Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28823671
   « Vissza

Leszámolás a földutakkal

 « Archívum 
2009. április 10.
 

 

Úgy tűnik, nagyon is komolyan gondolja az önkormányzat jelenlegi vezetése, hogy rövid időn belül drasztikusan lecsökkenti a kerületi földutak számát. Már tavaly ősszel négyesével, ötösével kaptak aszfaltburkolatot a kertvárosi utcák, ám idén minden eddiginél nagyobb intenzitással zajlik majd a program a Kertvárosban. Erről március 23-án Kovács Péter polgármester tájékoztatta a közvéleményt a Timur utca és a Dezsőfia utcák sarkán tartott sajtótájékoztatóján.

        P1070989


Az árpádföldi munkaterület (a körülbelül 110 millió forintos önkormányzati beruházás eredményeképpen a Dezsőfia utca mellett az Etelka és a Formás utcák is aszfaltburkolatot kapnak) az első állomása annak a nagyszabású útépítési programnak, melynek megvalósítását 2009 végére (legrosszabb esetben 2010 elejére) ígérte a kerület vezetője. Kovács Péter polgármester elmondta, hogy a 2007-ben meghirdetett 150 új út építése jól halad. 2008-ban már 37 aszfaltozott útszakasszal gazdagodott a kerület. Idén pedig várhatóan száznál is több utat építtet az önkormányzat. Az utak építésének az anyagi fedezetét egyrészt az önkormányzat saját költségvetése (és gazdálkodása), másrészt a 2007. év végén kibocsátott 5 milliárd Ft értékű kötvény (mely az elmúlt egy esztendőben csak kamatozott), harmadrészt pedig pályázati források biztosítják.
– Egy nemrégen elvégzett kerületi közvélemény-kutatás szerint a Kertváros lakóinak többsége a két uszoda megnyitása mellett az útépítéseket tartja a legfontosabb beruházásnak. Mi pedig eleget szeretnénk tenni az állampolgárok igényének, mely szerint a kulturált környezetben az életminőség is javulni tud.
A tavaly elkezdett útépítési program ugyanis nem csak mennyiségi, hanem minőségi igényeket is kielégít. Az eddig megépített utcákra (és ettől a jövőben sem tér el a kerület) többségében az aszfaltburkolattal együtt fekvőrendőrök is kerültek. A 30-as övezetek megépítése pedig csak az első lépés volt a kertvárosi övezet átmenő forgalmának csillapítása felé.
– Idén még egy lépést teszünk a közlekedésbiztonság javítása terén: szeretnénk az útkereszteződéseknél az aszfaltburkolatot oly mértékben megemelni, hogy az autóvezetők kénytelenek legyenek legalább 30 km/h-ás sebességre lelassítani, így talán csökkenthető lesz a balesetek száma a kerületben. Emellett mindenhol megoldjuk majd a csapadékvíz elvezetését, ahol van csatorna, ott annak segítségével, ahol pedig nincs, ott pedig szikkasztással. Az úttestek két oldalát továbbra is térkőburkolattal egészítjük ki. Ennek több célja van: egyrészt széppé teszi az utcát, másrészt elősegíti a parkolást, harmadrészt pedig meggátolja az útszél letöredezését és a víznek a burkolat alá folyását.
Ha már az újításokról beszélünk, említsük meg, hogy az idei nagyszámú út megépítése már tavaly megkezdődött, mivel az önkormányzat több felújításra kijelölt útszakasz közbeszerzését már ősszel elindította. Ennek is köszönhető, hogy idén már márciusban megkezdődhettek a munkálatok.
– A közbeszerzési eljárás során az ár és a minőségi garanciák mellett fontos szempont volt a kivitelezések organizációja is. A vállalkozóknak csak meghatározott (rövid) időre szabad megfosztaniuk a lakókat az ingatlanuk megközelítésének lehetőségétől, amennyiben a vállalt időt túllépi, akkor kénytelen lesz kötbért fizetni a „károsultak” számára.
Kovács Péter a március 23-án megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az útépítésekkel párhuzamosan 2009-ben számos nagy forgalmú aszfaltút felújítására is sor kerül. Az úgynevezett Települési Önkormányzati Szilárd Burkolatú Közutak Burkolat-felújításának támogatása (TEUT) keretében 14 önkormányzati tulajdonú aszfaltút kap a közeljövőben új burkolatot. Ezek közül néhányban (a Petőfi utcában és a Szent Korona utcában) már zajlanak a munkálatok, de a többiben is hamarosan megkezdődik majd a felújítás.
– Ez néhány esetben okozhat majd kellemetlenséget az autóval közlekedők számára, amiért ez úton is elnézést kérünk, de higgyék el, az esetenkénti kerülés, korábbi indulás mindenki számára meg fogja érni. Hamarosan szebb és jobb körülmények között élhetjük majd az életünket. 2009-ben nonszensz, hogy sokan közülünk kénytelenek sárban, pocsolyában megközelíteni otthonukat. Ez méltatlan egy uniós tagállamtól, és ennek szeretnénk egyszer és mindenkorra véget vetni a Fejlődő Kertváros programunkkal. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez