Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664611
   « Vissza

Az évszázad mérkőzése – zuglói DVD-n

 « Archívum 
2008. december 10.
 

 

Az év végi hajtás miatt sok családban kevesebb idő jut a karácsonyi vásárlásra. Persze, a megfelelő ajándék kiválasztásakor nem mindig az idő (esetleg a pénztárca) jelenti a legfőbb problémát. Van, hogy az ihlet kevés, ilyenkor csak bolyongunk az adott bevásárlóban, és nagy valószínűséggel nem szívből, hanem rutinból próbáljuk megoldani a problémát. Nos, a magunk módján megpróbálunk segítséget nyújtani az olvasóknak abban, hogy idén mivel lepjék meg szeretteiket.
E hasábokon eddig még nem nagyon népszerűsítettünk egy dvd-t. Most szakítanánk ezzel a szokásunkkal. Pár nappal ezelőtt ugyanis egy olyan filmanyag került a piacra, amelynek valamennyi magyar háztartásban ott lenne a helye. 55 év után ugyanis megjelent az Évszázad mérkőzése dvd-n. Tudom, ez a mai digitalizált világban már nem is olyan nagydolog, ma már minden kapható, Kabos Gyulától kezdve egészen Gojko Miticig, de a 6:3 megjelenését mégis rendkívüli dolognak tartom. Egyrészt azért, mert ez a mérkőzés nem csak egy barátságos labdarúgó mérkőzés volt. 1953. november 25-én ugyanis az olimpiai bajnok, mellesleg 1950. május 14. óta veretlen magyar labdarúgó válogatott utazott az oroszlán barlangjába. A házigazda angol válogatott, amelyik otthonában 90 éve nem szenvedett vereséget kontinensről érkezett csapattól, azt tartotta magáról, hogy az 1954-es világbajnokságon ő a döntő egyik fő várományosa. Walter Winterbottom, az angolok akkori szövetségi kapitánya nemes egyszerűséggel előrehozott világbajnoki döntőnek, az angol sajtó pedig az Évszázad mérkőzésének nyilvánította a találkozót. Mindezt csak azért tartom fontosnak elmondani, mert ismételten hangsúlyozni szeretném, a 2008. november 25-én megjelent dvd-n nem csak egy futballmérkőzésről van szó.
1953-ban nem volt még televízió Magyarországon. Ennek ellenére egy kétfős filmes stáb is elkísérte a magyar válogatottat Londonba. Útközben mindent filmszalagra vettek, a hosszú vonatozást, az Alpokat, Párizst, majd a csatornán való átkelést. A mérkőzésről azonban meglehetősen keveset forgattak. Ennek köszönhető, hogy a 6:3-ról szóló magyar filmváltozatban mindössze a gólokat látni (szerencsére azokból sok volt), de azokat is csak szűkösen, megvágva. Angliában viszont nem csak, hogy televízió volt már akkor, hanem ezt a találkozót a BBC élőben is közvetítette. Nekik tehát megvolt a meccs anyaga. 1953. november 25-én magyar idő szerint 15 órakor Magyarország a rádiók előtt ült, és Szepesi György közvetítését hallgatta. Majd ugyanezt tette 20 órakor is, amikor a kommentátor külön kérésére a rádió akkori vezetése a közvetítést megismételte. A magyar népnek tehát csak ez az audio élmény maradt. Méghozzá egészen 1996-ig. 43 éven keresztül mindnyájan csak hallottunk a 6:3-ról, látni azonban nem láttuk azt. Pedig lett volna mit. Puskás ötösön belüli visszahúzós csele még megvágva is káprázatos, hát még az egész támadást végignézve. De mondjuk arról vajmi keveset tudtunk, hogy a hatodik magyar találat előtt a magyar csatárok nem engedték földre esni a labdát. Kocsis és Bozsik fejjel passzolták azt Puskáshoz, aki dekázott egyet vele, majd beemelte a világhírű angolok 16-sára, ahol Hidegkuti érkezett, és pattanás nélkül (kapásból) a hálóba lőtte azt. 1996. karácsonya nekünk magyaroknak emlékezetes volt. No, nemcsak a Millennium miatt, hanem azért is, mert Anglia a BBC felvétel átadásával köszöntötte az ezeréves Magyarországot. 43 év után láthatta először a nagyközönség annak a mérkőzésnek a felvételét, amely generációknak adott erőt és identitástudatot.
Hogy aztán mi történt 1996 és 2008. között? Hogy miért kellett 12 évet várnunk a mérkőzés digitalizált formájára? Nos, erre nehéz lenne válaszolni. Az biztos, hogy 1996-ban sokan felvették a tévéből a meccset, az is biztos, hogy azóta felnőtt már egy olyan nemzedék is, akiknek Puskásék diadala nem több egy poros emléknél, néhány nagy hasú ember fiatalkori játszadozásánál, ami egyébként sem hasonlítható Messi varázslatához a Nou Campban. De kérdem én, amikor ma mindennél fontosabb az összefogás, a nemzeti öntudat, félre lehet-e dobni egy ilyen nagyszerű hőstettet? A 6:3 nem egy futballmérkőzés, hanem a magyarság egyik legfontosabb tananyaga.

 

              aranycsapat dvd 025

Az Aranycsapat tagjai a 6:3-as DVD bemutatóján, jobb szélen az ötletgazda, dr. Kollarik Tamás


A dvd kiadása egy zuglói önkormányzati képviselőnek, dr. Kollarik Tamásnak jutott az eszébe. A Fidesz frakció vezetője elmondta az ötletét Szöllősi György újságíró barátjának, aki a homlokára csapott, majd azonnal munkához látott. Bevonták a közös tevékenységbe dr. Novák Tamás kollégájukat, és minden kapcsolatukat bevetve elkészítették a filmanyagot. A dvd-n minden rajta van, amit a 6:3-ról tudni kell. Hallani Szepesi hangját, de hallani az eredeti közvetítést is. És, ami a legfontosabb, a mérkőzés minden részlete látható.
A dvd-t stílszerűen 2008. november 25-én dobták a piacra. A cél, egyrészt, hogy az 55 éves évforduló minden eddiginél ünnepélyesebb legyen, másrészt érthető módon még karácsony előtt ott szerettek volna lenni a boltokban. A filmanyag népszerűsítését pedig nem a készítők, hanem a főszereplők vállalták. Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Buzánszky Jenő, a jobbhátvédje, Sándor Károly és Várhidi Pál, a londoni győzők cseréje, illetve Szepesi György, az Aranycsapat „magyar hangja” egytől egyig meghatódva fogta a kezébe a dvd-t.
– Annak a találkozónak 15 millió magyar volt a nyertese – mondta Grosics Gyula a Kollarik féle dvd-ről. – Óriási jelentősége volt a találkozónak, a győzelem ugyanis minden magyarnak, határon belülinek és határon túlinak identitástudatot adott. Ilyenre a XX. század kevés lehetőséget biztosított. A meccsel kapcsolatban sosem azt mondták, hogy nyertünk a Wembleyben, hanem azt, hogy legyőztük az angolokat. Egy kis kárpát-medencei nép nagy diadala volt az a nagyhatalommal szemben.
Nos, a fenti indokok alapján ajánlom minden kedves olvasónk figyelmébe az idei karácsony szenzációját: a 6:3 dvd-jét. Kérem, tegyék azt a karácsonyfa alá! (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez