Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656176
   « Vissza

Lovas őrök a mezőkön

 « Archívum 
2009. május 7.
 

 

A vegetáció nyitányára felgyorsult a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat szervezése. A XVI. kerület képviselő-testülete jóváhagyta a XVII. kerülettel kötendő önkormányzati társulási megállapodást és kiírta a szolgálat vezetői posztjára szóló pályázatot. A vezető május 6-án történő kinevezése után fogják kiválasztani a beosztott 9 fegyvervizsgás, közalkalmazott mezőőrt. Az állomány nyilvántartásba vételét követően, várhatóan június első hetében fognak az első mezőőr párosok szolgálatba állni. A központjuk a cinkotai rendőrőrs udvarán felújított házban lesz.

      



XVI. kerületnek 1100, a XVII. kerületnek 3100 hektárnyi külterülete van. Utóbbi esetében 1600 hektárnyi, a nyilvántartásban gyümölcsösként, szántóként és rétként besorolt művelési ágú területet fognak védeni a mezőrök, de a fatolvajoknak és a szemétdíjon spórólóknak sem lesz tőlük nyugtuk.
Az átmeneti időben a két rendőrkapitányság fokozottabban ellenőrzi a külterületeket. Ehhez a XVII. kerület szervez a rendőrök részére polgárőrök és vadászok segítségével terepjárókat és motorokat. A Készenléti Rendőrség lovas járőrei is felbukkannak, akik a 90-es években igen eredményesen tevékenykedtek a külterületeken.
A szolgálat felöltöztetését a XVI. kerület végzi. Három terepjáró, két enduro terep motor vásárlását tervezik. Ezen felül – mint az április 1-jén, a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban tartott lakossági fórumon elhangzott – lovak bevetésével is számolnak, ugyanis a hangtalanul közlekedő lovas őrök könnyebben meglephetik a motorra figyelő tolvajokat, szemetelőket.
A működtetéshez több civil szervezet tett különböző felajánlást. Lökös Gyula vállalkozó és Révbéri Béla, a térség fővadásza jelezte, hogy a területen vadászók közül hatan önszorgalomból tíz éve mezőőri vizsgát tettek és társadalmi munkában csatlakoznának a hivatásos mezőőrökhöz. A Magyar Kutyavezetők Országos Sportegyesülete járőrkutyák ingyenes kiképzését vállalta.
A XVI. kerület továbbra sem tervezi mezőőri járulék kivetését. A budapesti illetőségű XVII. kerületi földtulajdonosok között a XVII. és a XVI. kerületiek vannak többségben. A tulajdonosok elérését nehezíti, hogy az öröklést, elköltözést nekik kellene bejelenteni a körzeti földhivatalban, azonban erről igen sokan elfeledkeznek. V. Paizs Gábor

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez