Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28788129
   « Vissza

„Új korszak következik”

 « Archívum 
2009. február 24.
 

 

– interjú az MSZP új kerületi vezetőjével
December közepén új elnököt választott a XVI. kerületi MSZP szervezete Kolozs András fővárosi képviselő személyében. A politikus megosztotta lapunkkal terveit, gondolatait a kerület jövőjéről, s szót ejtettünk a főváros aktuális ügyeiről is.

            kolozsa iwiw

 Kolozs András, a XVI. kerületi MSZP szervezet újonnan választott elnöke

 Miben lesz más az MSZP a kerületben, mint eddig volt?
– Ha szabad ilyet mondanom, szinte mindenben. Kár lenne tagadni, hisz sokat olvashattunk erről valamennyien, sok konfliktus zajlott a közelmúltban a kerületi MSZP környékén. Mára lezártuk a vitáinkat, ezek a problémák eddig sajnos elvették minden energiánkat. Új korszakot nyitottunk a munkában, a kapcsolatépítésben és a kerület választóival való párbeszédben is. Az elmúlt évtizedben azt láthattuk, hogy a pártok megpróbálják megmondani az embereknek, hogy mi a jó nekik, s elfelejtették meghallgatni őket. Mi ebben gyökeres változást tervezünk és meg is valósítjuk. Kerületünkben például azt tapasztaljuk, hogy az emberek valódi odafigyelésre vágynak, s nem pedig újabb és újabb, az önkormányzat dicsőségét hirdető táblákra.
– A fővárosi közgyűlésben gyakran halljuk megszólalni XVI. kerületi ügyekben.
– Ez természetes, hisz elsősorban ez a dolgom. Legutóbb pl. két fontos kérdést is tárgyalt a közgyűlés. Az egyik a játszótereken és sporttereken való dohányzás tilalma. Ebben a rendeletben a főváros kezelésében lévő összes játszótéren és sporttéren megtiltottuk a dohányzást. A nemdohányzó többség, de elsősorban a játszótéren megforduló gyerekek érdekében ez, azt gondolom, így helyes. De a kerületi MSZP ennél is tovább ment, mert a fővárosi döntéssel egyidőben, Budapesten elsőként kezdeményeztük a szabályozás bevezetését a XVI. kerület valamennyi játszóterén és a rendeletet legutóbbi ülésén el is fogadta a kerületi önkormányzat.

           hh interju bp 

30 km-es sebességkorlátozású övezetek a fővárosban – a XVI. kerület szinte teljes egészében ilyen lesz

A másik, hosszú távra meghatározó döntés a 2020-ig terjedő közlekedési fejlesztési koncepció elfogadása volt. Ennek három fontos elemét emelném ki, mely a Kertváros életét alapvetően meghatározza. Az első és legfontosabb a HÉV és a metró közötti kapcsolat megteremtése. Erre háromféle megoldást is tartalmaz a tervezet. Én amellett a változat mellett emeltem szót, amelyik a teljes összekapcsolást jelentené, azaz az egyesített gyorsvasúttal Cinkotától (vagy Kerepestől) egészen Budáig átszállás nélkül utazhatnánk. A lakosság több mint fele szívesen utazna ezzel a gyorsvasúttal autó helyett, ha megvalósulna.
– Ha kevesebb autó lenne, akkor nem lenne szükség talán olyan szmog­riadóra sem, mint ami a közelmúltban először volt Budapesten.
– Igen, bár meg kell jegyezzem, én magam ha csak tehetem HÉV-vel és metróval közlekedem már most is. Hogy ezt mindenki megtehesse, új parkolókra van szükség a HÉV-vonal mentén, s éppen erről szól a már említett közlekedés-fejlesztési terv másik, kerületünkre vonatkozó tervezete. A terv szerint három új, több száz férőhelyes P+R parkoló jön majd létre Ilonatelep, Mátyásföld–Alsó és Nagyicce megállóhelyeken. Remélem, hogy ez minél több autóst arra fog ösztönözni, hogy a tömegközlekedést használja Budapesten belül.
– Említette, hogy van egy harmadik fontos, a kerületre vonatkozó elem is, mi ez?
– Budapesten a terv szerint a mi kerületünk lesz az egyetlen, amely – néhány főútvonal kivételével – teljes egészében 30 km/h sebességű korlátozású övezet lesz. (A mellékelt térképen lilával jelölve – a szerk.) Ha ezt sikerült megvalósítani, s főleg, ha az állampolgárok segítségével a mindennapjainkban is érvényesíteni, akkor valóban a Kertváros lesz Budapest legotthonosabb kerülete.
– Mit gondol a kerület jelenlegi vezetéséről?
– Ahol lehetőségem van rá és valóban a kerület érdekeit szolgálja egy-egy törekvésük, én segítem és támogatom a munkájukat. Attól, hogy politikai ellenfelek vagyunk, még nem kell élet-halál harcot vívnunk egymással.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez