Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.26. péntek
Ervin
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28831712
   « Vissza

Fejlesztési keretbe zárt óesztendő

 « Archívum 
2009. január 22.
 

 

Ahogy indult, úgy zárult az óesztendő a XVI. kerületben. Egy esztendővel ezelőtt magunk is hírt adtunk a nagy eseményről, hogy 2008. január 25-én átadták a Mátyásföldi uszodát. Ezzel megvalósult végre a XVI. kerületi emberek nagy álma: a Kertvárosnak önálló uszodája lett. A tavalyi esztendőben aztán a kerületi vizes létesítmények száma azonnal meg is duplázódott. 2008. július 10-én Rákosszentmihályon is átadtak egy uszodát. Ha más nem színesítette volna a tavalyi évet, e két létesítmény megnyitása már akkor is teljessé tette volna az óesztendőt. Mi azonban nem feledkezhetünk meg az évközi munkákról, a szilárd burkolatú útfelületek számának rohamos növekedéséről, a Tempo 30-as övezetek kijelöléséről, és a szeptember nagy durranásáról, az M0-ás körgyűrű északkeleti szektorának átadásáról. A 2008-as év tehát a fejlesztésekről, a több évtizedes elmaradások bepótlásáról marad emlékezetes a kerületben. És ebbe a sorba kiválóan illeszkedik az év utolsó pillanatainak egyik legemlékezetesebb eseménye: a Lemhényi Dezső Általános Iskola felújított épületének átadása.

         lemhenyi

Az eseményre december 17-én, tehát közvetlenül a karácsony előtt került sor. Az ünnepséget akár ajándékként is fel lehetett fogni, az intézmény nevelőtestülete és diáksága ugyanis szeptembertől decemberig szinte kiböjtölte ezt a felújítást. Az épületet a fenntartó önkormányzat eredetileg Európai uniós támogatásból kívánta felújítani, ám ezúttal nem tudott sikeres pályázatot benyújtani. Mondhatni inkább, a döntéshozók voltak szőrösszívűek. Pedig a sashalmi iskola régen megérett már egy komolyabb generálra. A homlokzat nem csak csúnya volt, de szigetelés híján, illetve az elavult nyílászáróknak köszönhetően az elvártnál is több energiát pocsékolt el. Az olimpiai bajnok vízilabdázóról elnevezett iskolában nagy hangsúlyt helyeznek a sport és testnevelés oktatására. Ezért az egyik legfontosabb helyiség az iskolában a tornaterem. A Hősök fasori épületben egyedülálló módon nem a földszinten, hanem az első emeleten található a tornaterem, melyet szintén kikezdett már az idő vasfoga. Éppen ezért az önkormányzat a sikertelen uniós pályázatot követően önerőből nem csak az iskola tetejét és homlokzatát, hanem a tornatermét is felújította. A 100 millió forintos beruházást azonban csak késve tudták elkezdeni, ennek köszönhetően a munkálatok a tanítás idejére is átnyúltak. A diákok egybehangzó véleménye szerint a legnagyobb nehézséget a tornaterem nélkülözése jelentette. A testnevelésre szánt időt ugyanis minden osztály kénytelen volt a szabadban tölteni.

         lemhenyiatadas 005

Ez azonban már a múlté, 2009. január 5-től ugyanis a tanárok, a diákok végre birtokukba vehették a megújult iskolát. És, ahogy egy esztendővel ezelőtt, január 25-én fényes ünnep zárta a beruházást, úgy az év végén is hasonlóan ünnepélyes keretek között került sor a megújult iskola átadására. A két ünnepség között találni más párhuzamot is: mindkettőnek díszvendége volt ugyanis Lemhényiné Tass Olga, az 1956-os Melbourne-i olimpia tornászbajnoka. Az év eleji ünnepségen számos olimpiai bajnok társaságában vett részt az uszoda avatásán, az év végi ünnepségen pedig lányával, Csillával látogatott a férjéről elnevezett iskolába. Ez utóbbi eseményen természetesen a kerületi önkormányzat is nagy létszámban vett részt: Kovács Péter polgármester mellett jelen volt még a két alpolgármester, dr. Csomor Ervin és Kovács Raymund, Ancsin László, a kerület jegyzője, a kivitelező cég képviselői, az iskola öregdiákjai és a szülői munkaközösség képviselői. Az iskola igazgatónője, dr. Hoffmann Károlyné elmondta, hogy a 2008/2009-es tanév reményei szerint nem csak emiatt az átadás miatt lesz majd mérföldkő a sashalmi oktatási intézmény életében. Az 1927-ben épített, és 1950-ben kibővített iskolát ugyanis szeretnék a következő tanévtől két tanítási nyelvű intézménnyé átalakítani. Ha ez a terv megvalósul, akkor újabb színfolttal bővülhet majd a kerület oktatási palettája. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez