a pályafutását, majd hamar átkerült sportosztályra. Negyvenéves rádiós karrierje során vezette a sportosztályt, majd sportszerkesztőséget 1996-2002 között pedig a Petőfi Rádió főszerkesztőjeként dolgozott. Munkája mellett számos hazai és nemzetközi szakmai tisztséget is betöltött, így többek között a Magyar Sportújságírók szervezetének elnöke, a MOB-nak, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség Súlyemelő bizottságának, illetve a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának a tagja is volt (van, amelyiknek jelenleg is tagja még). Tevékenységét több nívós díjjal például Rózsa Ferenc, Magyar Lajos, Teleki László díjjal ismerték már el.

             Sakk2

Novotny Zoltán nem titkoltan a Pluhár István (30-as, 40-es évek), Szepesi György (50-es, 60-as évek) rádiós vonulatba sorolja magát. Éppen ezért a Magyar Rádió átszervezését követően inkább a háttérbe vonult. A rádió főmunkatársaként azóta gyakorlatilag szabadúszóként dolgozik. Így volt tagja a pekingi olimpiáról közvetítő magyar rádiós csapatnak is. A 2008-as nyári játékokon abban a szerencsében volt része, hogy mindhárom magyar aranyérmet (Vajda Attila, Kovács Katalin – Janics Natasa páros és a vízilabda válogatott diadalát) ő közvetíthette. Novotny Zoltán pályafutása során összesen 11 olimpián vett részt, és 16 magyar diadalról számolhatott be az éteren keresztül.
Volt tehát honnan merítenie, amikor a kertvárosi ankéton a közönség a magyar sporttörténelem jeles pillanatairól kérdezte. A népszerű sportriporter, aki Vitray Tamás és Héder Barna után a sportújságírók közül harmadikként vett részt a kertvárosi sportfórumon, a jól ismert rádiós hangján mesélt a szakma rejtelmeiről, a külföldi sportközvetítések kulisszatitkairól, a kedvenc sportolóiról, az időközben eltűnt kollégáiról és a rádió jövőjéről.
A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör következő, június 11-i rendezvényén a vízilabdázók lesznek a vendégek. A szervezők ígérete szerint a sportág több kitűnősége is megtiszteli majd a rendezvényt. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez