Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28830002
   « Vissza

Két tanítási nyelvű oktatás a Lemhényiben

 « Archívum 
2009. február 4.
 

 

Nem is olyan régen, december 17-én került sor a Lemhényi Dezső Általános Iskola 90 millió forintos önkormányzati beruházásból történő felújított épületének ünnepélyes átadására. Az iskola vezetősége és tantestülete azonban nem elégedett meg azzal, hogy a Hősök fasori intézmény kívülről megújult. Dr. Hoffmann Károlyné, az iskola tavaly kinevezett igazgatója a pedagóguskollégák segítségével ugyanis már szeptember óta dolgozott azon a tervezeten, mely a sashalmi iskola pedagógiai programjának megújítását célozta meg.

                                 lemheny 009

A belső megújulás természetesen nem megy egyik napról a másikra, ám nem lehet nem észre venni azt a törekvést, amit a Lemhényi tantestülete most már jó ideje tesz ennek érdekében. A 2006. január 1-től az olimpiai iskolák táborához tartozó iskola már az előző tanévben felhívta magára figyelmet azzal, hogy rendhagyó módon egy művészeti galériát nyitott az intézmény falain belül. Az első évben még csak a félemeleti folyosó falát népesítették be a zuglói Kassák Alkotóművészek Társasága Egyesület (KASTÁR) tagjainak alkotásai, de 2009. januárjától már az első emeleti folyosót is látványos fényképek (National Geographic fotósainak alkotásai) töltik meg. Az igazgatónő tervei szerint ez utóbbi falfelületen elsősorban a XVI. kerületi képzőművészek bemutatkozásához szeretne majd helyet biztosítani. Az első ilyen bemutatkozásra várhatóan februárban kerül majd sor.
A Lemhényi Dezső Általános Iskola életében valószínűleg mérföldkő lesz a 2009. január 21. Ezen a napon döntött ugyanis az iskola fenntartója, a XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete arról, hogy a sashalmi iskolát szeptember 1-től angol – magyar két tanítási nyelvű iskolaként működteti tovább. Ez azt jelenti, hogy a tervezett két induló osztály közül az egyik a jövőben is testnevelés „szakos” maradna (a gyerekek emelt óraszámú testnevelés órán vehetnének részt), míg a másik közösség már első osztálytól kezdve a heti öt angolóra mellett bizonyos tantárgyakat is két nyelven tanulna. A Két Nyelvű Iskolák Egyesülete országos szinten 33 általános iskolának (ebből 16 fővárosi intézménynek) a gyűjtőszervezete. A Lemhényi Dezső Általános Iskola 34-ként lép majd be ebbe a szövetségbe. Erre a lépésre a lehető legünnepélyesebb pillanatban kerül sor, hisz a két tanítási nyelvű oktatás éppen ebben a tanévben ünnepli a huszadik évfordulóját.
A sashalmi iskola vezetése február 16-án egy szülői értekezlet formájában szeretné tájékoztatni a leendő elsősök szüleit a pedagógiai program fenti változásáról. A szülőin valószínűleg elhangzik majd, hogy az intézmény a következő tanévben is körzetes beiskolázású marad (egyes két tannyelvű iskolák ugyanis fővárosi beiskolázásúak), ugyanakkor a két tannyelvű osztályokba jelentkező gyerekek egy képességmérésen vesznek majd részt.
Amennyiben az új program követelményeinek megfelelnek, akkor a jelentkezésük a következő módon fog majd történni: először a körzeteseket veszik fel, majd a többi jelentkező között kisorsolják a fennmaradó helyeket. A kerületi diákok az önkormányzat jóvoltából 1-8. osztály között ingyenesen jutnak hozzá a tankönyveikhez. Ez első osztályban gyerekenként 11.205 Ft-os költséget jelent, amit a két tannyelvű könyvek beszerzése fejenként 4660 Ft-tal növel majd meg. Ez utóbbi összeg várhatóan a szülőket terheli majd (az alaptankönyveket a jövőben is ingyenesen biztosítja majd az önkormányzat). Ennek ellenére valószínűleg nagy lesz az érdeklődés a két tanítási nyelvű program iránt. Egy előzetes felmérés szerint a mostani kerületi nagycsoportosok közül több mint száznak a szülei jelezték, hogy érdekelné őket ez a rendhagyó kerületi kezdeményezés. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez