Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656803
   « Vissza

Védekezzünk a karácsonyi tüzek ellen

 « Archívum 
2008. december 11.
 

 

                                      Védekezzünk a karácsonyi tüzek ellen


A karácsony és a hozzá kapcsolódó ünnepkör egyik legjellegzetesebb színfoltja a gyertyák mécsesek, kis fáklyák használata. A régebbi időkben ezek a folyamatosan csökkenő természetes fény pótlására szolgáltak, mára azonban lényegében több jelentéssel is bíró jelképpé váltak. Ez a változás azonban azt hozta magával, hogy elődeinknek a folyamatos használatból eredő rutinja a mai – ezeket csak néha használó – emberekből hiányzik, és mi tűzoltók tapasztaljuk csak igazán, hogy néha milyen hajmeresztő dolgokra vagyunk képesek.
Néhány gondolat a használatról:
A gyertyák mécsesek használatánál legfontosabb az, ahogyan ezeket elhelyezzük. Mindenféleképpen használjunk nem éghető anyagú alátétet ( tányér, csészealj) vagy erre a célra készített szintén nem éghető anyagú gyertya vagy mécsestartót, melyet eldőlés, leesés ellen biztosítottunk. Sok tűzeset keletkezik abból, hogy a leégett eszköz a műanyag alátétet, asztallapot, terítőt, adventi koszorút gyújtja meg. Kereskedelmi forgalomban kaphatók csodálatosabbnál csodálatosabb műanyag mécsestartók, melyek fő hátránya, hogy a teljesen leégett mécses utolsó lánglobbanásaival éppen a tartót fogja tűzbe borítani. Egyébként az is jó megoldás, ha nem hagyjuk teljesen leégni az eszközt, és legfőképpen nem hagyjuk hosszú időre – mondjuk egész éjszakára – egymagában lobogni.
A másik jelentős veszélyforrás, hogy a láng akkora hősugárzással rendelkezik, mely a közelben lévő éghető anyagokat, díszítő elemeket képes meggyújtani. Ezért az eszközöket, illetve a környezetében lévő éghető anyagokat úgy kell elhelyezni, hogy azok egymáshoz képest ne legyenek gyújtás-közelben. Ez a biztonsági távolság normál esetben kb. 30 cm, de ez függ a láng nagyságától, a huzat irányától stb. Javasoljuk hogy a fenti távolság figyelembevételével helyezzük el az eszközöket, és a meggyújtott láng körül tenyerünkkel keressük meg azt a távolságot, ahol a kezünket tartósan ott tudjuk tartani. Ezen a távolságon kívül az anyagok meggyulladásával nem kell számolnunk. Ez az eljárás csak jól rögzített, eldőlésre, leesésre nem hajlamos tárgyak esetében megfelelő. A nem stabilan rögzített anyagokat az eszközök közeléből mindenféleképpen el kell távolítani.
Ez érvényes az olyan anyagokra is, melyek gőze szobahőmérsékleten képes ellobbanni (benzin, alkoholszármazékok). A gyertyafény mellett végzett automakett festés vagy körömlakkozás nem biztos, hogy a megfelelő eredményt fogja hozni.
Ebben a körben kell szót ejtenünk a világító eszközök modern rokonairól a karácsonyfákon alkalmazott elektromos lámpafüzérekről. Ezek a biztonságos és a szabványoknak megfelelő kialakítás esetén szinte teljes biztonságot nyújtanak a nyíltlángú eszközökhöz képest. Itt különös hangsúlyt kell helyezni a biztonságos kialakításra, mivel a kéz alatt vásárolható, vagy igen leértékelt árú „bóvlik” – amellett, hogy igen megrázó élményt tudnak nyújtani – túlmelegedésükkel, zárlataikkal ugyanakkora tüzet tudnak okozni, mint nyílt lángú társaik.
A karácsony évszázadok óta a legszebb ünnepünk, egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal megelőzhetjük, nehogy a legszomorúbb legyen.    Bihari János

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez