Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655902
   « Vissza

A névadóra emlékeztek – Lemhényi Nap

 « Archívum 
2008. december 10.
 

 


Kétségtelen, hogy, amióta dr. Hoffmann Károlyné a Lemhényi Dezső Általános Iskola igazgatónője, megpezsdült az élet a Hősök fasori iskolában. Ennek bizonyítéka, hogy az önkormányzat a sikertelen uniós pályázat ellenére is belevágott az épület felújításába. S bár a munkálatok a hagyományos decemberi Lemhényi Napig nem készültek el, azért így is akadt „dicsekedni valója” az intézményvezetőnek.
– A jövőben továbbra is részt kívánunk venni az olimpiai szellemiség terjesztésében. A névadónk munkásságának ismerete mellett a sport szeretetére való nevelést is nagyon fontosnak tartjuk. Emellett az iskola folyosóin, az úgynevezett Lemhényi Galériában a kultúrának és a művészeteknek is helyet biztosítunk. Ebben tudtommal élen járunk a kerületben. Eddig az első emeleti folyosón a zuglói Kassák Alkotóművészek Társasága Egyesület művészei állították ki a műveiket, de januártól egy másik folyosónkon a XVI. kerületi művészeknek is helyet szeretnénk biztosítani. Ezen kívül még egy nagy tervünk van, amennyiben a fenntartó önkormányzat engedélyezi, úgy a következő tanévtől már magyar – angol két tanítási nyelvű általános iskolaként kívánunk majd működni.

                      lemhnap 2008. 030

Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó megkoszorúzza Lemhényi Dezső domborművét

 

Dr. Hoffmann Károlyné elmondta, hogy az épület műszaki átadására néhány nappal a Lemhényi Napot követően kerül majd sor, míg az önkormányzat vezetői a megújult épületet december 17-én adják majd át ünnepélyes körülmények között.
A Lemhényi Napra idén december 5-én került sor. A névadó születésének (1917. december 9.) és halálának (2003. december 4.) az évfordulója is az év utolsó hónapjában van. A sashalmi iskola 2006. január 1-től viseli Lemhényi Dezső 1948-ban, Londonban ezüstérmes, 1952-ben, Helsinkiben aranyérmes vízilabdázó nevét. Az Olimpiai Bajnokok Klubja létrehozójának és egykori elnökének özvegye, a szintén olimpiai elsőséggel büszkélkedő Tass Olga, az 1956-os Melbourne-i olimpián győztes kéziszer-csapat tagja, aki a nyári ötkarikás játékokon az aranyérme mellett három ezüstérmet és két bronzérmet is szerzett, Csilla lányával rendszeres résztvevője ezeknek az ünnepségeknek. Lemhényi Dezső és Tass Olga egyébként a magyar sporttörténelem egyetlen olimpiai bajnok házaspárja volt. (A másik bajnoki pár, Gyarmati Dezső és Székely Éva házassága hamar felbomlott.)

                  lemhnap 2008. 018

Özvegy Lemhényiné Tass Olga, Lemhényi Csilla és dr. Hoffmann Károlyné igazgató

 

Olga néni és Csilla lánya az idei ünnepségen is jelen voltak. Csakúgy, mint több más visszatérő vendég: a vízilabdázók közül Dömötör Zoltán és dr. Konrád Ferenc, mindketten olimpiai bajnok pólósok, Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó, valamint dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és Borovitz Tamás, a XVI. kerületi Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke. Idén Decsi Tamás világbajnok kardvívó személyében egy pekingi olimpikon is elfogadta a szervezők meghívását, aki az ünnepségen édesapja, Decsi István vívóedzővel közösen a nemrégiben megalakult Kertvárosi Vívó Sport Egyesületet is képviselte. A Lemhényi Nap vendégei a hagyományok szerint megkoszorúzták a névadó domborművét, majd az igazgatónő vezetésével megtekintették a felújítás után, de még éppen a műszaki átadás előtt álló iskolát. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez