Helyi Hírek - Független folyóirat   2022.08.11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 24791864
   « Vissza

Kardszentelés Rákosszentmihályon

 « Archívum 
2009. március 3.
 

 

Káprázatos zenei élményt nyújtott a Misztrál együttes Bálint nap előestéjén, az idei Balassi-misén a rákosszentmihályi Szent Mihály templomban. A zsúfolásig megtöltött padsorok előtt Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök celebrálta az istentiszteletet.

          image014


Az ősi kardszentelés hagyományát elevenítették föl az idei Balassi-misén a XVI. kerületi plébániatemplomban pénteken este. A szertartáson Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök megáldotta azt a két kardot, amelyet egy nappal később mint európai irodalmi díjat adnak át egy magyar költőnek és egy mongol műfordítónak. A Balassi Bálint-emlékkardok kovácsa is jelen volt az istentiszteleten, sőt Fazekas József Balassi-emlékérmet is kapott, rajta kívül hárman vették át a Reneszánsz Emléktestület kitüntetését (Rieger Tibor M. S. mester-díjas szobrász bronz kisplasztikáját) az ünnepi alkalommal: Csörsz Rumen István zeneművész, Tasnádi Edit műfordító és Pósa Zoltán újságíró.
„A magyar irodalomtörténet és az egyháztörténet második Balassi-miséje” – így vezette be az ünnepélyt Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának titkára. A rákosszentmihályi Szent Mihály templom teli széksorai előtt a Misztrál együttes és Csörsz Rumen István Tinódi-lantos zeneművész énekelte Balassi Bálint istenes verseit a mise részeként. A különleges, kifejezetten a Bálint nap előestéjére időzített istentiszteletre a kerületből és távolabbról – föltehetőleg sokan olyanok is elmentek, akik egyébként nem templomjárók. Tavaly a Kassai téri templomban tartottak első alkalommal Balassi-misét, Pajor András plébánossal, az idén Kiss-Rigó László koncelebránsa Urbán Gábor esperes-plébános volt.
A rákosszentmihályi mise egyik különlegessége a kardszentelés volt, amit föltehetőleg hosszú évtizedek óta most először tartottak Magyarországon. A két Balassi-szablyát Bálint napján a Balassi-karddal kitüntetett magyar költőnek és külföldi műfordítónak adták át.
Forrás: www.balassi.eu/Visszhang.htm

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2022. július 13.
2022. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez