Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.27. szombat
Zita, Mariann
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28838049
   « Vissza

Búvópatakokkal küzdenek a Csömöri út építői

 « Archívum 
2009. március 3.
 

 

Egészen nyárig le lesz zárva a Csömöri út, amely alá egy nagy átmérőjű csapadékvíz-elvezető csatorna kerül. Ezt feltehetőleg mindenki tudja a XVI. kerületben, hiszen a fontos főút lezárása számos közlekedési bonyodalmat okoz. A munka gyakorlati részének érdekes elemei vannak, ilyen például a talajvíz problémája.
Szentmihály történetéből ismeretes, hogy itt korábban patakok folytak, s egyikük olyan bővizű volt, hogy még egy fürdőt is meg tudott táplálni. Aztán ahogy az építkezési kedv megnövekedett, ezeket a patakokat mind elfojtották, s az áradó víz így a föld alá kényszerült.

P1080074

Mindez az építési munkákat is befolyásolta. A csatornaépítést erdetileg a Pálya utcai oldalon szerették volna elkezdeni, de itt olyan magas talajvizet találtak (volt, ahol másfél méterre volt a felszíntől), hogy át kellett írni a beruházás forgatókönyvét. Így aztán fentebb indult a munka, ahol szintén eléggé magas a vízszint, de azt vákuum-kutakkal sikerült négy méter alá süllyeszteni. (Ez egy igen finom eljárás, a környező házakat mégis lefényképezték, hogy ha a kiszívott víz miatt kár esne a házakban, legyen arra bizonyíték.) Hogy a József utca felé közeledve milyen patakokat találnak a föld alatt, azt egyelőre nem lehet tudni, de a kerület vízrajzi térképe szerint várható itt is némi meglepetés.
A gyakorlati kivitelezés egészen fantasztikus, közel öt méter mélyre kell leásni az út alatt futó számos közművezeték között. A markológépet működtető gépesek hihetetlen ügyességgel mozognak a hatalmas kanállal a különféle vezetékek között, az embernek az az érzése, hogy akár hímezni is tudnának a behemót monstrumokkal. Az út alatt nem csak a házakat ellátó vezetékek futnak: a Kossuth Lajos utcánál egy 80 cm-es csövet kellett kikerülni, amelyik a Budapesti út mentén található vízmű-medence töltővezetéke. Az Iharfa utcánál egy 120 cm-es víz-nyomóvezetéket kellett kikerülniük – itt a csapadékcsatornát két kisebb átmérőjű csőre kellett osztani, különben ütköztek volna a vezetékek.
Jó hír, hogy a János utca és a József utca között rövidesen kész a csatornafektetés. Eredetileg csak a felbontott részen kellett volna helyreállítani az aszfaltburkolatot, de kiderült, hogy a vákuum-kutak miatt az út szélét is meg kell bontani, s így alig marad ép aszfaltréteg a Csömöri úton. A kivitelező a teljes visszaaszfaltozásra igen kedvező árajánlatot adott, így ezen az útszakaszon teljesen felújításra kerül az aszfaltburkolat. Az útszéli árkokat betemetik (a csapadékvíz immár az új csatornában folyik el), s néhány helyre parkolókat építenek, a többi helyen zöldfelület lesz. Kivágják az elöregedett, korhadt fákat, s újakat ültetnek a helyükre. Az út minkét oldalán másfél méter széles, díszburkolattal borított járda lesz, tehát nyugodtan el lehet majd dicsekedni ezzel az új útszakasszal.
A János utca és a József utca közötti útszakasz aszfaltozására várhatóan Húsvét után kerül sor, s azt követően át is adják a forgalomnak a felújított útszakaszt. Visszaáll a közúti forgalom is, ami azért fontos, mert ezt követi a Szent Korona út felújítása, ami szintén határidős feladat.
A Csömöri út többi szakaszán a burkolat felújítása már nem lesz ilyen muatós, mégpedig azért, mert a fővárosi tervekben itt egy buszsáv kiépítése szerepel. Eredetileg arról volt szó, hogy ennek kiépítése egybeesik a csatona-fektetéssel, de a főváros pénzhiány miatt kihátrált a beruházásból. (Ismeretes, hogy forráshiány miatt több betervezett kerületi felújítás is meghiúsult.)
A tervek viszont megvannak, s így nem lehet mást csinálni, mint kihagyni a helyet – emiatt az út (a város felé nézve) jobb oldalán nem végeznek olyan munkát, ami az út szélesítése során kárba veszne. Az előzetesen leírt járda- és zöldfelület felújításra tehát csak az út bal oldalán kerül majd sor. Fontos tudni, hogy a Csömöri út teljes szakaszán minden ház öt méter széles kapubehajtót kap, tehát a tulajdonos hosszában-keresztben le tudjon állni a háza előtt.
A sok kerületi útépítés lázas felújítási kedvet generált a közműcégek részéről. A Gázművek az Eperjesi utcában a gázcsövek cseréjét tervezi, alig várják, hogy elkészüljön addig a Csömöri út. A Rózsa utcában a Csatornázási Művek tervezi a csatornacsövek cseréjét, de erre csak akkor kerülhet sor, ha a Csömöri úton el lehet jutni a Rákóczi útig – akkor azonnal lezárják a Rózsa utcát. ezek nem önkormányati beruházások, de az biztos, hogy a közlekedés egy darabig eléggé kaotikus lesz a kerületben. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez