Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28820605
   « Vissza

Segítség gyermeknek, felnőttnek a pszichológusnál

 « Archívum 
2009. február 4.
 

 

A gyermekek leggyakoribb problémái
Nálunk még nem annyira elterjedt dolog, hogy szakemberhez forduljunk, amikor még „nincs semmi bajunk”, vagyis a szó szoros értelmében nem vagyunk betegek – fizikai elváltozás formájában. Ha már magas a vérnyomásunk, szívritmus zavarunk van, állandó fejfájás gyötör, megkeressük az orvost, aki aztán – teljesen szakszerűen – kivizsgálásra küld bennünket. Ám számtalan olyan probléma van, amely egész más oldalról közelítve a pszichológus „asztala”, mivel a probléma hátterében nem szervi, hanem lelki okok húzódnak.
Izsó Ildikó pszichológus valószínűleg megérezte, hogy változnak az idők, és lesz létjogosultsága egy olyan vállalkozásnak, ahol az emberek problémáin a lélek oldaláról közelítve igyekeznek segíteni. Megnyitotta hát – több mint egy éve – pszichológiai magánrendelőjét Mátyásföldön, a Jókai utca 6. szám alatti irodaházban (az SZTK-val szemben). Itt beszélgetünk, barátságos környezetben arról, hogy milyen problémákkal fordulhatnak hozzájuk az emberek, kinek és miben tudnak segíteni? Izsó Ildikó kedves, kommunikatív egyénisége, határozottsága engem már meggyőzött. Aki ide fordul segítségért, jó kezekbe teszi a problémáját. Persze kettőn áll a vásár…
Izsó Ildikó egyedül nyitotta a rendelőt, de ma már két segítő munkatársa is van: egy fejlesztő pedagógus, valamint egy pszichiáter, aki orvosi végzettségű, és szükség esetén gyógyszeres kiegészítést is tud alkalmazni. Foglalkoznak gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt, Ildikó nevelési tanácsadói gyakorlata, valamint négy saját gyermeke nevelése során szerzett rengeteg tapasztalata igen sokat segít a gyerekekkel való foglalkozásnál.
A gyerekeknél az egyik legkiemelkedőbb jelentőségű a tanulási problémák csoportja. Mindig fontos kideríteni, hogy milyen okok húzódnak meg a háttérben, mert a korrekcióra is ott van szükség. Például nem jó módszerrel tanították, vagy részképesség-probléma okozza a nehézségeket. Ezek az úgynevezett „disz”-ek, mint például a diszlexia, az olvasási nehézség, vagy a diszgráfia, az írási nehézség. De ez is már egy okozat, lehet, hogy a gyerek nem tud jól tájékozódni térben, síkban, saját testén. Összekeveri a bal-jobb oldalakat is. Hogyan várjuk el ilyenkor szegény gyerektől, hogy a papíron, a rengeteg betű között eltájékozódjon? Sokszor segít a mozgásos korrekció, de lehet, hogy az újratanítás a hatásos. És itt kapcsolódik be a fejlesztőpedagógus, akinek ezekre a korrekciókra rendkívül jó módszerei vannak.

              img_5150-1

Másik gyakori viselkedészavar a szobatisztaság kitolódása, vagyis az éjszakai bepisilés. Normálisnak tartják manapság, ha a gyerek 4 éves korára rendeződik ez a kérdés, de sok gyereknél ez sokkal később is gyakori probléma még. Javasolt, hogy ilyenkor mindig nézessék meg a gyereket orvossal, hogy ki lehessen zárni a szervi okokat. Ezután lehet vizsgálni a lelki hátteret. Például nem a gyerek fejlettségi szintjének megfelelő időben kezdték el a szoktatást, vagy a ritmus nem volt megfelelő. A gyerekeknél nagyon fontos szerepe van az érésnek. Van egy ideális idő, amikor valami megérik, ekkor a legoptimálisabb a fejlődés egy bizonyos dologban. Se előbb, se később nem lesz már ennyire zökkenőmentes, mint akkor. Ilyen a szobatisztaság kérdése is, mert a felnőtt elvárásait a gyerek nagyon szeretné teljesíteni, de lehet, hogy még nem képes rá, és akkor megreked a folyamat.
Az érés tárgykörébe tartozik az iskolaérettség kérdése is, hiszen nem véletlen, hogy mindenhol a világon 6-7 éves kor körül kezdik az iskolát a gyerekek. Ebben az életkorban nyílnak meg a világ felé, ekkor a legfogékonyabbak, ezért ilyenkor a legideálisabb az írás-olvasás, számolás tanulása. Mint ahogy előbb sem jó bedugni a gyereket az iskolapadba, sokat várni sem érdemes vele. Az iskolaérettségi vizsgálatok segítenek megállapítani, hogy itt van-e már az idő…
Aztán gyakoriak még a magatartászavarok, amelyek gátolják a gyerekek közösségben való munkáját, beilleszkedését. Sajnos a szorongó gyerekek később jutnak szakemberhez, mert ők az úgynevezett „jó” gyerekek. De bizony, a szorongás legalább olyan nagy probléma, mint az ellentétje, az agresszív viselkedés. No, az utóbbiak hamarább jutnak el hozzájuk, általában pedagógusi javaslatra. A pályaválasztás lehet a következő kiemelkedő probléma. Sajnos, manapság sokkal nagyobb szerepet kapnak a gyerek jegyei, teljesítménye, mint az, hogy milyen az érdeklődése, képességei. A jól bevált vizsgálati módszerek és a személyes beszélgetés segítségével ezekre megbízható választ lehet kapni.
A gyermek a család rendszerében él, és mivel ő a legsérülékenyebb, ő produkálja leghamarabb a tüneteket, amelyek a családi konstellációból erednek. Az okok tehát elég sokszintűek lehetnek, a szakembernek is nagyon körültekintőnek kell lennie.
A felnőttek lelki eredetű problémái közül érdemes megemlíteni a fóbiákat, a szorongást, pánikbetegséget, alvási zavarokat, párkapcsolati és szexuális problémákat. Ezekről részletesebben majd a következő számunkban írunk.
Bizonyára sokaknak ismerős egyik-másik fent említett tünet, probléma, legalább egy telefonbeszélgetést megér, hogy tisztázzuk a dolgot – gyermekünk egészséges lelki fejlődése érdekében. (Sz. K.)
Pszichológiai magánrendelő • Izsó Ildikó pszichológus
Bejelentkezés: 06-20-960-9055 • Rendelés egyeztetett időpontban
Cím: 1165 Bp. Jókai u. 6. I/104. (Az SZTK-val szemben)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez