Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774047
   « Vissza

Őrségváltás az iskolákban

 « Archívum 
2009. május 7.
 

 

A hagyományok szerint ismét egy héten belülre összpontosult az oktatási év minden sava-borsa. Április 23-24-én az általános iskolákban a beiratkozás miatt volt nagy az izgalom, egy héttel később, április 30-án pedig a középiskolai ballagásokra került sor.
      

       orsegvaltas


Amióta szabad iskolaválasztásról beszélünk, az oktatási intézmények is vizsgáznak. A beiratkozás számukra egy szigorlattal ér fel, hisz akkor dől el, hogy a szülők mennyire értékelik az oktató-nevelő munkájukat.
A XVI. kerületben immár egy-két éve érzékelhető az a törekvés, hogy ne csak egy-két kiemelt iskolája legyen a Kertvárosnak, hanem az oktatás mind az öt faluban egységesen magas színvonalú legyen. Ez a törekvés érezhető az intézményvezetők személyének kiválasztásakor, az iskolák kezdeményezéseinek támogatásakor, illetve a beiratkozás menetének irányításakor is. Ez utóbbi a legérdekesebb, hisz a fenntartó a szabad iskolaválasztás lehetőségét fenntartva érezhetően erőlteti, hogy a gyerekek a körzetes iskolájukban kezdjék meg a tanulmányaikat.
Ennek pedig meg is van az eredménye, ma már a korábban gyengébbnek tartott intézmények is felzárkóztak a többiek mellé. A Kertváros azonban szerencsés helyzetben is van, hisz a városrész egyre felkapottabb, ennek köszönhetően itt nem hogy nem csökkent, de jelentős mértékben nőtt a gyereklétszám. Míg egy évvel ezelőtt még csak 784 gyerek kezdte meg az iskolai tanulmányait, addig idén az iskolák már 890 kis elsőssel számolhattak. Ez azonban kevés lenne az üdvösséghez, ha az intézmények nem tudnák itt tartani a gyerekeket. De tudják, amit fényesen bizonyít, hogy három iskolában, a Batthyányban, a Hermanban és a Sashalmi Tanodában a fenntartónak már azon kell gondolkodnia, hogy szeptemberben az eddigi kettő helyett három elsős osztályt indítson. Szerencsére a gyerektöbblet nem a többiek rovására ment, hisz valamennyi iskolában összejött a két osztálynyi tanulócsoport. A Lemhényi, mely évek óta egy első osztállyal vágott neki a tanévnek, szeptembertől két osztályt indíthat. Köszönhetően az iskola vezetésében történt változásnak, illetve a két tanítási nyelvű képzés bevezetésének.
Zuglóban nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ott ugyanis az elmúlt években többször felmerült már az iskolák számának csökkentése. Az intézmények bezárásának lebegtetése pedig nem segítette elő a pedagógusok munkáját. Az idei költségvetés elfogadásakor kiderült, hogy nagyon komoly hiánnyal küszködik a kerület. Mint az várható volt, ismét az iskolák itták meg ennek a levét. Egyrészt 2,5%-kal csökkentették a költségvetésüket, másrészt ismét felerősödtek az iskolabezárást támogató vélemények. Ilyen miliőben valóban bravúr, amit az iskolák véghezvittek, mert bár néhány zuglói iskolában szeptemberben ismét csak egy elsős osztály kezdi majd a tanévet, azért az a számokból is látható, hogy az egy évvel ezelőttinél jóval több gyerek jelentkezett a kerületi oktatási intézményekbe. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez