Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658819
   « Vissza

Kőbánt Kőbányán hallgatták ki

 « Archívum 
2009. február 4.
 

 

A történet Zuglóban kezdődött és Kőbányán fejeződött be. A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Kőbán Rita ugyanis a Füredi út és a Vezér út sarkán egy fából készült zöldséges standot üzemeltetett. A sportcsillag a Kőbán Bt. tulajdonában levő zöldségesbódét tavaly ősz elején azért bontotta le, mert állítása szerint a munkatársai csődbe vitték a vállalkozást. A hatszoros világbajnok kajakos ezt nehezen viselte, ezért egyrészt visszavonta a területfoglalási kérelmet, másrészt szétszedette az üzletet. Ezt követően a bontásból származó faanyagot átszállíttatta a X. kerületi Albertirsai úton bérelt tároló helyiségbe. Üzlettársa viszont azt sérelmezte, hogy a faanyag lepakolásakor a helyiségben tárolt értéktárgyai is megrongálódtak. A sértett 2008. szeptember 18-án tett először feljelentést Kőbán Rita ellen.

                           koban rita 1.

 

A BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitánysága először a bontás körülményeit vizsgálta, majd ismeretlen tettes ellen rongálás vétsége miatt vizsgálatot indított. Mivel a tároló helyiség (ahol a rongálás történt) a X. kerületben található, a zuglói rendőrök a kőbányai kollégáiknak is megküldték a nyomozati anyagot. A X. kerületi Rendőrkapitányság 2009. január 7-én rendelt el nyomozást az ügyben. A BRFK tájékoztatása szerint “A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi rendőrkapitánysága valóban eljárást indított K. Rita 43 éves inárcsi lakos ellen rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt. K. Rita gyanúsítotti kihallgatására 2009. január 26-án került sor a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitányságán, az ügyben pedig további személyek meghallgatása is várható.” Kőbán Rita természetesen tagadta, hogy más értékeiben kárt tett volna. Azt viszont elismerte, hogy a zuglói zöldségesbódét az általa alapított Kőbán Bt. üzemeltette. Ez a gazdasági társaság a cégjegyzék szerint Budajenőn van bejegyezve. Ugyanakkor felháborodva reagált a vádakra. Elmondása szerint, miután az üzlettársai tönkretették a vállalkozást, kénytelen volt visszaadni a területfoglalási igényt, ezt követően pedig kötelessége volt elbontatni a bódét. A bontás módjáról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, és az Albertirsai úton található tárolóban történtekkel kapcsolatban is csak annyit jegyzett meg, hogy az „állítólagos sértettek sem tudják bizonyítani, hogy valóban kár érte volna őket.” A rendőrség azonban ennek ellenére is megalapozott gyanú miatt indított eljárást a sportolónő ellen.
Kőbán Rita 1977-ben kezdte a kajakozást a Ferencvárosi TC-ben, majd 1982-ben a Csepel SC-hez igazolt. Itt érte el pályafutásának legnagyobb sikereit. Első nemzetközi felnőtt győzelmét 1985-ben ünnepelhette, amikor párosban világbajnoki ezüstérmes, négyesben pedig bronzérmes lett. Egy évvel később négyes kajakban világbajnok, 1987-ben pedig vb-ezüstérmes volt. Az 1988-as szöuli olimpián női kajak négyesben olimpiai ezüstérmet szerzett. 1989 és 1991 között négy ezüstérmet szerzett világbajnokságokon. Az 1992-es barcelonai olimpián Czigány Kingával, Dónusz Évával és Mészáros Erikával sikerült kajak négyesben olimpiai aranyérmet szereznie. Ugyanekkor egyesben ezüst, párosban pedig bronzérmet szerzett. 1993 és 1999 között hat arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet nyert különböző világ- és Európa-bajnokságokon. Közben az 1996-os atlantai olimpián egyesben olimpiai aranyérmet szerzett. Időközben, 1998-ban átszerződött az UTE együtteséhez. 2000-ben három európa-bajnoki arany és egy ezüstérmet szerzett. A 2004-es olimpiai játékokon a magyar csapat zászlóvivője volt, négyesben olimpiai ezüstérmet szerzett. Híressé vált a német négyes ellen elveszített döntő utáni nyilatkozata, mely szerint „a három társnője nem bírta az iramot, ezért nem nyertek”. 1994-ben és 1995-ben az Év női sportolója volt. Visszavonulása után szakedzői diplomát szerzett, majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara etikai bizottságának lett a tagja. 2001-ben a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, később elnökségi tagja lett, ezt a posztot egészen 2005-ig töltötte be.
Az eredményes pályafutást maga mögött tudó sportoló számára mindenképpen kínos ez az ügy. Ráadásul a sértettek által bepanaszolt 200.000 Ft-os károkozásért várhatóan jóval nagyobb (ha pénzben nem is mérhető) árat kell majd fizetnie. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez