Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28822420
   « Vissza

Itthon vannak a sashalmi négyes ikrek!

 « Archívum 
2009. január 22.
 

 


November 11-én a Kertvárosra irányult a közfigyelem. Ezúttal azonban nem drogterjesztők elfogása, nem lövöldözés vagy autós üldözés, és nem valamilyen létesítmény átadása keltette fel a média érdeklődését, hanem az a hír, hogy Sashalmon négyes ikrek születtek. Pontosabban az Állami Egészségügyi Központban (leánykori nevén a MÁV kórházban), de az újszülöttek december 29. óta már sashalmi otthonukban élik életüket. A Gesztes házaspárnak egy közös gyermeke volt, a 2,5 éves Tamás, illetve velük egy háztartásban él még az édesanya 15 esztendős fia, Norbert is. A házaspár szeretett volna melléjük egy kislányt, ezért részt vettek egy lombikbébi programban. A módszer eredményeképpen nagyobb a valószínűsége az ikerszüléseknek, de a statisztikák szerint négyes ikrek így is csak minden hatszázezredik mesterséges megtermékenyítés után születnek. Magyarországon utoljára 2007. májusában a gödöllői Csákó családban születtek négyes ikrek. 2008. november 11. óta azonban már a Kertváros is feliratkozott a világ „négyes iker-térképére”. A sorban az első az egyetlen kislány, Bernadett volt, aki 1660 grammal született. Őt Bertalan követte 1490 grammal, majd Gábor következett 1400 grammal, legvégül pedig az 1240 grammos Péter látta meg a napvilágot. Az édesapa, Gesztes László szerint már a kicsik születését is meg kellett szervezni: az Állami Egészségügyi Központ Podmaniczky utcai szülészeti osztályán nyolc orvos és négy szülésznő segédkezett a kicsik világrajövetelében. 
 

          negyes ikrek 007      

 

Az édesanya (előtérben) és a gondozónő a két ikerrel.


A négyes ikrek a 32. héten születtek meg (ha Bernadett egyedül fogant volna meg, akkor a napokban, január 9-én kellett volna megszületnie), s mivel a testsúlyuk alacsony volt, a következő hetekben szigorú orvosi felügyelet mellett nevelkedtek. Az első napok nehezek voltak a szülők számára, az intenzív osztályra ugyanis az édesanyát is csak annyi időre engedték be, amíg a kicsiket megetette. Az ikrek aztán átkerültek a Madarász utcai kórházba, ahol már javultak a körülmények. Az édesanya itt már ugyanis egy szobában kapott helyet a gyerekeivel, így a nap minden percében mellettük lehetett. A család hazaengedésének a feltétele az volt, hogy minden gyerek elérje a 2200 grammot. Ezt a feltételt hármójuknak, Bernadettnek, Bertalannak és Péternek előbb, Gábornak azonban csak nehezen sikerült teljesítenie. A család azonban őt is megvárta, így 2008. december 29-én együtt térhettek haza sashalmi otthonukba. Az év utolsó napjaiban és az újév első két hetében leginkább a rokonokra, nagyszülőkre és barátokra számíthattak, de január 13-tól már az önkormányzat alkalmazásában álló gondozónő is részt vesz a család életében. Legalábbis reggel 8 órától 15 óráig, abban az időszakban, amikor az édesapa a munkahelyén tartózkodik. A villamosmérnökként dolgozó családfő négyes ikreinek a munkahelyén is örültek. A cége ígéretet tett rá, hogy egy 9 személyes Peugeot Expert szolgálati autót biztosít a népes – nyolcfős – család számára. Erre a járműre szükség is lesz, hisz az ikreket az újév első napjaitól kezdve rendszeresen kontrollra kell hordaniuk, ami egy ekkora létszámú családnál nem egyszerű dolog. Jelenleg ezeket a kórháztúrákat is csak úgy tudják megoldani, hogy egy barátjuk biztosított a számukra egy hétszemélyes járművet.
A barátok segítőszándéka másban is megnyilvánul. Januárban és februárban például megszervezték, hogy ebédet főznek a családnak, így egy gondot levettek a 24 órás szolgálatban levő szülők válláról. Persze, gond így is akad. A 63 négyzetméteres kis családi ház éppen csak elegendő helyet biztosít a nagy létszámú família számára. S mivel a nap nagy részében mindig van náluk valaki (gondozónő, nagyszülő, rokon vagy barát), sokszor már az is szervezést igényel, ha egyik helyiségből a másikba szeretnének átjutni. A négyes ikrek jelenléte tehát alaposan megváltoztatta a sashalmi család életét. Ők azonban nagyon boldogok, hisz mind a négy gyerek egészségesen született, és hazajövetelük óta sokan láthatták már, hogy az ikrek jól érzik magukat abban a miliőben, melybe 2008. november 11-én az országos sajtó érdeklődését is kiváltva beleszülettek. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. április 24.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez