Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28807586
   « Vissza

Antikvárium a Sashalmi Piacnál

 « Archívum 
2009. február 24.
 

 

– Kerületi lakos vagyok, itt élem a mindennapjaimat, sokszor hosszú idő eltelik, és még az Örs vezér teréig sem jutok el – meséli Kondor Tímea, az alig két hete megnyílt Antikvárium tulajdonosa. – És amióta az eszemet tudom, nagyon szeretem a könyveket.
Ez a két fontos szempont adta neki az ötletet, hogy kerületünk egyik régi központjában, a Sashalmi Piacnál megnyissa a régió első könyves antikváriumát. Sokan örülnek ennek, jönnek is szépen az érdeklődők, alakul a bolt kínálata. A helyes kis üzletben körbetekintve nem is gondolná az ember, milyen akadályokat kellett elgörgetni ahhoz, hogy az ajtón ott lehessen az a kicsike „nyitva” tábla…

        img_5281-1


Még szeptemberben bérelték ki az üzletet, de a cégalapítás kissé elhúzódott, így október elején jutott az önkormányzatig az üzletnyitási kérelem. Ám az önkormányzat, mint kiderült, érintett az ügyben, mint szomszéd. Elő is került a poros fiók mélyéről egy 2005-ös törvény, amire hivatkozni lehetett (mivel a piac az önkormányzat tulajdona, nem dönthet saját ügyében), és elindult a kérvény vándorútra, és hosszú, rögös utat megtéve végül a XVIII. kerületben kötött ki. Ott aztán mindenki nagyon segítőkész volt, onnan már viszonylag gyorsan sínre került az engedély. De minden ügyintéző csodálkozott az eljáráson, mondván, sose volt még ilyen ügyük, nem szoktak ebbe belekötni. S kérdem én, (mármint az újságíró), egyébként is kit zavar egy csöndes antikvárium egy olyan helyiségben, amely mindig is valami üzlet volt? No de ne bolygassuk a múltat, hiszen január 31-én végre megnyitott az üzlet.
A könyv szeretetén túl, mi vezette idáig Kondor Tímeát? – furdalja az oldalamat a kíváncsiság. Tímea elmeséli, hogy bár pedagógus, és könyvtárszakon is végzett, a család és a két gyermek mellett hosszabb időre kiesett a munkából és „csak” családanya volt. A visszatérés így nehezebb a munkába, a közéletbe, de a gyerekek most már elég önállóak ahhoz, hogy ő és a vállalkozásban szintén közreműködő édesanyja közösen tudják vinni az üzletet. Tímea délelőtt, a mama délután van a boltban, alkalmi jelleggel pedig a férje is besegít. A kezdő árukészlet egyszerűen összejött: saját felhalmozódott könyvállományból, és rokonok, ismerősök segítségével, akik szintén körülnéztek a könyvespolcukon. Az indulókészlet tehát megvolt, az árak kialakítása viszont egy szisztematikus kutatómunka eredménye. Internetes oldalak böngészése, próbaeladások, antikváriumok böngészése, és nem utolsó sorban a bevásárlóközpontok könyvrészlegei, amelyeknek az árpolitikáját is bele kellett kalkulálni az árstratégiába. A fontos az volt, hogy meg lehessen élni, tisztességes árral dolgozva. Nevetve meséli, hogy mennyire nem volt fárasztó számára a könyvespolcok böngészése, hiszen régebben is ugyanezt tette: ha bevetődött egy bevásárlóközpontba, három órát töltött a könyvek mellett, aztán gyorsan, fél óra alatt bevásárolt, hogy a család se haljon éhen.
Azért tudok ennyit Tímea előkészületeiről, mert hihetetlennek tűnt, hogy egy pedagógus a családi tűzhely mellől kiszakadva ilyen rutinosan elboldogul a kereskedelem világában – s ezért alaposan kifaggattam. A könyvek ismeretét és szeretetét pedig valószínűleg nem most kellett megtanulnia...

          img_5276-1


A kis boltban minden témában találni könyveket, a gyermekkönyvtől a szakkönyvekig, a szépirodalomtól a kötelező olvasmányokig, egyre népszerűbbek a pszichológiai tárgyú könyvek, valamint a vallásos témájúak; bibliájuk is többféle van. Egy néni is azért jött be épp az üzletbe, találtak is egy neki tetszőt a többi között, bejön a jövő héten érte. Az árak zömében 400-800 Ft között vannak, ami drágább, az vagy ritkaság, vagy szinte az új kategóriájába sorolható. Érdemes benézni, igazán színvonalas a választék! Az antikvárium előnye az is, hogy a régebben kiadott, jelenleg nem kapható könyvek is fellelhetők itt. Tímea nagyon ügyesen teszi a dolgát, mintha mindig is ezt csinálta volna. Mániája – mint mondja – hogy a gyerekekkel megszerettesse az olvasást (szakmai ártalom?). Direkt tart olyan könyveket, amely tapasztalatai szerint hatékony ebben, és vannak már sikerélményei is a nyitástól eltelt pár hét alatt! Velem is lehetett, mert rögtön megbíztam pár könyv beszerzésével, és találtam is néhányat, lányom legnagyobb örömére: mert – hál’ Istennek – neki nem kell kétszer mondani, hogy a könyv érték, és hogy olvasni jó dolog!
Könyvhalom Antikvárium
XVI. Thököly út 11/1 üzlet, a piac felől, a Kínai üzlet mellett
Tel: 401-0912 • Nyitva: H-P 8,30-17, Szo: 8,30-13 óráig

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez