Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28829290
   « Vissza

Kálvária erdő – halál a fákra?

 « Archívum 
2009. március 5.
 

 

Kálvária erdő – halál a fákra?

Egy agglomerációs település lakóinak mindennapjai komoly veszélybe kerülhetnek, mivel évtizedek munkáját néhányan – jogszabályi támogatással – megpróbálják tönkretenni. A több mint 8000 fős Csömörön tarvágással készülnek elpusztítani egy olyan erdőt, amelynek fái hosszú évtizedek óta védték a lakókat a környezet káros hatásaitól. Mivel a terület magánkézben van, így a jogszabályok támogatják a tarvágást, amennyiben a tulajdonosok több mint 50 százaléka hozzájárul ehhez. Sajnos az önkormányzatnak éppen ezért nincs is beleszólása abba, hogy mi történik ezzel a sokak által kedvelt és féltett területtel.

A lakosok egy része az egyetlen megoldást csak a civil összefogásban látta, így tüntetésre hívtak mindenkit, akit érdekel a környezetének ilyen szintű elpusztítása. Február 28-án délután Szabó Erzsébet „a falu kertésze”, aki az önkormányzat kertészeti feladataiért felel, megpróbált szakmai érvekkel hatni az illetékesekre. Beszédében elmondta, hogy a Kálvária erdő letarolása után a településre közvetlenül zúdulhat az M0-ásról érkező üzemanyag-kibocsátás, jelentősen megerősödhet a kamionok, teherautók eddig sem kicsi zaja. Emellett megszűnik egy közkedvelt kiránduló, pihenő övezet. Illetve az egyre sűrűbb nyári záporok komoly sártengerrel áraszthatják el a település jelentős részét.

      t_P1000605

A több mint százötven fős tömeg ezután Bátovszki György polgármester tájékoztatóját hallgatta meg. A település első embere beszélt az önkormányzat tulajdonában lévő Szedervölgyi-erdőről, amelyet közmunkásokkal tartanak karban. A szükségképpen kivágott fákat pedig olyanoknak juttatják el, akik szociálisan rászorultnak számítanak. Ez a rendszer mind a szakemberek, mind a lakosok számára példamutató és hasznos.
Éppen ezért arra kérte a Kálvária erdő érintett tulajdonosait, hogy ajánlják fel – kizárólag – kezelésre az erdőt, amelyet az önkormányzat saját költségén fenntartana, és ezáltal nemcsak a tulajdonnal bánna megfelelően, de a lakosokat is meg tudná védeni a zaj és levegőszennyezéstől. Beszéde végén reményét fejezte ki azért, hogy a tulajdonosok nyitottak lesznek a lehetőségre.

        t_P1000614

A tüntetés résztvevői ezt követően gyalog mentek a Kálvária-erdőbe, ahol faültetéssel fejezték ki véleményüket a készülő esztelen tarvágással kapcsolatban.

Góz Tamás

Fotó: Tóth Mihály

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez